Στην είσοδο της αίθουσας του Τιτάνια: ένα... φέρετρο, αυτό του κλάδου των γιατρών | Protagon
Επικαιρότητα

Στην… κηδεία των ελλήνων γιατρών

Η ημερίδα που διοργάνωσε ο ΙΣΑ για τον νέο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νόμο είχε κάτι το αγωνιστικό αλλά και το μακάβριο. Κατέδειξε όχι μόνο τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες επιστήμονες αλλά και τα κραυγαλέα λάθη της κυβέρνησης που τους οδηγεί στο εξωτερικό αφυδατώνοντας τη χώρα
Protagon Team

Το φουαγιέ στον ημιόροφο του ξενοδοχείο Τιτάνια το πρωί του Σαββάτου ήταν αποπνικτικά γεμάτο. Αυτή τη φορά η συμμετοχή των γιατρών ήταν τόσο μεγάλη, που αρκετοί δεν είχαν τη δυνατότητα να περάσουν στη μεγάλη αίθουσα.

Η συνεδρίαση με θέμα «Ο νέος ασφαλιστικός-φορολογικός νόμος. Οι συνέπειες για τους γιατρούς» που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) είχε ξεκινήσει. Το κλίμα ήταν ήδη φορτισμένο με αρνητικά ιόντα. Στην είσοδο της αίθουσας είχε στηθεί συμβολικά ένα φέρετρο και πάνω κολλημένο ένα κηδειόχαρτο με την αναγραφή «Κηδεία Ελλήνων Ιατρών». Κι αυτό διότι προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου δεν είναι απλώς θηλιά. Αλλά ένα αδιέξοδο, που όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι επιστήμονες, θα κατακερματίσει τους ίδιους και θα σβήσει από το χάρτη περίθαλψης τις υπηρεσίες δημόσιας, δωρεάν υγείας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης (φωτογραφία κάτω) τόνισε ότι οι αλλαγές που θα επιφέρει η ψήφιση των νόμων στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό, κάνουν μία ισχυρή παρέμβαση στο να κλείσουν ιατρεία και εργαστήρια. «Αν δεν αλλάξει κάτι και εφαρμοστούν οι νόμοι ως έχουν, είναι βέβαιο ότι πάρα πολλά ιατρεία θα κλείσουν και ιδίως νέοι γιατροί δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν την επιστήμη τους και να παρέχουν τις κοινωνικές υπηρεσίες, για τις οποίες έχουν επενδύσει τη ζωή τους», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Μάλιστα, την Πέμπτη ο ΙΣΑ και μετά την έκδοση των εγκυκλίων, είχε καταθέσει εμπεριστατωμένη αντίδραση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου αναφέρεται στο θέμα της ανταποδοτικότητας του Ασφαλιστικού. «Μαθαίνω ότι στο υπουργείο Εργασίας συζητούν για αλλαγές των εγκυκλίων και τροποποιήσεις εφαρμογής των διατάξεων. Αυτό όμως έγινε και θα γίνει εφόσον λάβουν και τις δικές μας θέσεις. Ο ιατρικός κόσμος δεν θα σταματήσει, δεν θα μασήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενα πρωτότυπο κηδειόσημο για τους έλληνες γιατρούς και τους έλληνες επιστήμονες. Αφιερωμένο στην κυβέρνηση από τον ΙΣΑ…

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ, οι νέοι νόμοι θα γονατίσουν νέους γιατρούς με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 2.000 ευρώ, ενώ αυτούς που κερδίζουν 25.000 ευρώ δεν τους αγγίζουν. «Δεν υπάρχει κλίμακα για κύκλο εργασιών. Προσπαθούν να πάρουν πάλι από τα χαμηλά εισοδήματα», εξηγεί στο Protagon.

Γι’ αυτό ακριβώς ο ΙΣΑ θα προχωρήσει άμεσα σε εισηγητική συνάντηση με έγκριτους φοροτεχνικούς, εργατολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες και αφού απαντηθούν οι απορίες για κάθε κατηγορία εργασιακής σχέσης γιατρού, είτε αυτός είναι ελεύθερος επαγγελματίας, είτε γιατρός του ΕΣΥ, συνταξιούχος ή Πανεπιστημιακός, θα συναντηθούν εκ νέου για να καθορίσουν τα αιτήματά τους. Επιπλέον, θα δημιουργήσει μία ειδική ομάδα εργασίας και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους. Εάν δεν γίνουν αποδεκτές θα σχεδιάσουν τις αντιδράσεις τους. «Οπως διαφαίνεται η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει τους έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό αφυδατώνοντας τη χώρα. Τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες. Θα δώσουμε τόσο ηχηρή απάντηση, που δεν θα έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας», σχολιάζει μιλώντας στο Protagon ο κ. Πατούλης.

Οι γιατροί φέρονται αποφασισμένοι να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα, προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτός ο «άδικος και κοινωνικά ανάλγητος νόμος», όπως τον χαρακτήρισαν, που επιβαρύνει όλους τους Ελληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους.

Η αίθουσα στο Τιτάνια ήταν ασφυκτικά γεμάτη από γιατρούς σε απόγνωση

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Γιώργος Ρωμανιάς, οικονομολόγος και πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επεσήμανε ότι από τις 16 Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί εννέα νόμοι για το συνταξιοδοτικό που αλληλοαναιρούνται, ενώ προτάσεις για την κρίση στο Ασφαλιστικό παρουσίασε ο καθηγητής εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκατοντάδες γιατροί, όχι μόνο από την Αθήνα, οι οποίοι διατύπωσαν τις απορίες και τις απόψεις τους και εξέφρασαν την αγωνία τους.

Γιώργος Μαρίνος (Γενικός γιατρός, υπεύθυνος του τμήματος των Επειγόντων Περιστατικών στο Λαϊκό Νοσοκομείο και μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ)

«Οι γιατροί του ΕΣΥ θα πληρώνουμε διπλάσιες εισφορές για το συνταξιοδοτικό. Το χειρότερο από όλα είναι ότι είναι ένα ασφαλιστικό για το οποίο δεν έχει γίνει καμία αναλογιστική μελέτη για την επένδυση των χρημάτων που υποτίθεται ότι θα συγκεντρωθούν. Είναι σαν να πετάμε τα χρήματα σε ένα άδειο κουβά. Το αποτέλεσμα θα είναι η χώρα μας να μην έχει σύντομα γιατρούς σε πολλές ειδικότητες».