Ηταν μια ασυνήθιστη ημέρα για το κοινοβούλιο: ο Πρωθυπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση στην Ωρα του Πρωθυπουργού. Γενικά αυτό δεν συμβαίνει συχνά, αλλά το θέμα ήταν η διαφθορά και η διαφάνεια στη χώρα, πεδίο που ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί προνομιακό. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος εξέθεσε μια σειρά από γκρίζες ζώνες της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: στάθηκε ιδιαίτερα στην απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ, στις κατατμήσεις εργολαβιών προς όφελος του Χρήστου Καλογρίτσα, αλλά και στο πόθεν έσχες του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.
Η απάντηση του κ. Τσίπρα κινήθηκε κατά βάση σε επίπεδα συμβολισμών: ο Πρωθυπουργός επέμεινε στο αφήγημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει κάνει πολύ περισσότερα μέσα σε δύο χρόνια για την καταπολέμηση της διαφθοράς απ’ όσα έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε 40 χρόνια και εμφανίστηκε στη Βουλή ως επικεφαλής της πιο καθαρής και ηθικής διακυβέρνησης όλων των εποχών.
Ο Πρωθυπουργός επιστράτευσε μάλιστα τη θεωρία ότι η η διαφθορά στην Ελλάδα συνδέεται με τους όρους ανάπτυξης του καπιταλισμού, επιλέγοντας προφανώς να ξεχάσει ότι διαφθορά υπήρξε τρομακτική και στα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Η γιγάντωση της διαφθοράς είναι εγγενές χαρακτηριστικό ενός πολιτικοοικονομικού δικτύου εξουσίας που οικοδομήθηκε στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, επέμεινε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται «το ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει».
«Το πάρτι των προηγούμενων χρόνων τελείωσε. Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος (…) θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως η κυβέρνησή του, μέσα σε δύο χρόνια, έχει κάνει πολύ περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για τη διαφάνεια, από όσα έκαναν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επί 40 χρόνια.
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, σχολιάζοντας ότι κανείς από τους τότε αρμόδιους υπουργούς δεν είχε ασχοληθεί. Αυτή αναφορά του προκάλεσε την οργή του Αδωνι Γεωργιάδη, που υπήρξε υπουργός Υγείας και ζήτησε τον λόγο από τον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά δεν του δόθηκε καθώς δεν προβλέπεται από τη διαδικασία.
Ο Πρωθυπουργός προκάλεσε και τη ΝΔ όταν αναρωτήθηκε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει με την Ανγκελα Μέρκελ θα της θέσει το θέμα της Siemens και της έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου. H Νέα Δημοκρατία απάντησε με ανακοίνωση: «Μέσα σε δύο χρόνια, ο κ. Τσίπρας έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ο Πρωθυπουργός του ψέματος, της αποτυχίας και της διαπλοκής. Μυστικές συναντήσεις και συναλλαγές με επιχειρηματίες, επιλεκτικές αναθέσεις έργων σε κολλητούς, χαριστικά δάνεια από την Τράπεζα Αττικής, και άλλα πολλά. Την ώρα που οι πολίτες δοκιμάζονται σκληρά, η οικονομία είναι βαλτωμένη, η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδα, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τη λασπολογία και τη συκοφαντία. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο. Θα μείνει μόνος του, απομονωμένος από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα έχει επειγόντως ανάγκη από ενότητα των Ελλήνων και από ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία. Αυτά είναι που εγγυάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό».
Κατά τα άλλα ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για τον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση στη μάχη κατά της διαφθοράς έφερε ως παράδειγμα την εκμετάλλευση της περίφημης λίστας Μπόργιανς, με τα ονόματα ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού. «Είναι μια λίστα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί να παραλάβουν» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός. Δεν είπε βέβαια ότι η συγκεκριμένη λίστα από το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας συντάχθηκε το 2015, όταν πια στην εξουσία είχαν έρθει οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Από την άλλη, απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Θεοδωράκη για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου ο οποίος ως έργο έχει κατατμηθεί σε μικρότερα και τα παίρνει όλα ο ίδιος εργολάβος (η εταιρεία Τοξότης συμφερόντων Χρήστου Καλογρίτσα), ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τη διαφάνεια των δημόσιων έργων, λέγοντας πως το σπάσιμο της εργολαβίας Πατρών – Πύργου, έγινε «για να μπορέσουν να πάρουν περισσότεροι εργολάβοι απ’ ό,τι στο παρελθόν. Δεν το καταφέραμε προς ώρας διότι ένας πηγαίνει και μειοδοτεί. Γιατί μας κατηγορείτε γι’ αυτό;», είπε ο κ. Τσίπρας χωρίς να αναφερθεί στο όνομα του κ. Καλογρίτσα.
Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή. «Ο κ. Σπίρτζης, ο υπουργός Υποδομών είχε την ευθιξία και στις τρεις πρώτες (εργολαβίες) και στην τέταρτη, να πάει τα στοιχεία στον εισαγγελέα και στους επιθεωρητές, να ελέγξουν και αν χρειαστεί να παρέμβουν», πρόσθεσε.
Θεοδωράκης: «Το “ηθικό σας πλεονέκτημα” ενίσχυσε τη διαφθορά»
Nωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης στην πρωτολογία του παρουσιάζοντας την επίκαιρη ερώτηση είχε επικρίνει την απόδοση της κυβέρνησης στη διαφθορά. Στάθηκε στις επιδόσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο Προσφυγικό αλλά και στην περιβόητη κατάτμηση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας – Πύργου ώστε να παίρνει τις εργολαβίας η εταιρεία του ομίλου Καλογρίτσα. Επίσης σχολίασε και την απόπειρα ελέγχου των μέσων ενημέρωσης αλλά και το πόθεν έσχες του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, τον οποίο χαρακτήρισε… αντιπρόεδρο σε θέματα Θρησκευτικών!
«Η χώρα μας έχει 95 δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς! Μπορούμε λοιπόν να κοιμόμαστε ήσυχοι», σχολίασε σε ειρωνικό τόνο ο επικεφαλής του Ποταμιού και συνέχισε: «Εχουμε δεκάδες Υπηρεσίες, Υπουργεία, Γενικές Γραμματείες, Ανεξάρτητες αρχές, Γραφεία και επιτροπές, που ασχολούνται με την καταπολέμηση της διαφθοράς. Υπάλληλοι και πολιτικοί που αγρυπνούν και πληρώνονται και υπερωρίες. Τα καλά νέα τελειώνουν εδώ. Τα κακά νέα είναι ότι για άλλη μια φορά η χώρα μας είναι στον πάτο των εκθέσεων διαφάνειας. Και συγκεκριμένα τα δύο τελευταία χρόνια τα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η Ελλάδα κατρακύλησε έντεκα θέσεις στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας και βρίσκεται σήμερα στην 69η θέση επί συνόλου 168 χωρών. Μαζί με την γειτονική Βουλγαρία αποτελούμε τις πιο αδιαφανείς χώρες στην Ευρώπη. Αδιαφάνεια και διαφθορά που βλάπτουν σοβαρά την Δημοκρατία και την οικονομία! Η διαφθορά δημιουργεί ρήγματα αδικίας και αναξιοκρατίας στην κοινωνία. Γεμίζει οργή τους πολίτες και τους στρέφει, σε ακραίες πολιτικές συμπεριφορές».
Ακολούθως ο κ. Θεοδωράκης είπε:
«Δεν θα μπω στον πειρασμό, να αναφερθώ αναλυτικά στα σκάνδαλα και τα σκανδαλάκια, που συνοδεύουν την κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα κάνω μόνο δύο στάσεις: Στο μεταναστευτικό και τις εργολαβίες δημοσίων έργων.
» Δεν στάθηκε ικανή η κυβέρνηση, να στεγάσει καν τους μετανάστες και πρόσφυγες. Άνθρωποι πεθαίνουν στους καταυλισμούς, ενώ απ΄έξω γίνεται ένα πάρτι εκατομμυρίων. Κανένας συντονισμός – κανένας έλεγχος. Μόνο σκάνδαλα. Και στα δημόσια έργα, με το κόλπο της κατάτμησης, μοιράζονται τα λεφτά στους ίδιους ανθρώπους.
Στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου, σπάσατε το έργο σε 8 εργολαβίες για να δουλέψουν δήθεν περισσότεροι, και ήδη οι τέσσερις πρώτες εργολαβίες έχουν δοθεί στον εκλεκτό σας, Που -ω! του θαύματος- είναι αυτός που ήθελε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑTV, δεν τα κατάφερε, και τώρα αρκέστηκε,σε άλλη μια ΣΥΡΙΖΟΕΦΗΜΕΡΙΔΑ. “Είμαστε στον πάτο” της Ευρώπης το “ηθικό σας πλεονέκτημα”, όχι μόνο δεν ανέκοψε την διαφθορά αλλά την ενίσχυσε, όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας».
Στη δευτερολογία του ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε για τα πόθεν έσχες των υπουργών σε μια τοποθέτηση που προκάλεσε αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών στην Ολομέλεια.
«Αναφερθήκατε στο πόθεν έσχες και σας είπα κι εγώ ότι θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να ασχοληθούμε σοβαρά με το πόθεν. Κι αφού έχετε ένα ενδιαφέρον, δείτε κύριοι της κυβέρνησης και μερικά από τα πόθεν έσχες μερικών υπουργών σας. Έχουν κότερα, κάνουν διακοπές στα ακριβότερα σαλέ της Ευρώπης και στο πόθεν έσχες τους δηλώνουν ότι το συνολικά έχουν πέντε-έξι χιλιάδες. Πώς πάνε στην Αυστρία; Με οτοστόπ;
» Ο κ. Τσίπρας ξέρει το όνομα αλλά δεν θέλω να τον φέρω σε δύσκολη θέση. Η δήλωση πόθεν έσχες του υπουργού σας, κ. Καμμένου, και αντιπροέδρου σε θέματα θρησκευτικών και άλλα, είναι μία δήλωση που τιμά την διακυβέρνησή σας; Και αν θέλετε μπορούμε να συνεχίσουμε με άλλα πόθεν έσχες άλλων υπουργών.
» Το δικό μου πόθεν έσχες κ. συνάδελφε, είναι νομίζω πολύ ξεκάθαρο και φωτογραφίζει έναν άνθρωπο που άφησε το επάγγελμά του με πολύ μεγάλα εισοδήματα για να μπει στην πολιτική. Και θα σας παρακαλούσα να κάνετε λίγο υπομονή γιατί τα πόθεν έσχες πρέπει να ελέγχονται και σε βάθος χρόνου. Δεν έχει σημασία μόνο το πώς μπαίνεις στην πολιτική. Όπως έλεγε κάποιος παλιός της πολιτικής που νομίζω ότι όλοι εκτιμούμε, σημασία έχει με πόσα λεφτά βγαίνεις από την πολιτική. Αυτό πρέπει να κρίνει ο ελληνικός λαός και για μένα αλλά και για όλους μας.
» Σε ότι αφορά τα ΜΜΕ, στα οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, βεβαίως πρέπει να κόψουμε τα θαλασσοδάνεια. Βεβαίως, πρέπει να τιμωρήσουμε αυτούς που τα πήραν. Σας προτείναμε στην προηγούμενη συζήτηση να βρούμε λύσεις για να σώσουμε τα έντυπα και τους δημοσιογράφους, όχι να σώσουμε τους εκδότες – σε αυτό έχουμε συμφωνήσει. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Αλλά πρέπει να σώσουμε τα έντυπα. Να κάνουμε μια προσπάθεια να σώσουμε και τις περιφερειακές εφημερίδες που βουλιάζουν. Μπορούμε να το κάνουμε; Το έχουν κάνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αρκεί να πειστείτε ότι υπάρχει λόγος να σώσουμε τις ανεξάρτητες εφημερίδες και τις ανεξάρτητες φωνές.
» Γιατί φοβάμαι πως αυτό που σας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες να ενημερώνονται – με αντικειμενικό βέβαια τρόπο – από εφημερίδες όπως είναι το Χωνί, το KontraNews, και από Μέσα που είναι κομματικά και ελεγχόμενα. Μέσα που ενισχύονται αυτή τη στιγμή από κάποιους που φαίνεται να παίρνουν προνομιακά σπασμένες εργολαβίες. Σας είπα για τον αυτοκινητόδρομο Πύργος – Πάτρα. Δώστε μου μια εξήγηση. Σπάσατε το έργο στα 8 και οι 4 πρώτες εργολαβίες πηγαίνουν σε έναν άνθρωπο που συνδέεται φανερά με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πάρει ήδη το 50% του έργου ένας άνθρωπος που προσπάθησε να δημιουργήσει τον ΣΥΡΙΖΑ TV με βοσκοτόπια και στη συνέχεια εξέδωσε μια εφημερίδα που υμνεί κάθε μέρα ή τέλος πάντων μια φορά την εβδομάδα τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Το κλείσιμο των εφημερίδων δεν είναι λύση. Και το δόγμα μας δεν πρέπει να είναι ή κλειστές εφημερίδες ή μαζί μας».
Η απάντηση Καμμένου
Στα όσα είπε ο κ. Θεοδωράκης στη Βουλή απάντησε ο κ. Καμμένος, μέσω Twitter και με το γνωστό του ύφος: «Αφού μετέτρεψε το Ποτάμι σε ξεροπόταμο με βοθρολύματα κουβαλώντας σακίδια της διαπλοκής έχει το θράσος να μιλά σε όσους πληρώνουμε φόρους, δηλώνουμε εισόδημα από καθαρές πηγές και είμαστε πολύ φτωχότεροι από την πολιτική».