Ενώ την τελευταία εβδομάδα, όλοι –από την ελληνική και γερμανική πλευρά και από τους Θεσμούς- προβληματίζοντας για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, ο Πιέρ Μοσκοβισί ζητεί να τεθεί ο ρόλος του Ταμείου σε δεύτερη μοίρα. Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων διασαφήνισε ότι προτεραιότητα στην τρέχουσα φάση αποτελεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, και όχι ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε συνέντευξή του στο Euractiv.com, ο ίδιος τόνισε ότι η «Κομισιόν θεωρεί τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα “αποφασιστικό” αλλά ότι προτεραιότητα δεν είναι το θεσμικό πλαίσιο, αλλά η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης “το συντομότερο δυνατό». Οπως ανακοίνωσε, σε ανταλλαγή απόψεων που είχε με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συμφώνησαν ότι το ΔΝΤ είναι ένας «θεσμός με αποφασιστικό ρόλο στο πρόγραμμα».
Οσο για τις διαφορές που χωρίζουν τους θεσμούς ο ίδιος είπε ότι «υπάρχουν ακόμα μερικά ζητήματα στο τραπέζι» και ότι «με προσπάθειες και από τις δύο πλευρές θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση». Πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην συμφωνία του Δεκεμβρίου και να ξεκλειδώσουμε σύντομα τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χρέους, αφού ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές οι δεσμεύσεις για την δημοσιονομική πορεία το 2017 και το 2018».
Διαφορετική άποψη φέρεται να έχει η κυβέρνηση καθώς όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, «το ΔΝΤ, είτε παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, είτε με χρηματοδότηση, θα πρέπει να πάρει άμεσα τις αποφάσεις του ώστε να μην δημιουργούνται κωλυσιεργίες στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, τόνισε ότι «δεν έχει κλείσει η συζήτηση για τους όρους παραμονής του Ταμείου» και επανέλαβε και ότι «δεν θα γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που σημαίνουν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018». Πρόσθεσε ακόμη ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 θα επιτευχθεί χωρίς την λήψη νέων μέτρων.
Εφόσον επιτευχθεί μια συμφωνία που να είναι αποδεκτή από όλους, πρόσθεσε, τότε η κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να συζητήσει για ένα μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων. Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού.
Αντίστοιχα, διευκρινίσεις από το ΔΝΤ ζητούσε την ίδια ημέρα και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. «Οσο γρηγορότερα λάβει τις αποφάσεις το ΔΝΤ, τόσο εγγύτερα θα βρεθούμε σε μια συμφωνία» τόνισε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αγορά η υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «εργάζεται σκληρά για να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση».
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο αναζήτησης ισορροπιών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών», σημείωσε η ίδια προσθέτοντας ότι «αυτό που ζητάμε από το ΔΝΤ είναι να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του». Επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση «έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προβεί σε υποχωρήσεις αρχής στα εργασιακά ούτε και να νομοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».
Αναφερόμενη στις ρυθμίσεις που προκύπτουν από το νέο Ασφαλιστικό διευκρίνισε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται βάσει του πραγματικού εισοδήματος και όχι τεκμαρτών εισοδημάτων (όπως πριν) «που συχνά απέχουν πολύ από τα πραγματικά» και σημείωσε: «Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η μεγάλη πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων δεν θα υποστούν καμία νέα επιβάρυνση στις εισφορές τους, ενώ πολλοί θα ευνοηθούν από το νέο ασφαλιστικό».
Εμφανίστηκε επίσης αρνητική στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, κάνοντας λόγο για παράλογες απαιτήσεις από τη μεριά του ΔΝΤ. «Σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων δεν έχει καμία απολύτως λογική. Ο ορθός λόγος- και όχι κάποια ιδεοληψία- επιτάσσει την προστασία των θέσεων εργασίας. Αυτό το καταλαβαίνει και η πλειονότητα των θεσμών, με εξαίρεση το ΔΝΤ το οποίο εμμένει σε σειρά παράλογων απαιτήσεων θέτοντας εμπόδια στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Αλλωστε, τα ισχύοντα όρια προστασίας από τις ομαδικές απολύσεις, βρίσκονται στον μέσο όρο των κρατών- μελών της ΕΕ».
Η Λαγκάρντ διαβεβαιώνει –ξανά- τον Σόιμπλε για τις προθέσεις του ΔΝΤ
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του Ταμείου σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Ωστόσο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαβεβαίωσε ξανά τον γερμανό υπουργό Βόλγκανγκ Σόιμπλε ότι «και στο μέλλον το ΔΝΤ θα συμμετέχει με εποικοδομητικό τρόπο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας για την πλήρη συμμετοχή στο πρόγραμμα, δηλαδή και με πόρους του ΔΝΤ». Ο κ. Κόμπεργκ περιέγραψε ότι οι συνομιλίες που είχαν ο κ. Σόιμπλε και η κυρία Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός το Σάββατο ήταν «εποικοδομητικές».
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πάντα θεωρούσε την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «απαραίτητη», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η δέσμευση που είχε κάνει το ΔΝΤ στο Eurogroup τον Μάιο του 2016 «επιβεβαιώθηκε» τώρα από την κυρία Λαγκάρντ.
Οσο για τις αντιφάσεις που κάποιοι εντόπισαν σε δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, ο κ. Κόλμπεργκ είπε ότι δεν βλέπει καμία αντίφαση. Ο κ. Σόιμπλε, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να καλύψει το κενό του ΔΝΤ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) -με πιο σκληρά μέτρα λιτότητας. Μία εβδομάδα μετά, όμως, ο γερμανός υπουργός διασαφήνισε ότι η γερμανική βουλή –και ο ίδιος- δεν θα στηρίξει ένα νέο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.