«Θα πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι έχει κάνει ένα λάθος» σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Η πρόταση του Ποταμιού για 10 τηλεοπτικές άδειες με 10 εκατ. ευρώ

«Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία και περισσότερη διαφάνεια των οικονομικών των καναλιών», ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού μετά την κατάθεση της πρότασής του στον Πρόεδρο της Βουλής
Protagon Team

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε το πρωί της Τρίτης στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση την πρόταση του κόμματός του για τις τηλεοπτικές άδειες, την οποία, όπως έκανε γνωστό, θα κάνει γνωστή και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βούτση, ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε: «Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία και περισσότερη διαφάνεια των οικονομικών των καναλιών. Αυτή είναι η πρόταση που κάναμε στον πρόεδρο της Βουλής και θα κάνουμε και σε όλους του πολιτικούς αρχηγούς».

«Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο και η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική και όχι δικαστική. Θα πρέπει, δηλαδή, η κυβέρνηση να καταλάβει ότι έχει κάνει ένα λάθος, να σεβαστεί την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση, για περισσότερο ελληνικό πρόγραμμα και να ξανασυζητήσει με το Κοινοβούλιο μία νέα νομοθετική ρύθμιση», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Αναλυτικά η πρόταση του Ποταμιού, όπως παρουσιάστηκε στον κ. Βούτση:

Πέντε προτάσεις για την τηλεόραση

  1. Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης: Η θητεία του είναι απολύτως ορισμένη χωρίς παρατάσεις.
  2. Ανοιχτή διαδικασία αδειοδότησης έως 10 τηλεοπτικών σταθμών. Οι άδειες έχουν δεκαετή ισχύ και δίνονται έπειτα από διαγωνισμό που διενεργείται από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με όρους και προϋποθέσεις που θέτει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Οι αιτούντες άδεια θα πρέπει να πληρούν, εκτός από τις οικονομικές προϋποθέσεις και συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η στελέχωση του σταθμού, ο αριθμός των εργαζομένων, οι άξονες του προγράμματος του και η παραγωγή -και το κόστος παραγωγής- ελληνικού προγράμματος, είναι ανάμεσα στα κριτήρια που εξετάζει το ΕΣΡ.
  3. Νομικά ή φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με το Δημόσιο (προμηθευτές του δημοσίου και εργολάβοι δημοσίων έργων) δεν μπορεί να μετέχουν στη μετοχική σύνθεση εταιρειών που κατέχουν τηλεοπτικούς σταθμούς.
  4. Κάθε αδειοδοτούμενος καταβάλλει εφάπαξ 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα θεσπίζεται ετήσιο τέλος χρήσης συχνότητας και το οποίο θα αντιστοιχεί σε 2% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του σταθμού.
  5. Κάθε έτος διενεργείται έλεγχος των βασικών οικονομικών και ποιοτικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους και τη συμμόρφωσή τους στον νόμο. Η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, η εξυπηρέτηση τυχόν τραπεζικού δανεισμού, οι δεσμεύσεις για την παραγωγή ελληνικού προγράμματος, καθώς και η συνεπής καταβολή μισθών στους εργαζόμενους, είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται κάθε χρόνο. Μη συμμόρφωση με αυτές τις υποχρεώσεις επιφέρει άμεση ανάκληση της άδειας μετά από απόφαση του ΕΣΡ.

Στην πρόταση του Ποταμιού έγινε αναφορά και στα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης παρατήρησε πως ο κ. Βούτσης υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε ωστόσο πως «είναι ανοιχτός να συζητήσουμε, τις επόμενες μέρες, ανάλογα και με τις αποφάσεις για τη σύνθεση του ΕΣΡ, και πιθανές νέες αποφάσεις».