Με προσευχή διαμαρτύρονται κατά του διατάγματος Τραμπ στο αεροδρόμιο του Ντάλας | REUTERS/Laura Buckman
Επικαιρότητα

Κήρυξαν «πόλεμο» στον Τραμπ 16 γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ

Καταδικάζουν το διάταγμα που σφραγίζει τα σύνορα για τους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών - Αντιδρούν και οι Δημοκρατικοί ζητώντας ακύρωσή του - Με δικαστική εντολή αναστέλλονται οι απελάσεις ταξιδιωτών με έγκυρη βίζα - Yποχωρεί ο Λευκός Οίκος για τις πράσινες κάρτες
Protagon Team

Αφού αντέδρασε ο μισός πλανήτης στο προεδρικό διάταγμα του Τραμπ που προβλέπει απαγορεύσεις στην είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αντέδρασε και η αντιπολίτευση, οι γενικοί εισαγγελείς 16 πολιτειών των ΗΠΑ, αλλά και το ίδιο το κόμμα του αμερικανού προέδρου. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σάμερ ζητά να ακυρωθεί το διάταγμα που προβλέπει την απαγόρευση της εισόδου όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και την απαγόρευση της εισόδου πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών -Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Συρία, Σουδάν και Σομαλία- για 90 ημέρες.

«Οι Δημοκρατικοί θα εισαγάγουν νομοθεσία για την ανατροπή του», δήλωσε ο κ. Σάμερ. Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος Τζον ΜακΚέιν επεσήμανε ότι το διάταγμα προκαλεί σύγχυση, προσθέτοντας ότι το πιθανότερο είναι πως θα δώσει στο ISIS την ευκαιρία για περισσότερη προπαγάνδα. Ο γερουσιαστής διερωτήθηκε επίσης γιατί στις χώρες περιλαμβάνεται το Ιράκ όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ μάχονται στο πλευρό των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών.

Γενικοί εισαγγελείς 16 αμερικανικών πολιτειών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία θα καταδικάζουν το διάταγμα Τραμπ τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να εργασθούμε για να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από την χαώδη κατάσταση που το διάταγμα έχει δημιουργήσει».

Οι δύο ημέρες που ακολούθησαν όταν τέθηκε σε άμεση εφαρμογή το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ ήταν χαοτικές. Οι Αρχές εμπόδισαν δεκάδες να επιβιβαστούν τις πτήσεις τους, διαδηλώσεις ξέσπασαν στα αεροδρόμια, ενώ έντονη ανησυχία εκφράζεται σε όλη την Ευρώπη και σε χώρες που θίγονται άμεσα, όπως το Ιράν, που ανακοίνωσε ήδη μέτρα αμοιβαιότητας.

Ο αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να απαντήσει στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του -φυσικά- στο Twitter. «Η χώρα μας χρειάζεται ισχυρά σύνορα και ελέγχους, ΤΩΡΑ. Κοιτάξτε τι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο – ένα χάος», έγραψε στον λογαριασμό του.

Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έκανε ένα βήμα πίσω -αφού πρώτα παρενέβη δικαστής με κατεπείγουσα εντολή, αναστέλλοντας την απέλαση ανθρώπων που έχουν έγκυρη βίζα.

Με διευκρίνιση που έκανε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους, διασαφηνίστηκε ότι η απαγόρευση εισόδου δεν θα αφορά όσους έχουν ήδη έγκυρη πράσινη κάρτα. «Δεν τους επηρεάζει», δήλωσε στο NBC. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι οι συνοριοφύλακες θα έχουν «διακριτική εξουσία» να κρατούν και να ανακρίνουν ύποπτους ταξιδιώτες από ορισμένες χώρες και πως όσοι κάτοχοι βίζας ταξιδεύουν συχνά από τις ΗΠΑ σε αυτές τις χώρες πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπόκεινται σε ανακρίσεις μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή ένα πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα».

Οσο για τους 42 ανθρώπους που κρατούνται σε αμερικανικά αεροδρόμια, στελέχη της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι θα εξετασθούν και θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στη χώρα, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου που εκδόθηκε την Κυριακή. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, Αν Ντόνελι, εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή, με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των Αρχών να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φτάσει στα αεροδρόμια με έγκυρη βίζα. Η εντολή της βάζει προσωρινό «φρένο» στο διάταγμα του αμερικανού προέδρου, με το οποίο ανεστάλη και το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων.

Η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών εκτίμησε ότι η εν λόγω εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν ήδη συλληφθεί σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν, ενώ το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας ανέφερε, σε δήλωσή του αργά το Σάββατο, ότι θα «συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις», σημείωσε ωστόσο ότι η απόφαση του Τραμπ θα συνεχίσει να βρίσκεται εν ισχύ.

Το Ιράν αποφάσισε να απαντήσει με μέτρα αμοιβαιότητας στην απόφαση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σεβόμενη τον αμερικανικό λαό, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα αμοιβαιότητας μετά την προσβλητική απόφαση των ΗΠΑ που αφορά του Ιρανούς πολίτες και για όσο διάστημα αυτό το μέτρο δεν αίρεται», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Διαδηλώσεις και στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο (REUTERS/Kate Munsch)

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε χθες, Σάββατο, ότι «δεν συμφωνεί» με την επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση και την αναστολή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων. Η εκπρόσωπός της πρόσθεσε ότι εάν το διάταγμα επηρεάσει Βρετανούς, «θα παρέμβουμε στην αμερικανική κυβέρνηση».

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Παρίσι, δήλωσε ότι οι αποφάσεις του αμερικανού προέδρου «ανησυχούν» τη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Η υποδοχή προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αποτελεί υποχρέωσή μας. Πρέπει να οργανωθούμε ώστε αυτό να γίνει με αμερόληπτο, δίκαιο, αλληλέγγυο τρόπο», είπε ο Ερό τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την εισροή σύρων προσφύγων.

«Θα έρθουμε σε επαφή με τον (αμερικανό) συνάδελφό μας Ρεξ Τίλερσον όταν διοριστεί για να συζητήσουμε σημείο προς σημείο και να έχουμε μια ξεκάθαρη σχέση», συνέχισε, σημειώνοντας ότι σκοπεύει να προσκαλέσει τον μελλοντικό αμερικανό ομόλογό του στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η χώρα του θα υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο, «ανεξαρτήτως της πίστης σας», όπως σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter. «Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας #WelcometoCanada», πρόσθεσε.

Μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης Τραμπ, η καναδική αεροπορική εταιρεία WestJet ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να αρνηθεί θέση σε επιβάτη με προορισμό τις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι θα επιστρέψει το τίμημα του εισιτηρίου στους επιβάτες που αγγίζει η απόφαση του Τραμπ.

Η Air Canada ανακοίνωσε επίσης από την πλευρά της ότι θα επιστρέψει το τίμημα του εισιτηρίου στους επιβάτες που θα εμποδιστούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά παρά μικρό αριθμό επιβατών.

Με παρέμβασή της στο Twitter η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε τη στήριξη και τη αλληλεγγύη της στους διαδηλωτές, που βρέθηκαν στους δρόμους το Σάββατο.

«Στέκομαι στο πλευρό των πολιτών που διαδηλώνουν ανά τη χώρα απόψε, υπερασπίζοντας τις αξίες και το Σύνταγμα. Δεν είμαστε τέτοιοι» έγραψε η πρώην αντίπαλός του για τον προεδρικό θώκο.