Δεν θα κυκλοφορήσει τελικά «Το Βήμα της Κυριακής» λόγω των συνθηκών οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει ο ΔΟΛ. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από την ηλεκτρονική έκοδση της εφημερίδας.
«Το Βήμα της Κυριακής» δεν δεν θα κυκλοφορήσει αύριο 12 Φεβρουαρίου μετά την αρνητική απόφαση του Πρωτοδικείου την Τρίτη στο αίτημα του ΔΟΛ και την παρέμβαση των εργαζομένων σε αυτόν για την αποδέσμευση τραπεζικού λογαριασμού, που θα διασφάλιζε τη συνέχιση της λειτουργίας των Μέσων και θα τροφοδοτούσε μέρος των δεδουλευμένων των εργαζομένων και που οδηγεί τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη σε ασφυξία», αναφέρει η εφημερίδα.
Ωστόσο στο αίτημα των εργαζομένων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη για την αποδέσμευση χρημάτων από ένα συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό φέρονται να συναινούν οι δικηγόροι των τραπεζών. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αίτησης στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι πιστώτριες τράπεζες του ΔΟΛ συντάχθηκαν στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την κυκλοφορία των ιστορικών εντύπων του οργανισμού.
Με την αίτηση μεταρρύθμισης -όπως είναι η νομική ορολογία- που συζητήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, ζητήθηκε από το Πρωτοδικείο η ανάκληση της πρόσφατης προσωρινής διαταγής, ώστε να είναι εφικτή η εξασφάλιση χαρτιού και η καταβολή μέρους των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου. Πάντως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δικηγόροι των τραπεζών υποστήριξαν ότι «η διακοπή της κυκλοφορίας των εφημερίδων συνιστά ουσιαστική υποβάθμισης της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που δεσμεύσαμε», συναινώντας έμμεσα στο αίτημα των εργαζομένων για το «ξεμπλοκάρισμα» ενός λογαριασμού.
Οπως τόνισαν, από την εκποίηση αυτής της περιουσίας στοχεύουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους. Συνεπώς εάν η επιχείρηση μπορέσει να λειτουργήσει μέσω του ανοίγματος του τραπεζικού λογαριασμό, διευκολύνεται ο εκπλειστηριασμός σε καλύτερη αξία προς όφελος των πιστωτών και των εργαζομένων.
Το «Βήμα» απαντά στον Παππά
Με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στον ΔΟΛ η ψηφιακή έκδοση του «Βήματος» είχε ήδη δημοσιεύσει άρθρο με το οποίο απαντούσε σε όσα είπε για τον οργανισμό ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.
Σε ομιλία του την Τετάρτη και υπονοώντας τα μέσα ενημέρωσης που κλείνουν -άρα τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο, τα περιοδικά και τους ιστότοπους του ΔΟΛ-, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι η «διαπλοκή ηττήθηκε». Αναφερόμενος δε σε εκείνους, που, όπως ισχυρίστηκε, «πιέζουν» την κυβέρνηση, να νομοθετήσει ώστε οι τράπεζες να συνεχίσουν να δανειοδοτούν είπε πως «με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου ο ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης θα έχει “το απόλυτο κίνητρο” για να τα χρεοκοπεί».
Tο άρθρο-απάντηση που δημοσιεύεται από tovima.gr με τίτλο «Γιατί τόσα ψέματα κ. Παππά» έχει ως εξής:
Γιατί τόσα ψέματα κ.Παππά;
» Το λιγότερο που θα μπορούσε να περιμένει κανείς από τον πολυτάλαντο κ.Παππά, είναι λίγη περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη οίηση. Φαίνεται όμως ότι δεν διδάχτηκε τίποτε από το φιάσκο με το παιγνίδι που είχε στήσει με τις τηλεοπτικές άδειες και συνεχίζει απτόητος την ίδια τακτική της παραπλάνησης και της ψευδολογίας.
» Ισχυρίστηκε χθες ότι κάποιοι πιέζουν την Κυβέρνηση, να νομοθετήσει ώστε οι τράπεζες να συνεχίσουν να δανειοδοτούν τον ΔΟΛ. «Με τον τρόπο αυτό» είπε «θα δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου ο ιδιοκτήτης Μέσων Ενημέρωσης θα έχει “το απόλυτο κίνητρο”, για να τα χρεοκοπεί». Η ιδιοκτησία που δεν βάζει το χέρι στην τσέπη υποστήριξε, δίνει τα κλειδιά και φεύγει. «Δεν γίνεται πλέον στην Ελλάδα να κάνουν κάποιοι δουλειές με τα λεφτά των άλλων και με αέρα. Κανένα πρωτοσέλιδο, κανένας εκβιασμός, καμία συκοφαντία δεν πρόκειται να μας κάνει να αλλάξουμε γνώμη».
» Κανείς κ.Παππά δεν ζήτησε από τις τράπεζες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το “Βήμα” και “Τα Νέα”. Ούτε πολύ περισσότερο να χαρίσουν τα δάνεια του ΔΟΛ στον εκδότη του. Αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού είναι να απελευθερωθεί ένας λογαριασμός, ώστε τα χρήματα από τις πωλήσεις των εντύπων να μπορούν να στηρίξουν την έκδοση τους μέχρις ότου το δικαστήριο επικυρώσει τον ορισμό του ειδικού διαχειριστή. Δεν ζητήσαμε να κάνουμε δουλειές ούτε με τα χρήματα του ελληνικού λαού, ούτε κάποιων άλλων,ούτε πολύ περισσότερο μια ειδική μεταχείριση.Τα έσοδα από τη δική μας δουλειά απαιτούμε μέχρι να αποφασίσει ο εκκαθαριστής το μέλλον του ΔΟΛ.
» Ο κ.Παππάς με αυτά που λέει αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους είναι απολύτως υποκριτικό. Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει στα χέρια του μια τροπολογία που υποστηρίζεται από βουλευτές όλης σχεδόν της αντιπολίτευσης. Ας αφήσουν λοιπόν στην άκρη τις λαϊκίστικες κορώνες κι ας την φέρουν στη Βουλή για ψήφιση. Για να δούμε τότε πραγματικά ποιοι από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον δύο ιστορικών εφημερίδων και ποιοι παίζουν διαπλεκόμενα παιγνίδια για να εξυπηρετήσουν τα προσωρινά καιροσκοπικά τους σχέδια».
Ο Τσίπρας στη Βουλή
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, που όμως μοιάζει να εντάσσεται στην ευρύτερη στάση της κυβέρνησης για τη (μη) διάσωση του ΔΟΛ, ο Αλέξης Τσίπρας ένιψε τα χέρια του για την υπόθεση των απλήρωτων εργαζομένων του Συγκροτήματος.
Από το βήμα της Βουλής, την Παρασκευή, απαντώντας σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη διαφθορά κατά την Ωρα του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την απόφαση του Πρωτοδικείου τελεσίδικη και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει κόντρα σε αυτήν την απόφαση, εισηγούμενη την τροπολογία που θα έλυνε τα χέρια των τραπεζών.
Η αναφορά αυτή του Πρωθυπουργού έγινε λίγη ώρα πριν τη συζήτηση της αίτησης ανάκλησης της απόφασης του προέδρου Πρωτοδικών.