Το κτίριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη | REUTERS
Επικαιρότητα

Το πλάνο των τραπεζών για «ψαλίδισμα» 41 δισ. στα «κόκκινα» δάνεια

Ενώ για το 2017 οι στόχοι φαίνονται να είναι επιτεύξιμοι υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και με μικρή επιδείνωσή τους, στη διετία 2018-2019, οπότε πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας, είναι κρίσιμη η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος
Protagon Team

Την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από ερώτηση της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, η πρόεδρος του εποπτικού μηχανισμού SSM, Ντανιέλ Νουί, έδωσε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για την υπόθεση των κόκκινων δανείων, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα αφορά κυρίως επιχειρηματικά δάνεια και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις από την πρώτη κατοικία.

Διευκρίνισε ωστόσο πως η διευθέτηση των δανείων θα πρέπει να ξεκινήσει σε κάθε περίπτωση. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), όπως είπε, έχει αναθέσει σε μια ομάδα (task force) την κατάρτιση κατευθυντηρίων γραμμών για την αντιμετώπιση του σωρευτικού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα πορίσματα της οποίας θα κατατεθούν μέσα στον Νοέμβριο και θα αποτελέσουν οδικό χάρτη για τις τράπεζες και για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής», οι τράπεζες θεωρούν επιτεύξιμο τον στόχο για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 7 με 8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017 και οι επιδόσεις εντός του έτους είναι κρίσιμο ορόσημο για την πορεία επιτυχούς κάλυψης των στόχων, που φτάνουν ως το τέλος του 2019.

Θετικά αποτιμήθηκαν τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank στο «μέτωπο» της διαχείρισης των καθυστερήσεων, ενώ από την Εθνική και την Alpha Bank η πρόοδος αναμένεται να επιβεβαιωθεί στις 23 και 30 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Σε αυτές τις εξελίξεις αποδίδεται και η «ευφορία» στη χρηματιστηριακή αγορά και στους τίτλους του κλάδου κατά το τελευταίο διήμερο.

Στην τριετία έχει σχεδιαστεί η μείωση κατά τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με έναν συνδυασμό ρυθμίσεων ύψους 15 δισ. ευρώ, πωλήσεων της τάξης των 6 με 7 δισ. ευρώ, ρευστοποιήσεων για είσπραξη 5 με 6 δισ. ευρώ και διαγραφών ύψους 15 δισ. ευρώ. Ως το τέλος του 2017 εκτιμάται ότι θα γίνουν διαγραφές δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, ρυθμίσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και ρευστοποιήσεις για ακόμη 2 δισ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις δεν θα είναι αξιοσημείωτες.

Κατά το ρεπορτάζ της Αννας Δόγα, ενώ για το 2017 οι στόχοι φαίνονται να είναι επιτεύξιμοι σχετικά άνετα υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και με μικρή επιδείνωσή τους, στη διετία 2018-2019, οπότε πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας, είναι κρίσιμη η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι καίρια – κυρίως η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου και η καθιέρωση των νέων κανόνων εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως και η λειτουργία της αγοράς και διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, έχει ως στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα 23,9 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 10,2 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019 και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από 34,1 δισ. ευρώ στα 20,3 δισ. ευρώ, αποβλέποντας σε ποσοστιαία μείωση της τάξης του 58% και 41% αντίστοιχα.

Η τράπεζα κατόρθωσε φέτος να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια κατά 800 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμά πως θα ξεπεράσει τον στόχο του 1 δισ. ευρώ. Το 2017, πέρα από τη διαχείριση που γίνεται με εσωτερικές εξειδικευμένες μονάδες, θα προχωρήσει σε συνεργασίες με εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων. Το υπόλοιπο των δανείων σε καθυστέρηση της Πειραιώς μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, συνολικά κατά 2,2 δισ. ευρώ.

Ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων δανείων του Ομίλου ήταν αρνητικός για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, στα -335 εκατ. ευρώ, με σημαντική αρνητική παραγωγή στην Ελλάδα στα επιχειρηματικά δάνεια. Η Eurobank επιδιώκει τη μείωση των NPEs κατά 37%-38% έως το τέλος του 2019: από 23 δισ. ευρώ σε περίπου 15 δισ. ευρώ, με ένα μίγμα κινήσεων που θα περιλαμβάνει κατά 20% μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, κατά 20% πωλήσεις χαρτοφυλακίων, ενώ 20% της μείωσης θα προέλθει από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων. Περί το 40% της αποκλιμάκωσης θα επιτευχθεί από διαγραφές. Το χρονοδιάγραμμα της τράπεζας προβλέπει ότι το 25% του στόχου θα επιτευχθεί τη διετία 2016-17, το 35% το 2018 και το 40% το 2019.

Τέλος, σε επίπεδο κατηγορίας δανείων, η «Ναυτεμπορική» σημειώνει πως το 55% του στόχου θα προέλθει από επιχειρηματικά δάνεια και το 45% από τα δάνεια λιανικής. Η διοίκηση της Eurobank εκτιμά ότι πωλήσεις και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων θα ενισχύονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και θα ενταθούν τη διετία 2018-19. Ειδικά οι πωλήσεις θα αφορούν κυρίως χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, κατά τεκμήριο καταναλωτικά, για τα οποία έχουν σχηματισθεί υψηλές προβλέψεις, καθώς και μεμονωμένα επιχειρηματικά δάνεια που αποκτήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Proton με υψηλές προβλέψεις και άρα δεν αναμένεται να υπάρξει εγγραφή σημαντικών ζημιών.