Το ελληνικό ζήτημα επιστρέφει ως στοιχείο της γερμανικής πολιτικής, επτά μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές και ενώ ήδη οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν ένα θρίλερ ανάμεσα στο CDU/CSU της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η κρίση στην Ελλάδα απασχολεί τους γερμανούς πολιτικούς, αλλά ίσως είναι η πρώτη φορά που οι θέσεις το SPD έχουν τόση σημασία, λόγω και των αυξημένων ποσοστών που του δίνουν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.
Ετσι, η σπουδή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του SPD Tόμας Οπερμαν να ζητήσει από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να πάψει να κατακρίνει την Ελλάδα, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.
Οπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και αναμετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Οπερμαν είπε χαρακτηριστικά: «Ειδικά στην παρούσα δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη η όξυνση της κρίσης είναι επικίνδυνη. Και γι΄αυτό αποτρέπω τον κ. Σόιμπλε από μια νέα δημόσια εκστρατεία κατά της Ελλάδας όπως το καλοκαίρι του 2015».
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ελπίζει ότι τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. «Θεωρώ την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμητή. ΤΟ ΔΝΤ διαθέτει τους εμπειρογνώμονες για να ξεπεράσουν την κρίση οι χώρες» σχολίασε.
Είναι εμφανές ότι το SPD στοχεύει προσωπικά προς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ελληνικό αδιέξοδο του προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Πριν από μια εβδομάδα είχε δημοσιοποιηθεί η επιστολή του αντικαγκελάριου -και νυν υπουργού Εξωτερικών- Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς την Ανγκελα Μέρκελ στην οποία ασκούσε κριτική για τους χειρισμούς του Σόιμπλε στο θέμα της Ελλάδας.
Οχι ότι ο Σόιμπλε δείχνει κάποια πρόθεση να αυτολογοκριθεί. Οι απόψεις του για το ελληνικό πρόβλημα είναι γνωστές: μεταρρυθμίσεις ή Grexit. Και όπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν θέλει να χαλαρώσει την πολιτική του παρά τη δυσαρέσκεια του σοσιαλδημοκρατικού κυβερνητικού εταίρου, αναφέρει το dpa. Είναι άλλωστε νωπές ακόμα οι εντυπώσεις από τη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD όπου είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τα προβλήματα και «γι’ αυτό πρέπει να εξακολουθήσει να της ασκείται πίεση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να γίνει ανταγωνιστική. Διαφορετικά δεν μπορεί να παραμείνει στη νομισματική ένωση». Ξεκαθάρισε δε ότι «κούρεμα» χρέους δεν μπορεί να συμβεί εντός Ευρωζώνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κρίστιαν Λίντντερ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη και τότε να της διαγραφεί το χρέος. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μια ελάφρυνση χρέους. Αλλά τα χρέη της μπορούν να διαγραφούν μόνο έξω από το ευρώ, άρα, ναι μιλάμε για Grexit», είπε στο Deutschlandfunk. Ο ίδιος πάντως είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να λαμβάνει επιχορηγήσεις για τις υποδομές της και τις μικρές επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση η σύγκρουση στη Γερμανία με φόντο την ελληνική κρίση αναμένεται σφοδρή -και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει και να αναλύονται και να αφομοιώνονται εδώ οι δηλώσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Αυτό που έμοιαζε ως περίπατος των Χριστοανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών τώρα έχει μετατραπεί σε ντέρμπι. Η ανάληψη της ηγεσίας του SPD από τον άφθαρτο και φιλολαϊκό Μάρτιν Σουλτς ανέτρεψε τα δεδομένα και έτσι για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια οι Σοσιαλδημοκράτες ελπίζουν σε νίκη. Και την ήττα, ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και οι υπόλοιποι δεν την έχουν συνηθίσει…