«Ρεπουμπλικανοί του Εκλεκτορικού Σώματος, αυτό το μήνυμα είναι για εσάς», λέει στο βίντεο ο Μάρτιν Σιν. Μοιάζει να έχει ξαναμπεί στον ρόλο του Τζεντ Μπαρτλέτ, του εμπνευσμένου πολιτικού που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ στην τηλεοπτική σειρά «Δυτική Πτέρυγα» («West Wing», 1999-2006), τον εξαιρετικό προάγγελο του «House of Cards». Ο εμβληματικός αμερικανός ηθοποιός συνεχίζει, με το αυστηρό ύφος και τη δυνατή φωνή: «Οπως ξέρετε, οι ιδρυτές του έθνους μας δημιούργησαν το Εκλεκτορικό Σώμα για να προστατεύσουν τους αμερικανούς πολίτες από τον κίνδυνο ενός δημαγωγού και για να εξασφαλίσουν ότι η προεδρία των ΗΠΑ θα αναλαμβάνεται από κάποιον που είναι σε ιδιαίτερο βαθμό προικισμένος με τα απαιτούμενα προσόντα».
Πού το πάει; Τους καλεί να μην δώσουν την ψήφο τους στον Ντόναλντ Τραμπ στις 19 Δεκεμβρίου, όταν θα συνεδριάσει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων για να εκλέξει επισήμως τον νέο πρόεδρο της χώρας (ως γνωστών οι Αμερικανοί ψηφίζουν εκλέκτορες που στέλνει κάθε μία πολιτεία ώστε αυτοί να ανακηρύξουν τον πρόεδρο). Εμφανίζονται κι άλλοι μετά τον Σιν. Παλιοί συνάδελφοί του από τη θρυλική πολιτική σειρά, όπως ο Ρίτσαρντ Σιφ και η Ντέμπρα Μέσιγνκ, αλλά κι άλλες διασημότητες όπως ο σπουδαίος μουσικός Moby.
Δεν απευθύνονται σε όλο το σώμα των 538 εκλεκτόρων. Αρκούν μόλις 37 Ρεπουμπλικανοί εκλέκτορες για να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Αν αυτοί επιλέξουν κάποιον άλλον, ο Τραμπ θα χάσει τις 270 ψήφους που χρειάζεται για να γίνει και επισήμως ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου. «Ψηφίστε με τη συνείδησή σας», λένε οι πρωταγωνιστές της καμπάνιας «Unite for America» αναζητώντας αυτούς τους 37 που «θα γίνουν ήρωες» και «θα αλλάξουν τη ρότα της Ιστορίας»
Δεν τους καλούν να ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον. «Οπως ξέρετε, το Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα στους εκλέκτορες να ψηφίσουν οποιονδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουν. Αλλά πρέπει να είναι κάποιος τον οποίο κρίνετε εξαιρετικά ικανό να υπηρετήσει ως πρόεδρος των ΗΠΑ», τονίζουν. Και τότε μπαίνουν στο ζουμί: «Ο κ. Τραμπ δεν είναι εξαιρετικά προικισμένος για αυτή τη θέση».
Τέτοιες κινήσεις διασημοτήτων προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι σίγουρο κατά πόσο τελικά επηρεάζουν αυτούς που ψηφίζουν. Οπως το έθεσε πιο σκωπτικά το New York Daily News: «Αυτό το βίντεο είναι ο λόγος για τον οποίο έχασε η Χίλαρι Κλίντον». Δηλαδή; Η Χίλαρι είχε τη στήριξη των σταρ, είχε την Εϊμι Σούμερ, την Μπιγιονσέ, τη Lady Gaga για το πιο νέο κοινό, τη Σερ, τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Τομ Χανκς για τους μεγαλύτερους, ακόμη και τον Τζ. Τζ. Αμπραμς για τους φανατικούς των «Star Wars».
Κι όμως –παρότι απέσπασε τουλάχιστον 2,8 εκατ. ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ- δεν κέρδισε η Χίλαρι αλλά ο μεγιστάνας, ο οποίος όχι μόνο δεν είχε τη χολιγουντιανή στήριξη της ανθυποψήφιάς του, αλλά έτρωγε διαρκώς «σφαλιάρες» από συγκροτήματα και μουσικούς που του απαγόρευαν να παίζει τα κομμάτια τους (Rolling Stones, Νιλ Γιανγκ, Aerosmith) στις προεκλογικές του εκδηλώσεις.
Μάλιστα μία έρευνα χαρτογράφησης των ψηφοφόρων του Πανεπιστημίου Bowling Green συμπέρανε ότι τελικά η επίσημη στήριξη από διασημότητες μπορεί να έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα, δηλαδή να απωθεί τους ψηφοφόρους.
Οπως και να’ χει, αν γίνει το θαύμα που ζητούν οι σταρ της «Δυτικής Πτέρυγας» και τελικά το Σώμα των Εκλεκτόρων δεν παράσχει τις 270 ψήφους που απαιτούνται για την πλειοψηφία στον υποψήφιο, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από το Κογκρέσο. Μέχρι στιγμής, μόνο ένας Ρεπουμπλικάνος εκλέκτορας, ο Κρις Σάπραν από το Τέξας, έχει ανακοινώσει δημοσίως ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του Τραμπ. Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ δεν έχει μπλοκάρει το αποτέλεσμα της λαϊκής ψήφου το Σώμα των Εκλεκτόρων. Το πιο κοντινό συνέβη το 1808, όταν έξι Δημοκρατικοί-Ρεπουμπλικάνοι εκλέκτορες απέρριψαν τον Τζέιμς Μάντισον.