Το απόγευμα της Δευτέρας ένα δελτίο Τύπου με κοινούς αποστολείς το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ διαβεβαίωνε ότι συνεχίζεται και θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία των δύο φορέων: του δωρητή και του ελληνικού Δημοσίου δηλαδή, για το ευοίωνο μέλλον του Κέντρου. Δεν πέρασαν καν 24 ώρες και ο πρόεδρος του ΚΠΙΣΝ ΑΕ Γιώργος Κιμούλης υπέβαλε με μια αιχμηρή και γεμάτη υπαινιγμούς επιστολή την παραίτησή του. Εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον Πρωθυπουργό που ζήτησε και στήριξε την επιλογή του στην προεδρία, παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και στενοί συνεργάτες του.
Ο πρόεδρος των 17 ημερών είτε δεν γνώριζε την τυπική διαδικασία είτε σνόμπαρε –και άρα στοχοποιεί- το υπουργείο Οικονομικών αφού δεν έστειλε την παραίτησή του στον υπουργό (Ευκλείδη Τσακαλώτο) που τον διόρισε, ως όφειλε, αλλά στο ΔΣ. Ετσι το γραφείο υπουργού ενημερώθηκε για την πολύκροτη παραίτηση που φυσικά θα απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης μέσω του ΔΣ και άμεσα από τις διαρροές στον Τύπο.
Ενδεχομένως για κάποιους που ήταν κοντά στις διεργασίες και τις συνομιλίες με τον κ. Κιμούλη αυτό δεν ήταν έκπληξη. Ανέμεναν εκρήξεις αλλά όχι τόσο σύντομα. Θυμίζουμε ότι διορίσθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις 28 Φεβρουαρίου και έμεινε στη θέση του 17 μέρες και ενώ μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις είχε καταφέρει να πάρει όσα ζητούσε: την καλλιτεχνική επιμέλεια των δράσεων και -όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές- αμοιβή ίση με αυτή του διευθύνοντoς συμβούλου, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πάντα ο CEO αμείβεται με υψηλότερη αμοιβή.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιθυμούσε επίσης περισσότερες διοικητικές αρμοδιότητες και ανάμειξη στις αποφάσεις για τα οικονομικά που σύμφωνα με τα πρακτικά και τις αποφάσεις έλαβε αποκλειστικά ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Μανωλόπουλος ο οποίος, ήδη από τις πρώτες ημέρες, άρχισε να δίνει λύσεις και να έχει ανοιχτές συζητήσεις για θέματα –ακόμα και… λάντζας- με τους φορείς που στεγάζονται στο Κέντρο Πολιτισμού.
Τι ήταν αυτό που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει από την πλευρά του προέδρου των 17 ημερών; Πηγές αναφέρουν ότι επιθυμούσε να έχει τον απόλυτο έλεγχο των καλλιτεχνικών δράσεων. Όμως με βάση τη δωρεά των πέντε εκατομμυρίων ανά έτος για δράσεις στο ΚΠΙΣΝ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ίδρυμα προφανώς επιθυμούσε να έχει τη δυνατότητα να δίνει το πράσινο φως για τις δράσεις αυτές, να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του. Η σκέψη μάλιστα να μπει ένας συνεργάτης, σύμβουλος του Ιδρύματος για να ελέγχει αυτή τη διαδικασία φέρεται να οδήγησε τον κ. Κιμούλη στην παραίτηση, αφού αντιλαμβανόταν τον ρόλο αυτό ως καλλιτεχνική διεύθυνση απέναντι στις δικές του δραστηριότητες.
Στο ΚΠΙΣΝ υπάρχει αμηχανία αλλά και ανακούφιση περιμένοντας τον αντικαταστάτη. Στο υπουργείο Οικονομικών όμως η ένταση είναι μεγάλη εξαιτίας της ανατροπής, αλλά και της κόπωσης που έχει προκαλέσει η συμπεριφορά του κ. Κιμούλη. Πηγές κοντά στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών επιμένουν ότι ο γνωστός ηθοποιός πήρε όσα ζήτησε από τον Πρωθυπουργό προσωπικά και τον υπουργό Οικονομικών. Φαίνεται πάντως ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ενστάσεις για τον ορισμό του καλλιτέχνη ως προέδρου αφού το προφίλ του και, κυρίως, οι γνώσεις του δεν συνάδουν με τα χαρακτηριστικά της θέσης και τα χαρακτηριστικά των υπόλοιπων μελών του ΔΣ. Σε κάθε περίπτωση είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τον Νίκο Μανωλόπουλο ο οποίος δεν διατίθεται για δηλώσεις ως αυτή την ώρα.
Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης; Αγνωστο, αφού η εξέλιξη ήταν ξαφνική. Περιμένουμε να μάθουμε τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών τον θεσμικό ιδιοκτήτη του Κέντρου Πολιτισμού. Είναι εντυπωσιακό πάντως πως ο Γιώργος Κιμούλης, με αυτή του την απόφαση, άδειασε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που του εμπιστεύτηκε αυτή τη σημαντική θέση με τη μεγάλη κοινωνική απήχηση. Γιώργο, χάσαμε…