«Ο Τραμπ είναι τελειωμένος», «Trump is done». Ηταν τα λόγια του Τζιμ Ντόρναν, ρεπουμπλικανού πολιτικού συμβούλου που είχε αναλάβει στις αρχές του καλοκαιριού να στήσει την προεκλογική εκστρατεία του νεοϋορκέζου επιχειρηματία. Ετσι μοιάζει.
Το Reuters το Σάββατο ανέφερε ότι με βάση την έρευνα της Ipsos οι πιθανότητες της Χίλαρι Κλίντον να εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ είναι πλέον 95%· ο Τραμπ μπορεί να ελπίζει μόνο σε ένα θαύμα ξαφνικής αποχής των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών και αντίθετα μαζικής προσέλευσης στις κάλπες των ρεπουμπλικανών, τους οποίους όμως ο ίδιος έχει αποξενώσει με τα χυδαία σχόλιά του για τις γυναίκες και τους μουσουλμάνους.
Το Associated Press υπολόγισε την Κυριακή ότι η Χίλαρι Κλίντον έχει απολύτως εξασφαλισμένες τουλάχιστον 272 εκλεκτορικές ψήφους – ενώ χρειάζεται 270 για να εκλεγεί πρόεδρος. Το ειδησεογραφικό δίκτυο στις προβλέψεις του μετέφερε ακόμα και την πολιτεία της Αριζόνα σε αυτές που παίζονται. Η συγκεκριμένη πολιτεία έχει ψηφίσει υποψήφιο των Δημοκρατικών το 1948 τον Χάρι Τρούμαν και το 1996 τον Μπιλ Κλίντον.
Η Washington Post ανακοίνωσε ότι το προβάδισμα της Κλίντον στην πρόθεση ψήφου είναι στο 12%, γεγονός που της εξασφαλίζει μια ξεκάθαρη νίκη. Τα ποσοστά της Χίλαρι θυμίζουν αυτά του Μπαράκ Ομπάμα το 2012, ενώ του Τραμπ παραπέμπουν στην αποτυχία του Τζον ΜακΚέιν το 2008.
Οι New York Times σημείωσαν ότι σύμφωνα με τη δική τους έρευνα οι πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, σε 15 μέρες δηλαδή, είναι μόλις 7%. Τον Ιούνιο, όταν ξεκινούσε την εκστρατεία του οι πιθανότητές του ήταν στο 42%.
Τι άλλαξε από τότε; Εδώ αξίζει να αφήσει κανείς τους ρεπουμπλικανούς να διηγηθούν την ιστορία. Ο Στιβ Ντις είναι ένας υπερσυντηρητικός ραδιοφωνικός παραγωγός στην Αϊόβα, την οποία φαίνεται να εξασφαλίζει η Κλίντον. «Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να κάνει ο Τραμπ. Βοήθησε τους Δημοκρατικούς να πείσουν τον κόσμο ότι είναι τρελός και ο κόσμος πάντα θα διαλέγει τον διεφθαρμένο από τον τρελό».
Ο Τζιμ Ντόρναν από την πλευρά του, είπε στο Politico ότι «αν δεν συμβεί κάτι εντελώς τρελό, για παράδειγμα η Χίλαρι να δολοφονήσει κάποιον, δεν μπορώ να δω πώς ο Τραμπ θα κερδίσει».
Οντως ο Τραμπ έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι δεν πάει καλά. Και μπροστά στο δίλημμα, τον τρελό ή τον αντιπαθή, πάντα θα κερδίζει ο δεύτερος.
Οι εκλογές του 2016 θυμίζουν πολύ τις εκλογές του 1964. Ο Δημοκρατικός Λίντον Τζόνσον, που είχε μόλις πριν από έναν χρόνο διαδεχτεί τον δολοφονηθέντα Τζον Κένεντι, είχε προκαλέσει το πολιτικό κατεστημένο, τον (παραδοσιακά Δημοκρατικό ως τότε) αμερικανικό Νότο, ακόμα και το ίδιο του το κόμμα, τολμώντας να επιβάλει τον νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Για τον μέσο αμερικανό ψηφοφόρο ήταν απίστευτα αντιπαθής, ενώ παράλληλα και οι Αφροαμερικανοί ήταν ακόμα δύσπιστοι απέναντί του.
Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μπορεί και να χάσει. Αλλά οι αμερικανοί ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στον αντιπαθή LBJ και στον… ημίτρελο Μπάρι Γκολντγουότερ, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών που έλεγε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να πατήσουν το κουμπί και να πάνε σε πυρηνικό πόλεμο με τους Σοβιετικούς. Η νίκη του Λίντον Τζόνσον ήταν τόσο ευρεία – 486 εκλέκτορες έναντι μόλις 52 του Γκολντγουότερ – που είχε να συμβεί από το 1936 και το «New Deal» του Φραγκλίνου Ρούσβελτ.
Ο Τραμπ έχει ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο με τον Γκολντγουότερ. Κι αν το ξενοφοβικό και το ρατσιστικό δεν πείραζε, άρχισαν να ενοχλούν και να φοβίζουν τα όσα λέει για τις γυναίκες και όσα λέει υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν. Και ο κόσμος ξαναθυμήθηκε ότι ο Τραμπ δεν πλήρωνε την εφορία και έλεγε «σιχαμένη» τη Χίλαρι. Και ότι ανακάλυπτε παντού συνωμοσίες εναντίον του.
Η νίκη της Χίλαρι έχει προεξοφληθεί σε τέτοιο βαθμό που ήδη από το βράδυ της Κυριακής, ο Μπαράκ Ομπάμα μετατόπισε τη ρητορική του από τις προεδρικές εκλογές στις παράλληλες για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Δεν πρέπει να αφήσετε τη Χίλαρι με μια ρεπουμπλικανική Γερουσία» είπε σε συγκέντρωση στη Νεβάδα η οποία ακόμα παίζεται ανάμεσα στον Τραμπ και την Κλίντον.