Ξεθωριασμένη αφίσα του προέδρου του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, στη Μαδρίτη | REUTERS/Susana Vera
Επικαιρότητα

Υπάρχει… ΠΑΣΟΚ στην Ισπανία – και δεν τα πάει καλά επίσης

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας περνάει τη χειρότερη φάση της ιστορίας του και οι εφημερίδες της χώρας παρομοιάζουν την πορεία του PSOE με αυτήν του ΠΑΣΟΚ! Η περίπτωση γνωστή: χάνει ψηφοφόρους και μέλη από τα αριστερά και διέρχεται μία κρίση ταυτότητας...
Protagon Team

Ξέραμε ότι υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ της Ισπανίας. Οι Podemos άρχισαν να έχουν απήχηση στη χώρα την ίδια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε φωνή στους Αγανακτισμένους της Αθήνας. Ξέραμε και για τον Τσίπρα της Ισπανίας. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας εμφανίστηκε ως ο φίλος του Αλέξη Τσίπρα, αδελφός του στη μάχη κατά της λιτότητας στην Ευρώπη –παρότι η αδερφική αυτή σχέση στην πορεία ναυάγησε. Τώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχει και ΠΑΣΟΚ της Ισπανίας!

Δημοσίευμα της El Pais, το Σάββατο: «Η πτώση του PSOE είναι η χειρότερη στην Ευρώπη μετά το ΠΑΣΟΚ»

Είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE), που διέρχεται τη χειρότερη κρίση της «ζωής» του. Χάνει ψηφοφόρους από τα αριστερά, βλέπει μέλη του να αψηφούν την ηγεσία και πολιτικούς να μεταπηδούν σε άλλους σχηματισμούς. Σας θυμίζει κάτι; «Η πτώση του PSOE είναι η χειρότερη στην Ευρώπη μετά το ΠΑΣΟΚ», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της η ισπανική El Pais στο φύλλο του Σαββάτου.

Πράγματι, στο πλαίσιο του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η Ισπανία, οδεύοντας προς τις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, ο μεγαλύτερος χαμένος δείχνει να είναι ο Πέδρο Σάντσεθ και το PSOE. Ο εσωτερικός διχασμός εκφράζεται με την άμεση αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος Σάντσεθ από μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, ενώ ο ίδιος προανήγγειλε εκλογές για την αλλαγή ηγεσίας, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις εθνικές εκλογές! Τι συμβαίνει; Ξαναγυρνάμε στον ΣΥΡΙΖΑ της Ισπανίας. Σύμφωνα με ισπανούς αναλυτές, τα εσωτερικά προβλήματα στο κόμμα αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση των Podemos οι οποίοι απορρόφησαν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του PSOE, όπως συνέβη και με ψηφοφόρους που στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κρίση των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης σε διάγραμμα της El Pais

Καθώς το PSOE έχασε έδαφος στις εκλογές που διενεργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, η ευθύνη βαραίνει τον πρόεδρο του κόμματος. Μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης, παραιτήθηκαν άλλα 17 μέλη από την Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να εξαναγκάσουν τον Σάντσεθ να εγκαταλείψει τη θέση του, με αποτέλεσμα να παραμείνουν μόνο 15 μέλη στην επιτροπή!

«Η μοναδική εξουσία στο κόμμα είμαι εγώ», τόνισε η εκπρόσωπος των «17», Βερόνικα Πέρες, γενική γραμματέας του PSOE στη Σεβίλλη και πρόεδρος της ομοσπονδιακής επιτροπής από το 2014. «Ο Σάντσεθ και οι δικοί του μπορούν να περιχαρακωθούν στα γραφεία», συμπλήρωσε «αλλά για την αξιοπρέπειά τους οφείλουν να παραιτηθούν».

«Αρωμα ΠΑΣΟΚ» στις εξελίξεις στο εσωτερικό του PSOE «βλέπει» η La Vanguardia

Την επόμενη ημέρα, σε άρθρο με τίτλο «άρωμα ΠΑΣΟΚ», η καταλανική «La Vanguardia» έγραφε: «Χθες ζήσαμε μέρες της αυτοκαταστροφής του ΠΑΣΟΚ στην οδό Φεράζ». Η εφημερίδα υπενθύμισε την πορεία που είχε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια προειδοποιώντας ότι την ίδια τραγική μοίρα μπορεί να έχει και το PSOE. «Το ιστορικό ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, αν και η παρουσία του… είναι αμελητέα. Για έναν σχηματισμό που κυβέρνησε σχεδόν αδιαλείπτως για 20 χρόνια μεταξύ του 1980 και του 1990, και ακόμη και το 2009 κατάφερε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, η σημερινή κατάσταση είναι σχεδόν η εξαφάνισή του», ανέφερε.

Ο Σάντσεθ δεν έχει πολλές ελπίδες για την παραμονή του στην ηγεσία, αλλά κάνει ό,τι μπορεί. Μαζί με τους εναπομείναντες «15» της Κεντρικής Επιτροπής, αποφάσισαν να οργανώσουν προκριματικές εκλογές στις 23 Οκτωβρίου και έκτακτο συνέδριο στις 12-13 Νοεμβρίου για την εκλογή ηγεσίας, όταν δηλαδή η Ισπανία θα βρίσκεται, μάλλον, σε προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος ουσιαστικά έδωσε την «ευκαιρία» στα στελέχη του κόμματός του να τον εκθρονίσουν. Αφησε να εννοηθεί ότι αν η ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος ταχθεί το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, υπέρ της αποχής στην επικείμενη ψηφοφορία για την χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνη στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, άρα κατά του ίδιου (που δεν θέλει την αποχή διότι ανοίγει τον δρόμο στον Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας), θα παραιτηθεί. Επεται συνέχεια λοιπόν.