Ο πρόεδρος του Eurogroup θεωρεί «ξεπερασμένη» την έκθεση του ΔΝΤ |
Επικαιρότητα

Στουρνάρας, Τσακαλώτος και Ντάισελμπλουμ διαφωνούν με το ΔΝΤ

Απαισιόδοξο το Ταμείο, κατά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από όσο εκτιμά το ΔΝΤ, λέει ο πρόεδρος του Eurogroup. Αδικη η έκθεση, κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Protagon Team

Υπερβολικά απαισιόδοξο σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές του εκτιμήσεις, χαρακτηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας το ΔΝΤ, σε επιστολή του προς το Ταμείο. Αντίστοιχες αναφορές κάνουν τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup.

Oι διαφωνίες του Γιάννη Στουρνάρα

Στην επιστολή του -η οποία έχει ενσωματώνεται στην έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία (άρθρο 4)- ο κ. Στουρνάρας καταλογίζει στο ΔΝΤ ότι υποεκτιμά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ενώ καταγράφει τη διαφωνία της Τράπεζας της Ελλάδος επί συγκεκριμένων αναφορών.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το Ταμείο θεωρεί ότι θα χρειαστεί ένα επιπλέον 10 δισ. ευρώ κεφαλαίων, χωρίς όμως να εξηγεί, όπως αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ, γιατί συμβαίνει αυτό. Προσθέτει ότι σύμφωνα με την εκτίμηση των εποπτικών αρχών (ΕΚΤ, SSM, Τράπεζα της Ελλάδος),  ΕΛΛ+2,46% ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης των τραπεζών είναι 18% και είναι από τους υψηλότερους στην Ε.Ε. Επιπλέον, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξήσει περαιτέρω τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μακροχρόνιες προβλέψεις του Ταμείου φαίνεται να έχουν ενσωματώσει μόνο κινδύνους αντί να είναι ένα βασικό σενάριο

«Δεδομένου ότι τη πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης είναι πιθανό να φθάσει το 2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ, οι δημοσιονομικές προβλέψεις του Ταμείου εγείρουν πολλά ερωτήματα», αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ.

Για την εκ των υστέρων αξιολόγηση του προγράμματος του 2012, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει πως η έκθεση χάνει την ευκαιρία να είναι δίκαιη με την ιστορία, δεδομένου ότι επικρίνει όλους τους άλλους εκτός από το ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά αυτό το σημείο, με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών μεταξύ του Ιουλίου του 2012 και Ιουνίου 2014, επιβεβαιώνει ότι:

Το ΔΝΤ πίεσε για όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας,
Το ΔΝΤ είναι εν μέρει υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης του 2013, δεδομένου ότι ήταν αδικαιολόγητες (με δεδομένη την τελική έκβαση) ζητώντας πρόσθετα παραμετρικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, ακόμη και όταν ήταν περισσότερο από σαφές ότι το 2013 η δημοσιονομικές εξελίξεις οδηγούσαν προς ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα καθ΄ υπεραπόδοση,
Το ΔΝΤ επέμεινε στην πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αγνοώντας τις απόψεις των αρχών, της Τράπεζας της Ελλάδος και την ΕΚΤ, και αποδείχθηκε ότι κατάφωρα υπερεκτίμησε τις κεφαλαιακές ανάγκες και υποτίμησε τον αντίκτυπο στην οικονομία,
Το ΔΝΤ υποβάθμισε σταθερά την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αγνοώντας, μεταξύ άλλων, τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.

Τσακαλώτος: «άδικη έκθεση»

«Η έκθεση του ΔΝΤ δεν είναι δίκαιη σε αρκετούς τομείς, ενώ πολλά από τα συμπεράσματά της δεν είναι συνεπή με τα πρόσφατα και καλά τεκμηριωμένα εμπειρικά στοιχεία», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε επιστολή του προς το Ταμείο.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή του -η οποία ενσωματώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία (άρθρο 4)-, το Ταμείο παρουσιάζει μία συνολική εικόνα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας (της Ελλάδας) που δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής προσπάθειας που καταβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM.

Ντάισελμπλουμ: «Ξεπερασμένη η έκθεση»

Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι εκτιμά το ΔΝΤ, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σχολιάζοντας την έκθεση του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα. «Η έκθεση του ΔΝΤ είναι ξεπερασμένη» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο, και παρέπεμψε στα πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, διαπίστωσε πως το Ταμείο συμφωνεί πως η Ελλάδα χρήζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας ωστόσο, την έκπληξή του για την «σκληρότητα» των προτάσεων, οι οποίες αναγράφονται στην έκθεση. «Το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους» συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Έχουμε ήδη προχωρήσει σε ορισμένη ελάφρυνση και αν απαιτηθεί επιπλέον και η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο, τότε θα κάνουμε περισσότερα» τόνισε, καταλήγοντας.

Le Monde: «Διχασμένοι στο ΔΝΤ»

Στις διαφωνίες για το ελληνικό χρέος, ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΔΝΤ, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, με τίτλο «Διχασμένα τα κράτη-μέλη του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος».

Το δημοσίευμα βασίζεται στην ανακοίνωση μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, που είχε εξασφαλίσει το γαλλικό πρακτορείο AFP πριν δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με την οποία τα στελέχη του ΔΝΤ «εκτιμούν ότι το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως μη βιώσιμο, σε μακροπρόθεσμη βάση» και καλούν τους Ευρωπαίους να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί το χρέος της Αθήνας. «Αυτή η ζοφερή διάγνωση», γράφει η Le Monde θέτει πρωταρχικά σε κίνδυνο τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε το 2015, παρά την επιμονή της Γερμανίας (για συμμετοχή του Ταμείου)», καθώς, όπως επισημαίνεται, το ΔΝΤ θα πρέπει να αξιολογήσει το χρέος ως βιώσιμο, προκειμένου να χορηγήσει δάνειο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι περισσότεροι διευθυντές του ΔΣ του ΔΝΤ πιστεύουν ότι μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να το καταστήσει βιώσιμο. Επίσης, κάποια μέλη υποστηρίζουν ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Ωστόσο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν ομόφωνα «να ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές, η επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», αναγνωρίζοντας παράλληλα το «βαρύ τίμημα» που ήδη έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός από το 2010.