O κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος πήρε τη σκυτάλη από τον Νίκο Φίλη και μίλησε για ένα ΠΑΣΟΚ που ενδέχεται «να αναθεωρήσει τις στρατηγικές του επιλογές» | SOOC
Επικαιρότητα

Ο Τζανακόπουλος και οι «ψίθυροι» περί σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΣΥ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συντηρεί το θέμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αλλά ταυτόχρονα θέτει ζήτημα «στρατηγικής» και παρουσίας των Βενιζέλου - Λοβέρδου στη Χαριλάου Τρικούπη.
Protagon Team

Από το ΠΑΣΟΚ το φωνάζουν και το επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά. Προχωρά αγκαλιά με τον κ. Καμμένο και εφαρμόζει ακραία αντιλαϊκά μέτρα» τόνισε τη Δευτέρα ο Παύλος Χρηστίδης εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε μια τελευταία διάψευση των ψιθύρων, μέχρι προφανώς την επόμενη.

Τότε γιατί συντηρείται αυτή η παραφιλολογία περί σύγκλισης; Διότι κατ’ αρχάς βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ να συντηρείται, αφού κάτι τέτοιο αποτελεί αγκάθι στα εσωτερικά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που γίνεται απειλητική. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος π.χ. έχει ξεκαθαρίσει ότι αποδέχεται μια πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο μετά από εκλογές, αφού δηλαδή το κυβερνών κόμμα συντριβεί και επανέλθει στα «κανονικά» ποσοστά του. Είναι όμως μια θέση που δεν φαίνεται να ασπάζονται όλοι οι σύντροφοί του στη Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι έστω και εξωθεσμικά συλλαμβάνονται κάποιες φορές να βρίσκονται σε έναν άτυπο διάλογο με την Κουμουνδούρου. Ακόμα και η δήλωση του κ. Χρηστίδη, άλλωστε, εμπεριέχει ένα μικρό «εάν» – αν ο ΣΥΡΙΖΑ έδιωχνε τους ακροδεξιούς Ανεξάρτητους Ελληνες από την κυβέρνηση; Θα ερχόταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη να συνδράμει; Και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη Δευτέρα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλει και επιδιώκει την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον τίθεται ανοιχτά. Η περίπτωση του Νίκου Φίλη ήδη γνωστή: μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο ο πρώην υπουργός έθεσε θέμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο συγγενέστερος σύμμαχός μας -έστω και αν βρωμάει- είναι το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα προγραμματικό». 

Στο θέμα κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -και εξ απορρήτων πλέον του Αλ. Τσίπρα- Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η απάντησή του, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο newpost.gr, για το αν η κυβέρνηση θα επιδιώξει συγκλίσεις με το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, ήταν από τη μία διπλωματική αλλά από την άλλη εξόφθαλμα διαλυτική, αφού έθεσε ζήτημα παραμονής στο ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου! Είπε ο κ. Τζανακόπουλος:

«Σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρείται σήμερα μια μετατόπιση των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, μια διαρκής απομάκρυνση της από τις δυνάμεις και τις πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του κύριου εκφραστή της οικονομικής ελίτ και ενός σκληρού ορντολιμπεραλισμού. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται φυσικά με τις κοινωνικές τάσεις αμφισβήτησης που εκφράζονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά παίρνουν διαφορετικές πολιτικές εκφράσεις. Αλλού ενισχύουν δυνάμεις προοδευτικές όπως στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία, αλλού ενισχύουν δυνάμεις της ακροδεξιάς και ενός εθνικιστικού ευρωσκεπτικισμού. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία φαίνεται να επηρεάζεται από αυτές τις εξελίξεις. Στη χώρα μας δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτούς τους προβληματισμούς, αλλά ούτε και να ακολουθεί αυτή την τάση. Δεν έχει τολμήσει στιγμή να κάνει αυτοκριτική για τα λάθη του και την επιλογή της άνευ όρων προσχώρησης στον νεοφιλελευθερισμό. Δεν έχει ούτε μισή φορά αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την καταστροφική λιτότητα της πενταετίας 2010 – 2014 ούτε έχει αναγνωρίσει ως λάθος την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του κυρίου Σαμαρά. Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου ήταν και παραμένει ένα βαθιά συστημικό κόμμα με άμεση πρόσδεση σε δίκτυα παραθεσμικής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα. Αυτά είναι χαρακτηριστικά εγγεγραμμένα στην ίδια του την ιστορία και το πολιτικό του προσωπικό. Δεν ξέρω βεβαίως αν αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια εσωτερική μάχη στο ΠΑΣΟΚ ώστε να αλλάξει στάση και να προχωρήσει σε μια αλλαγή πορείας, να αναθεωρήσει τις στρατηγικές του επιλογές. Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο θα ήταν θετικό όμως με δεδομένο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζουν ακόμη πρόσωπα όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος δεν βλέπω πιθανή μια τέτοια εξέλιξη στο κοντινό μέλλον».

Βλέπετε, είχε προηγηθεί μια συνέντευξη του κ. Λοβέρδου, και μια παράλληλη ανάρτηση στο twitter, το μεσημέρι της Κυριακής:

Τι συμβαίνει λοιπόν; Στο ΣΥΡΙΖΑ το ψιθυρίζουν, όπως λέει και ο κ. Λοβέρδος. Iσως επειδή η κυβέρνηση είναι εύθραυστη και οι ΑΝΕΛ όχι τόσο μπετόν όσο φαίνονταν κάποτε (βλέπε περίπτωση Κώστα Κατσίκη). Ισως όμως επειδή αυτά που κάποιοι ψιθυρίζουν στην Κουμουνδούρου κάποιοι τα ακούν στη Χαριλάου Τρικούπη.