Μέχρι στιγμής για τη συμφωνία του Eurogroup έχουν μιλήσει όλοι, από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που εντάξει τη δουλειά του κάνει, μέχρι τον Χρήστο Σπίρτζη που έφθασε στο σημείο να μας πει ότι «σήμερα γιορτάζουμε την έξοδο από την κρίση» – κι αυτός βέβαια τη «δουλειά» του κάνει. Μια διόρθωση. Δεν έχουν μιλήσει ακριβώς όλοι. Σιωπά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο καθ’ ύλην αρμόδιος δηλαδή, αυτός που θα έπρεπε να μας εξηγήσει με λεπτομέρειες τι συνέβη στις Βρυξέλλες, τι πήραμε και τι δώσαμε.
Εχει πολύ ενδιαφέρον ότι τη Δευτέρα και ενώ ακόμα δεν είχαν γίνει οι επίσημες δηλώσεις των εκπροσώπων του Εurogroup το Μέγαρο Μαξίμου είχε σπεύσει να εκδώσει το θριαμβευτικό non paper για το «τέλος της λιτότητας». Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος δεν προέβη σε καμία δήλωση, αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους που τον πλησίασαν στις Βρυξέλλες ότι «δεν θα κάνω δήλωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση με τις λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζετε. Σας ευχαριστώ πολύ». Κάποιοι είπαν ότι ήταν κουρασμένος και προβληματισμένος. Ούτε όμως το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε κάποιο άτυπο ενημερωτικό σημείωμα, δεν έγινε καν μια κάποια διαρροή. Για επίσημη ανακοίνωση ή δελτίο Τύπου ας το ξεχάσουμε καλύτερα, κάτι τέτοια σπανίζουν στα χρόνια των non papers.
Είναι μια παραδοξότητα. Είναι σαν να τελειώνει το ματς, να έχεις νικήσει και να μην ρωτάς τους θριαμβευτές παίκτες αλλά τους φιλάθλους.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι η απόσταση που ήδη χώριζε τον κ. Τσακαλώτο με την ομάδα Τσίπρα στην καρδιά του Μαξίμου μεγάλωσε ακόμα περισσότερο μετά την επικοινωνιακή διαχείριση του αποτελέσματος του Eurogroup.
Και πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσακαλώτο να μην είναι σύμφωνος με τη γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνηση στη διαχείριση της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες. Ας μην γελιόμαστε. Η κυβέρνηση επέμεινε και χθες –δια του κ. Τζανακόπουλου– ότι πρόκειται για «πολιτική συμφωνία», μολονότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν το επιβεβαίωσε. Με αυτού του επιπέδου και του στιλ προπαγάνδας, που βρίσκει την ιδανική αντανάκλασή της στις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, φέρεται να διαφωνεί ο υπουργός Οικονομικών.
Οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζουν τον κ. Τσακαλώτο να διαφωνεί κατ’ αρχάς με τον τρόπο που πανηγύρισε το Μαξίμου για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα –ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί με το σύνθημα ότι θα έδιωχνε την τρόικα– και βεβαίως με την άποψη ότι αυτή η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών σηματοδοτεί το τέλος της λιτότητας. Και σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν είχε μιλήσει καν για το περιεχόμενο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες και το Μαξίμου εξέδιδε το περίφημο non paper.
Σε αυτό το σκηνικό κάποιοι διαβλέπουν ότι πίσω από την ανισορροπία, τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνίας, ανάμεσα στην ηγεσία της κυβέρνησης και στο υπουργείο Οικονομικών, κρύβεται η επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να πιστωθεί ο ίδιος την «πολιτική διαπραγμάτευση» – με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Την ίδια ώρα ο κ. Τσακαλώτος μολονότι έχει αναλάβει το βάρος της διαπραγμάτευσης, στον βαθμό ακόμα και της ταπείνωσης των επιστολών μετάνοιας μετά τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, τώρα φαίνεται να περιορίζεται σε έναν δεύτερο ρόλο. Αρα τι να κάνει; Σιωπά.
ΥΓ1. Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση για τη σιωπή του υπουργού Οικονομικών. «Ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει, επιτέλους, να πάψει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει καλά τα ελληνικά. Του επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, το ερώτημα για ποιο λόγο δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό για το τι συζητήθηκε για τη χώρα μας στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας».
ΥΓ2. Το Μαξίμου απάντησε μέσω κύκλων, διαψεύδοντας ότι υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Οπως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, «αντί η ΝΔ και τα φιλικά σε αυτή διαδικτυακά Μέσα να επινοούν κάθε τόσο εσωτερικά προβλήματα στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καλό θα ήταν να προτρέψουν τον αρχηγό της κ. Μητσοτάκη να ακούσει τις συμβουλές ιστορικών στελεχών της συντηρητικής παράταξης, που του ζητούν εναγωνίως να συμμαζέψει τον ανεκδιήγητο αντιπρόεδρό του κ. Γεωργιάδη. Αλλωστε δεν είναι και μικρό το επικοινωνιακό στραπάτσο στο οποίο οδήγησε τη ΝΔ η εμπνευσμένη επικοινωνιακή του στρατηγική».