Λίγες ώρες έχουν περάσει από τότε που ανακοινώθηκε η απόφαση για τη μη έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών στη γείτονα χώρα και η Αγκυρα έχει ήδη αρχίσει να εκτοξεύει απειλές προς την ελληνική κυβέρνηση -κι εμμέσως προς την ίδια την ΕΕ. Αρχικά η τουρκική κυβέρνηση έστειλε δεύτερο αίτημα για την έκδοση των οκτώ, το οποίο απορρέει από το νέο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε την Πέμπτη, ερήμην των οκτώ στρατιωτικών, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Και την Παρασκευή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κλιμακώνει τις πιέσεις προς την Αθήνα δίνοντας μία νέα διάσταση στο ζήτημα –όπως άλλωστε είχαν προεξοφλήσει πολλοί σχολιαστές: Απειλεί με την ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων που έχει υπογράψει η Τουρκία με την ΕΕ.
Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Αγκυρα είναι διατεθειμένη να λάβει σειρά μέτρων, ανάμεσά στα οποία βρίσκεται και η κατάργηση της συμφωνίας, η εφαρμογή της οποίας μείωσε δραστικά τις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου.
«Θα δείξουμε την αντίδρασή μας και θα τη δείξουμε και στην πράξη. Αξιολογούμε τι θα κάνουμε. Εχουμε μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και την ΕΕ. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της ακύρωσης αυτής της συμφωνίας επανεισδοχής. Δεν μπορούμε είμαστε ευνοϊκά προσκείμενοι απέναντι σε χώρες που υποστηρίζουν τους τρομοκράτες και τους προδότες», είπε.
«Δεν νομίζω ότι είναι μια νομική απόφαση. Αν κοιτάξουμε σε οποιοδήποτε σύνταγμα, σε οποιοδήποτε Δίκαιο θα δούμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η προστασία τρομοκρατών», δήλωσε. «Είχαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, στην πραγματικότητα παραδώσαμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην Ελλάδα για την τεκμηρίωση της υπόθεσης. Για το λόγο αυτό, η απόφαση αυτή δεν είναι μία απόφαση. Η απόφαση αυτή είναι μία πολιτική απόφαση. Και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μια χώρα που υποστηρίζει τρομοκράτες», τόνισε ο τούρκος υπουργός.
Φυσικά εξίσου οργισμένος εμφανίστηκε και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρώτες δηλώσεις που έκανε σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου. «Η Ελλάδα ακόμη δεν μας δίνει αυτά τα “καθάρματα” που διέφυγαν εκεί», φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους όταν επέστρεψε από περιοδεία σε χώρες της Αφρικής, την Παρασκευή.
Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι όταν είχε συμβεί το περιστατικό με τους οκτώ στρατιωτικούς που έφτασαν λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Αλεξανδρούπολη, ακριβώς το επόμενο απόγευμα, ο ίδιος είχε επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές και είχε λάβει την υπόσχεση ότι «σε 15 – 20 ημέρες θα το λύσουμε».
«Αυτοί διέπραξαν τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία θα πρέπει να δικασθούν εδώ. Γίνεται να διαφύγουν και να δικασθούν εκεί; Η καθυστέρηση των εργασιών της έκδοσης και βέβαια είναι αιτία να κλονισθεί η εμπιστοσύνη», είπε ο Ερντογάν, βέβαιος ότι, τελικά, οι οκτώ θα εκδοθούν στη χώρα του.
Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι ενώ η τουρκική κυβέρνηση απειλεί –εμμέσως πλην σαφώς- ότι θα επιτρέψει σε δεκάδες πρόσφυγες να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από τις τουρκικές ακτές προς τα νησιά του Αιγαίου, οι Βρυξέλλες βάζουν φρένο στις «δευτερογενείς ροές» από την Ελλάδα προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Μόλις πριν από μία εβδομάδα η Κομισιόν πρότεινε την ανάπτυξη δυνάμεων της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στα σύνορα της ΠΔΓΜ με τη Σερβία ενώ παράλληλα έδωσε το «πράσινο» φως για μία νέα, τρίμηνη παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα ορισμένων κρατών του χώρου Σένγκεν: Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία.