Ο Τραμπ παρακολουθεί λειτουργία σε εκκλησία στο Λας Βέγκας. Οι πιστοί σηκώνουν τα χέρια τους προς τον Θεό | REUTERS/Carlo Allegri
Επικαιρότητα

Κρύβει το FBI «εκρηκτικό υλικό» για τον Τραμπ;

Μετά το άνοιγμα της νέας έρευνας από το FBI για τα emails της Χίλαρι Κλίντον, η παράταξή της ρωτά: έχουν οι Αρχές στοιχεία για τη σχέση του ρεπουμπλικανού υποψήφιου με τη Ρωσία, αλλά τα κρατούν στο σκοτάδι;
Protagon Team

Οι κινήσεις του FBI στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχουν βάλει φωτιά σε μια ήδη εκρηκτική εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε (και) από αλλεπάλληλες διαρροές ηλεκτρονικού υλικού.

Μόλις την Παρασκευή ο (Ρεπουμπλικανός διορισμένος όμως από τον Ομπάμα) επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ζήτησε να αρχίσει ξανά η έρευνα για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Κλίντον, αυτή τη φορά για υλικό που βρίσκεται στους υπολογιστές της Χούμα Αμπεντίν, μίας από τις στενότερες συνεργάτιδες της υποψήφιας, και του εν διαστάσει συζύγου της Αντονι Ουάινερ.

Μετά το εκ νέου άνοιγμα της έρευνας, ήλθε η αντίδραση ανώτατου στελέχους των Δημοκρατικών, το οποίο εμμέσως πλην σαφέστατα λέει ότι το FBI στοχοποιεί την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Αργά την Κυριακή, ο Χάρι Ριντ, ο βετεράνος επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, σε ανοικτή επιστολή του προς τον Κόμεϊ, κατηγορεί το Ομοσπονδιακό Γραφείο για «διπλά πρότυπα». «Μέσα από τις κομματικές (partisan) σας ενέργειες, ίσως παραβιάσατε τον νόμο», γράφει στην επιστολή του και στη συνέχεια προχωρά σε μια σημαντική -για τις πολιτικές της επιπτώσεις- καταγγελία.

«Σε επικοινωνία που είχα με εσάς και άλλους ανώτατους αξιωματούχους των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας έγινε σαφές ότι κατέχετε εκρηκτικές πληροφορίες για τους στενούς δεσμούς και τον συντονισμό ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, τους κορυφαίους συμβούλους του και τη ρωσική κυβέρνηση», γράφει.

«Η κοινή γνώμη δικαιούται να γνωρίζει αυτές τις πληροφορίες», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Ριντ.

«Email»: η λέξη-κλειδί της εκστρατείας

Η καταγγελία του Ριντ συνεχίζει μια μακρά συζήτηση για το πώς η ρωσική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές και το αποτέλεσμά τους.

Εχουν γραφτεί πολλά για τις καλές σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία και με τον πρόεδρό της, τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες έχουν εκφραστεί ο ένας για τον άλλο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας σε μάλλον θετικούς τόνους – ή τουλάχιστον δεν έχουν εκφράσει κάποια ανοιχτή αντιπάθεια.

Αυτό δεν έχει διαφύγει από την προσοχή των Δημοκρατικών, η Κλίντον μάλιστα είχε αποκαλέσει στο τελευταίο ντιμπέιτ τον αντίπαλό της «μαριονέτα του Πούτιν», σημειώνει σχετικά ο Independent.

Ο Ουάινερ και η Αμπεντίν σε εκδήλωση τον Μάιο του 2016 (REUTERS/Eduardo Munoz/File Photo)

Πολλά περισσότερα ίσως έχουν γραφτεί για τις συνεχείς διαρροές email των Δημοκρατικών.

Με κύριο φορέα το Wikileaks (που και αυτό η φημολογία το θέλει να είναι επηρεασμένο ή εξαρτώμενο από τη Ρωσία) έρχονται στο φως χιλιάδες email στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος τα οποία δίνουν μια ζωηρή αλλά διόλου κολακευτική εικόνα του παρασκηνίου της καμπάνιας της Κλίντον.  Αυτή η εικόνα απασχολεί τα ΜΜΕ για μήνες, με τα αντιτιθέμενα στην Κλίντον να ασχολούνται συστηματικά με το περιεχόμενο των διαρροών.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ευθέως δείξει τη Ρωσία και τις δικές της υπηρεσίες για την παραβίαση των συστημάτων και τη διαρροή του υλικού. Μόνο ένας «state actor», ένα κράτος, έχει τα μέσα και τα συμφέροντα να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, υποστηρίζουν.

Ηδη από πέρυσι διατηρούνταν στην επικαιρότητα το ζήτημα των emails της Κλίντον, η οποία, όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε στην κατοικία της έναν σέρβερ που συνδεόταν με το απόρρητο δίκτυο του υπουργείου. Μέσα από αυτόν διάβαζε την αλληλογραφία της και επικοινωνούσε με συνεργάτες της, πιθανόν κατά παράβαση ομοσπονδιακών κανόνων.

Η διακίνηση αυτού ακριβώς του απόρρητου υλικού εκτός του επισήμου δικτύου έγινε αντικείμενο έρευνας από το FBI, η οποία τελικά έκλεισε γιατί δεν προέκυψε κάτι ενοχοποιητικό για την υποψήφια, η οποία υπήρξε «εξαιρετικά απρόσεκτη» κατά τη διαχείριση της αλληλογραφίας.

Την Παρασκευή με εντολή του επικεφαλής του FBI αρχίζει η νέα έρευνα σε email που αγγίζει την Κλίντον, αυτή τη φορά όμως την αλληλογραφία της Αμπεντίν και του Ουάινερ.

Σύμφωνα με το Associated Press, είναι τα εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα σε υπολογιστή του Ουάινερ κατά τη διάρκεια έρευνας για τα σεξουαλικού περιεχομένου μηνύματα ανάμεσα σε αυτόν και μια ανήλικη.

Με βάση το υλικό στον υπολογιστή του Ουάινερ, η έρευνα θα αφορά τι μπορεί να περιέχουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα σε σχέση με την Κλίντον και την εκστρατεία της. Πιθανόν δεν θα καταλήξει πουθενά, γράφει ο Independent, αλλά ακόμη κι αν εντοπιστεί κάτι ενοχοποιητικό θα χρειαστεί χρόνος για να βγουν τα αποτελέσματα και οπωσδήποτε όχι πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ως τότε η πλευρά της Κλίντον βλέπει την υποψία σε βάρος της ότι «κάτι τρέχει» να παραμένει ζωντανή στην κοινή γνώμη. Επιδιώκει όμως με κάθε τρόπο να αφήσει το θέμα στο περιθώριο. «Δεν σταματάω τώρα. Τώρα είναι που ζεσταινόμαστε» είπε την Κυριακή σε συγκέντρωση στη Φλόριντα και υποσχέθηκε ότι «δεν θα αποσπαστεί η προσοχή μας, ό,τι και αν πετάνε εναντίον μας οι αντίπαλοί μας».