Ταγίπ Ερντογάν και Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη | INTIMENEWS/ΓτΠ Andrea Bonetti
Επικαιρότητα

Προσφυγικό, Κυπριακό και πραξικόπημα στη συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα

Οι δύο άνδρες είχαν να τα πουν δια ζώσης από την άνοιξη, πριν δηλαδή από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και προτού γεννηθεί η εκκρεμότητα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Ετσι η συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη είχε μεγάλο ενδιαφέρον
Protagon Team

Συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας είναι πια συνηθισμένες. Πόσο συνηθισμένο όμως είναι να συναντώνται και να συζητούν επί μία ώρα και 45 λεπτά; Τόσο διήρκησε το ραντεβού που είχαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ηταν βλέπετε, η πρώτη συνάντηση των δύο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. Και μολονότι στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα διαχείρισης του Προσφυγικού, το πραξικόπημα δεν έλειψε. Αλλωστε υπάρχει η εκκρεμότητα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Τσίπρα την έκδοση στην Τουρκία των οκτώ στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλαδα. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ερντογάν ότι τα ελληνικά δικαστήρια απέρριψαν μόλις την Τετάρτη τις αιτήσεις για άσυλο των τριών εκ των οκτώ και του τόνισε ότι το ζήτημα βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης και αντιμετωπίζεται με βάση το διεθνές δίκαιο ώστε να μην δύναται να προσβληθεί η τελική έκβαση της υπόθεσης. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Ερντογαν ότι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Και υπενθύμισε στον πρόεδρο της Τουρκίας, η Ελλαδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν δημόσια τη στήριξή τους στη νόμιμα εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση, κάτι που αναγνώρισε ο κ. Ερντογάν.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν. Μαζί με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας (ΓτΠ/ Andrea Bonetti)

Κύριο βέβαια θέμα συζήτησης ήταν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το Προσφυγικό. Οι δύο άνδρες τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η οποία εκ των πραγμάτων εξαρτάται από το επίπεδο συνεργασίας Αθηνών – Αγκυρας. Κατά την ίδια γραμμή ενημέρωσης, Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν ότι όλα τα θέματα που χωρίζουν τις δυο χώρες θα πρέπει να λύνονται «μέσα από διάλογο και σε πνεύμα συνεννόησης». Υπό αυτό το πρίσμα τονίστηκε και η θετική εξέλιξη της κατακόρυφης μείωσης των προσφυγικων ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά που παρατηρείται σε σχέση με πέρυσι.

Εντάξει, η συζήτηση κράτησε τόσο – περίπου 105 λεπτά – και λόγω της ανάγκης μετάφρασης. Αλλά υπήρχαν πολλά να ειπωθούν. Ο κ. Τσίπρας, για παράδειγμα, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας από την Ευρώπη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του Προσφυγικού και πως τάσσεται και υπέρ της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται κράτη της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Αγκυρα θα εφαρμόσει τα 72 κριτήρια που έχει θέσει η Ενωση. Με το ίδιο σκεπτικό, υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία εφόσον η Τουρκία σέβεται τον σχετικό οδικό χάρτη.

Το Κυπριακό, ήταν το δεύτερο κύριο θέμα της συζήτησης. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι βασική παράμετρος μιας λύσης πρέπει να είναι η ασφάλεια όλων των κατοίκων και η αποχώρηση του τουρκικών δυνάμεων. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι σημειώνεται σημαντική πρόοδος, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισαν ότι εξακολουθούν να υφίστανται και αποκλίσεις. Μια από τα ίδια δηλαδή.

Τουλάχιστον στον τομέα της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας υπάρχουν εξελίξεις. Στο πλαίσιο της σύσφιγξης αυτής της συνεργασίας συμφωνήθηκε η προώθηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης και της ακτοπλοϊκής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης.