Γυναίκες μεταφέρουν τρόφιμα της βοήθειας στο Νότιο Σουδάν | REUTERS/Siegfried Modola
Επικαιρότητα

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τη «μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το 1945»

Πείνα, ασθένειες και πολεμικές συγκρούσεις απειλούν γύρω στα 20 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, επισημαίνει ο ΟΗΕ που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους ελλιπείς πόρους που διαθέτει και τον χρόνο που πιέζει ασφυκτικά
Protagon Team

Εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προειδοποιεί σε υψηλούς τόνους ο ΟΗΕ, μιλώντας για ένα εκρηκτικό μείγμα λιμού και πολεμικών συγκρούσεων στην Υεμένη, τη Νιγηρία, τη Σομαλία και το Νότιο Σουδάν.

Ο κόσμος πρέπει να αναλάβει δράση για να αποφευχθεί μια καταστροφή, είπε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών προγραμμάτων του ΟΗΕ Στέφεν Ο’Μπράιαν, για να επισημάνει ότι η αποτροπή της κρίσης απαιτεί γύρω στα 4,4 δισ. δολάρια μέχρι τον Ιούλιο. Είναι ένα ποσό μεγάλο, αλλά οπωσδήποτε όχι εξωπραγματικό.

«Χωρίς συντονισμένη και συλλογική δράση, οι άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα και πολλοί άλλοι θα υποφέρουν και θα πεθάνουν από ασθένειες», είπε την Παρασκευή ο υπεύθυνος του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μίλησε ακόμη για παιδιά που δεν πηγαίνουν πια στο σχολείο, χωριά που καταστρέφονται και για αναστροφή της όποιας προόδου έχει γίνει στην βελτίωση των συνθηκών σε αυτές τις περιοχές. Αλλά επίσης, για μεγάλο αριθμό προσφύγων και  επέκταση της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Τα σχόλια του Ο’Μπράιαν, όπως αναφέρει το BBC, έρχονται να ενισχύσουν ανάλογα σχόλια που έγιναν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τον Φεβρουάριο είχε αναφέρει ότι φέτος οι υποσχέσεις για την ενίσχυση του ΟΗΕ μένουν απλά λόγια: το 2017 ο Οργανισμός  έχει λάβει μόνο 90 εκατομμύρια δολάρια.

Τέσσερις χώρες με οξύ πρόβλημα

Τραγικότερη είναι η κατάσταση στην Υεμένη όπου πιστεύεται ότι ένα παιδί χάνει τη ζωή του κάθε 10 λεπτά από ασθένειες που θα μπορούσαν σαν να προληφθούν. Αλλα 500.000 παιδιά είναι υποσιτισμένα.

Γενικότερα, τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας (είναι γύρω στα 19 εκατομμύρια) χρειάζεται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι ένα πρόβλημα περίπου ίδια έκταση με τη Συρία, αν και πολύ λιγότερο γνωστό.

Πλήττονται κυρίως οι Χούτι, οι οποίοι έχουν εξεγερθεί κατά της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της έχει την στρατιωτική υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας. Μετά τον ναυτικό αποκλεισμό κατά των λιμανιών των Χούτι, οι επαρχίες όπου ζουν επιβιώνουν όλο και πιο δύσκολα, καθώς είναι αποκομμένες, χωρίς τρόφιμα και καύσιμα.

Στο Νότιο Σουδάν ο λιμός πλήττει περί τους 100.000 ανθρώπους  και άλλο ένα εκατομμύριο είναι στα πρόθυρα της πείνας. Γενικότερα, όμως, περί τα 5 εκατομμύρια ανθρώπων στη χώρα (σχεδόν ένας στους δύο) έχει ανάγκη για επείγουσα βοήθεια.

Τραγική είναι η κατάσταση στη βορειoανατολική Νιγηρία όπου, μετά την απώθηση των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ, φάνηκε ότι γύρω στα 7 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα.

Αλλα έξι εκατομμύρια στη Σομαλία κινδυνεύουν άμεσα λόγω των συνθηκών που τους στερούν τρόφιμα, ενώ δεν έχει εκλείψει και για αυτούς ο κίνδυνος των πολεμικών συγκρούσεων.