Η πολιτεία του Αρκανσο με μία πρωτοφανή στα χρονικά των ΗΠΑ απόφαση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στις εκτελέσεις οκτώ ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο μέσα σε διάστημα δέκα ημερών. Ο λόγος; Τα φονικά φάρμακα που αυτή τη στιγμή έχει στη διάθεσή της η Πολιτεία και τα οποία χορηγούνται με ένεση στους μελλοθανάτους κατά την εκτέλεση, λήγουν σύντομα και η αγορά νέων είναι σχεδόν αδύνατη.
Οι οκτώ μελλοθάνατοι – τέσσερις λευκοί και τέσσερις μαύροι – συγκαταλέγονται μεταξύ 34 ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και βρίσκονται στις φυλακές αναμένοντας την εκτέλεση της ποινής τους. Ολοι τους έχουν καταδικαστεί για φόνους που διέπραξαν την περίοδο 1989 – 1999. Στο Αρκανσο οι εκτελέσεις έχουν σταματήσει από το 2005 εξαιτίας μίας σειράς δικαστικών προσφυγών αλλά και της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η Πολιτεία στην προμήθεια των απαραίτητων ουσιών.
Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης (και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας) Ασα Χάτσινσον σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε τη θλίψη του για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκτέλεση των ποινών. Ο Χάτσινσον θεωρείται μετριοπαθής ρεπουμπλικανός και σε κάποια ζητήματα σταμάτησε ακραίες πρωτοβουλίες της σκληροπυρηνικής πτέρυγας του κόμματός του. Είναι όμως αποφασισμένος να επαναφέρει τις θανατικές εκτελέσεις στο Αρκανσο. «Θα προτιμούσα οι εκτελέσεις να μην γίνουν όλες μαζί αλλά σε ένα εύλογο διάστημα μηνών ή ακόμη και ετών. Δυστυχώς όμως η κατάσταση δεν το επιτρέπει. Και οι οικογένειες των θυμάτων αξίζουν να δουν το τέλος αυτών των θλιβερών υποθέσεων» δήλωσε ο κυβερνήτης ο οποίος εξελέγη το 2015.
Εν ολίγοις ο κυβερνήτης δικαιολόγησε την απόφασή του αυτή λέγοντας: κάνουμε όσες εκτελέσεις περισσότερες μπορούμε τώρα που ακόμη διαθέτουμε φάρμακα γιατί στο μέλλον δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε άλλα. Αυτό διότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες οι ΗΠΑ εισάγουν αυτές τις ουσίες απαγόρευσαν την εξαγωγή τους καθώς είναι αντίθετες στην θανατική ποινή. Παρόμοια απαγόρευση έχουν επιβάλει και φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες δεν θέλουν ουσίες που παράγουν να χρησιμοποιούνται σε φονικά κοκτέιλ. Η Αριζόνα ανακοίνωσε πέρυσι ότι πρόκειται να σταματήσει να χρησιμοποιεί την ουσία midazolam (ηρεμιστικό που περιλαμβάνεται στο κοκτέιλ) επειδή η απόκτησή της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει πολιτειακοί αξιωματούχοι του Αρκανσο η ημερομηνία λήξης των αποθεμάτων midazolam που διαθέτει η Πολιτεία τοποθετείται κάπου στα τέλη Απριλίου.
Για τις εκτελέσεις έχουν ανακοινωθεί τέσσερις ημερομηνίες, μεταξύ 17 και 27 Απριλίου. Αν το σχέδιο εφαρμοστεί το Αρκανσο θα πετύχει ένα αρνητικό ρεκόρ: καμιά άλλη πολιτεία των ΗΠΑ δεν έχει κάνει τόσες πολλές εκτελέσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από το 1977, όταν στις ΗΠΑ επανήλθε η θανατική ποινή και αφέθηκε στις Πολιτείες το δικαίωμα να την εφαρμόζουν.