Τι σημαίνει «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη»; Στην Ελλάδα είναι μια γνωστή καραμέλα των πολιτικών εδώ και χρόνια, επί ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα χρησιμοποιείται κατά κόρον. Ας πούμε ο Θοδωρής Δρίτσας για το γνωστό φιάσκο με την Cosco και τις αλλαγές που είχε επιχειρήσει να περάσει στο κείμενο του νομοσχεδίου, το είχε επαναλάβει πολλές φορές – και φυσικά, ξεμπέρδεψε, ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη» και παρέμεινε μια χαρά στη θέση του. Τότε όμως ήταν μια υπόθεση, ναι μεν επικίνδυνη για τη χώρα, αλλά με αναγωγές στο ψευδοαντάρτικο της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Ενώ τώρα, η υπόθεση με τα επί Νίκου Τόσκα χημικά των ΜΑΤ στους συνταξιούχους στρέφεται κατά του DNA του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφεται εξάλλου κατά μιας πραγματικής αντάρτισσας.
Μια εικόνα από τα επεισόδια κατά των συνταξιούχων το μεσημέρι της Δευτέρας μπορεί να στοιχειώνει πλέον τα επαναστατικά όνειρα του Μαξίμου. Η γυναίκα της φωτογραφίας που καλύπτει το πρόσωπο της στον ψεκασμό των συνταξιούχων με χημικά από τα ΜΑΤ αποτελεί ένα ζωντανό σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς. Είναι η 85χρονη συνταξιούχος Κατίνα Μανιτάρα, μια αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του Δημοκρατικού Στρατού επί Εμφυλίου.
Μπορεί να αντέξει ο κ. Τόσκας στη θέση του, έστω και αν έχει αναλάβει τη συνήθως λυτρωτική «πολιτική ευθύνη»; Στην Κουμουνδούρου πολλοί λένε πως όχι, δεν μπορεί. Κατά κάποια ρεπορτάζ, υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν ήδη την παραίτηση του υπουργού αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη και σε κάθε περίπτωση αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που θα περάσει έτσι εύκολα – άλλωστε σε λίγα 24ωρα αρχίζει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το κυβερνών κόμμα θα βιώσει και επίσημα τη σύγκρουση ανάμεσα στην ιδεολογία, την ιδεοληψία και την πραγματικότητα.
Ο ίδιος ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχτηκε την Τρίτη πως «δεν έπρεπε να γίνει χρήση δακρυγόνων, ήταν υπερβολική απέναντι στους συνταξιούχους».
Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Τόσκας περιέγραψε το περιστατικό: «Ζήτησαν να δουν τον πρωθυπουργό, τους επετράπη να δουν κάποιο υπουργό, γιατί έλειπε εκείνη την ώρα ο Πρωθυπουργός, δεν ήθελαν, κι έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια. Ηταν 1.200 διαδηλωτές συνταξιούχοι που διαμαρτύρονταν για το δίκιο τους. Ταρακουνήθηκαν τα λεωφορεία, εκεί δόθηκε από τον τοπικό διοικητή διαταγή για χρήση δακρυγόνων. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη. Εγώ είμαι υπεύθυνος για τα καλά και για τα κακά. Σε ό,τι αφορά το δίκιο και εγώ συνταξιούχος είμαι, μη νομίζετε ότι δεν συμμεριζόμαστε τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, είμαστε στον έκτο χρόνο κρίσης και μνημονίων. Καταλαβαίνετε, η οργή αυτών των ανθρώπων, δίκαιη εν πολλοίς, περισσεύει σε πολλές περιπτώσεις και υπερβαίνονται τα όρια από οποιαδήποτε πλευρά».
«Ούτε ένα δακρυγόνο δεν είναι καλό, γι’ αυτό και πήραμε την απόφαση να μη γίνει άλλη φορά χρήση δακρυγόνων απέναντι σε εργαζόμενους ή συνταξιούχους, με ό,τι κινδύνους αυτό περικλείει», συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως η απαγόρευση χρήσης των δακρυγόνων ισχύει άμεσα. «Και από το χθεσινό λάθος βγήκαν διδάγματα και πήραμε αποφάσεις. Θα το τηρήσουμε. Από αυτήν τη στιγμή ισχύει αυτό που είπαμε» υπογράμμισε ο κ. Τόσκας.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη ότι όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη υποβάλλει και την παραίτησή του, ο κ. Τόσκας πέρασε στην αντεπίθεση. «Θα ήθελα να ρωτήσω τους υπουργούς της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πόσα δακρυγόνα πέφταν την εποχή τη δική τους; Γύρω στις 4.000 στην εποχή τη δική τους». Εφέτος, πρόσθεσε, σύμφωνα με τα στατιστικά έχουν ριφθεί γύρω στα 400.
Πάντως πέρα από τα στατιστικά και επιχειρησιακά ζητήματα, στη συνέντευξή του στον Real FM, ο κ. Τόσκας διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει «σάκος του μποξ». Ηταν μήνυμα προς τους φυσικούς αυτουργούς του περιστατικού; Από το πρωί της Τρίτης ο Ιωάννης Κατσιαμάκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Αστυνομίας, άφησε υπονοούμενα για «άδειασμα» των Σωμάτων Ασφαλείας από την κυβέρνηση. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM είπε ότι υπήρχε «εντολή να μην περάσει κανείς από τους διαδηλωτές-συνταξιούχους την Ηρώδου Αττικού. Και από την στιγμή που έρχονται αντιμέτωποι 45 αστυνομικοί, που ήταν όλοι και όλοι, με 1.000-2.000 άτομα, είναι φυσικό ότι δεν μπορούν να τους αποκρούσουν μόνο με το σώμα τους. Και γίνεται εξ ανάγκης, από την στιγμή που η εντολή είναι να μην περάσουν, η χρήση κάποιων μέσων, τα οποία όπως βλέπετε έχουν αυτά τα αποτελέσματα. Είναι το πιο ήπιο μέσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις περιπτώσεις. Εάν η εντολή ήταν “αφήστε τους να περάσουν, έστω η αντιπροσωπεία”, θα είχαν συμβεί αυτά; Αλλά τώρα» προσέθεσε ο κ. Κατσιαμάκας, «βρήκαμε πάλι το εύκολο θύμα, τους αστυνομικούς που πήραν την εντολή να τους εμποδίσουν με κάθε τρόπο»…
Ή μήπως ήταν ένα μήνυμα του κ. Τόσκα προς τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ; Αλλωστε και αυτός συνταξιούχος είναι. Βλέπει και αυτός τον Γιώργο Κατρούγκαλο να του κόβει τη σύνταξη…