Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν στον Αλέξη Τσίπρα; Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε προς τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Τρίτης την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην απρόσκοπτη εφαρμογή του μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση και ταυτόχρονα την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές
Σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι «ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στη συνέχιση της εφαρμογής από την Ελλάδα του οικονομικού της προγράμματος, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της, καλωσορίζοντας τα δύσκολα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και ενθαρρύνοντας τη συνέχιση της πορείας σταθερής προόδου όσον αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».
Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο κ. Μπάιντεν «τόνισε και πάλι τη σημασία που έχει να υλοποιήσει η Ευρώπη τη δέσμευσή της να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία, μέσω μιας ουσιαστικής ελάφρυνσής του».
Από την πλευρά του – και σύμφωνα με όσα μετέφεραν στην Αθήνα οι συνοδοί του – ο Πρωθυπουργός είπε στον αμερικανό αντιπρόεδρο ότι «τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει γρήγορες και σοβαρές μεταρρυθμίσεις» καθώς και ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να επιταχύνει στον τομέα των επενδύσεων χρειάζεται σταθερή και βιώσιμη λύση για το χρέος.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως σταθερή λύση σημαίνει «γρήγορη λύση ως το τέλος του χρόνου», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μια λύση είναι καλή, όχι μόνο ως προς τα ποσοτικά της στοιχεία, αλλά και όταν έρχεται στην ώρα της». Επίσης, έθεσε το ζήτημα του ΔΝΤ και των θεσμών σχετικά με το χρέος. Ανέφερε ότι την Ελλάδα την ενδιαφέρει να αποφασίσει το ΔΝΤ, αν θα μείνει ή αν θα φύγει, όμως το βασικότερο όλων είναι να υπάρξει σταθερή λύση που σημαίνει βιώσιμη λύση.
Ως εδώ καλά. Τα περί ανάγκης διευθέτησης του ελληνικού χρέους είναι πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία άλλωστε δεν είναι και αυτή που θα πληρώσει πολλά σε περίπτωση που αυτό το «κούρεμα» γίνει τελικά. Αλλά τότε, προς τι η σπουδή του Μαξίμου να ενημερώσει τα ξημερώματα για το τι δεν είπε ο Μπάιντεν στον Αλέξη Τσίπρα;
«Δεν είπε στον Πρωθυπουργό “κάντε τα μαθήματά σας”, ούτε έθεσε το ζήτημα της υιοθέτησης εκ μέρους της Ελλάδας της ατζέντας του ΔΝΤ προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος» ανέφεραν οι κύκλοι του Μαξίμου.
Το «κάντε τα μαθήματά σας» χρησιμοποιήθηκε από κάποιους ως ερμηνεία αυτού που ο Λευκός Οίκος σε πιο διπλωματική γλώσσα ως υποστήριξη του κ. Μπάιντεν, «στη συνέχιση της εφαρμογής από την Ελλάδα του οικονομικού της προγράμματος σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της».
Κατά τα άλλα, ο κ. Μπάιντεν συνεχάρη την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και πρόσθεσε ότι για τις ΗΠΑ είναι σημαντική η σταθερότητα στην Ευρώπη «και η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής σταθερότητας».
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η λύση του συνιστά λύση σταθερότητας στην περιοχή, προσθέτοντας πως το ζήτημα που αφορά την Ελλάδα είναι εκείνο της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, καθώς «το Κυπριακό αφορά θέμα κατοχής και από αυτό το ζήτημα ξεκινά η λύση».
Η ουσία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο δυνάμεις, ότι υπάρχει επίσης πρόοδος στις συνομιλίες και βάσει αυτού προχωράμε.
Αποτιμώντας το εν γένει κλίμα, οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι και στα τρία αυτά ζητήματα (χρέος, Προσφυγικό, Κυπριακό, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να στηρίξουν παρά το γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μεταβατική περίοδος στις ΗΠΑ εξαιτίας των επικείμενων προεδρικών εκλογών.
Ο κ. Μπάιντεν, άλλωστε, δεν ανέφερε ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν οι ΗΠΑ, ενώ στο θέμα της παραμονής ή όχι του ΔΝΤ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν το ζήτημα καθώς θεωρούν πως αφορά την σταθερότητα στην Ευρώπη.
Για την Τετάρτη προγραμματίστηκε συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ όπως ανακοινώθηκε το ραντεβού με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, εκκρεμεί.