Νοικοκυριά που πρέπει να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα (αν τα έχουν και κάθε μήνα), νοικοκυριά που δηλώνουν ότι το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και άλλα που έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο.
Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφει η έρευνα για τα ελληνικά νοικοκυριά της Marc, η οποία έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ.
Το 2016, όπως δείχνει η έρευνα, διευρύνθηκαν οι ανισότητες που είχαν διαμορφωθεί μέσα στην κρίσης και προστέθηκαν νέα βάρη στα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Μια σειρά από πρόσφατες ρυθμίσεις όπως η άρση της αναστολής πλειστηριασμών, η αύξηση των φόρων σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης (τηλέφωνο, καπνός, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά) και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό αναμένεται να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο την δυνητική κατανάλωση.
Από την έρευνα προκύπτει ότι:
- Σχεδόν τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά (37,1%) ζει με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ. Είναι ένα ποσοστό οριακά αυξημένο σε σχέση με το 36,3% του 2015.
- Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά έχασαν περαιτέρω εισόδημα το 2016.
- Το 32% των νοικοκυριών, δηλαδή περί το 1 εκατ., έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο. Πάνω από 50% από τα νοικοκυριά με έναν τουλάχιστον άνεργο δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.
- Το 75% των νοικοκυριών διαβιώνει με πολύ χειρότερους όρους σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα της κρίσης.
- Στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ, το 15,8% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 51,4% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία.
- Τα νοικοκυριά δηλώνουν ότι αναγκάστηκαν να περικόψουν κατά 52% δαπάνες από ένδυση και υπόδηση, 48% από διασκέδαση και 40% από διατροφή.
- Eνα στα δυο νοικοκυριά καθυστερούν να πάρουν ιατρική συμβουλή, τρία στα δέκα δεν επισκευάζουν αυτοκίνητο ή μηχανή και αντικαθιστούν οικιακές συσκευές.
- Το 16% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, εύρημα που συνάδει με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα (το οποίο υπολογίζεται στο 40% του ενδιάμεσου εισοδήματος, ΕΛΣΤΑΤ).
- Eκρηκτικές διαστάσεις φαίνεται ότι έχει λάβει το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης. Το 9,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι είχε ένα τουλάχιστο μέλος που μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει εργασία (αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 400.000 οικογένειες).
- Έχουν χαθεί περισσότερα από 41 δισ. € από την ιδιωτική κατανάλωση και από τις επιχειρήσεις, αναφέρουν βάσει της έρευνας οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ.