Υπάρχει μεγαλύτερη αντίθεση; Μια καλοντυμένη Λονδρέζα με τα ψώνια στο χέρι βαδίζει ανάμεσα στα σωσίβια των προσφύγων. Κάποιοι από αυτούς δεν επέζησαν... | REUTERS/Stefan Wermuth
Επικαιρότητα

Από τη Χίο στο Λονδίνο, ένα «νεκροταφείο σωσιβίων»

Την ώρα που οι ηγέτες των κυβερνήσεων ετοιμάζονταν για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Προσφυγικό, χιλιάδες σωσίβια από πρόσφυγες που προσπάθησαν να φτάσουν στη Χίο, απλώνονταν μπροστά στο βρετανικό κοινοβούλιο...
Protagon Team

Πώς περπατάς μέσα σε ένα «νεκροταφείο από σωσίβια»; Πώς αλλιώς μπορείς να καταλάβεις το δράμα των Προσφύγων στα νερά του Αιγαίου; Το πρωί της Δευτέρας ξημέρωσε στην Πλατεία του Κοινοβουλίου στην καρδιά του Λονδίνου με μια εικόνα-σοκ για τους περαστικούς, αλλά και τους βουλευτές που έσπευδαν στα γραφεία τους για το ξεκίνημα της εβδομάδας: 2.500 σωσίβια που είχαν χρησιμοποιηθεί από ισάριθμους πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να φτάσουν από την Τουρκία στη Χίο τοποθετήθηκαν στην κεντρική πλατεία της βρετανικής πρωτεύουσας με αφορμή και τη διεξαγωγή της Συνόδου στα Ηνωμένα Εθνη για τη Μετανάστευση.

Ακτιβιστές, από το βράδυ της Κυριακής ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας τοποθέτησαν τα χιλιάδες σωσίβια στην πλατεία, δίπλα από το άγαλμα του Γουίνστον Τσόρτσιλ, στη σκιά του Μπιγκ Μπεν.


«Εξακόσια πενήντα από αυτά τα σωσίβια χρησιμοποιήθηκαν από παιδιά, μπορείς ακόμα να διακρίνεις τα αυτοκόλλητα των ηρώων της Disney πάνω τους»
σχολίασε ο Σαντ Σρικαντάν της οργάνωσης International Rescue Commitee, η οποία βρίσκεται πίσω από αυτήν την εγκατάσταση. Τα σωσίβια είχαν μεταφερθεί και αποθηκευτεί σε έναν χώρο στη Λέσβο. Από εκεί μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο και εναποτέθηκαν μέσα στη νύχτα στην πλατεία του Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η βρετανική αλλά και η διεθνής κοινή γνώμη εν όψει και της Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.


Η οργάνωση ελπίζει ότι αυτή η πράξη, να στήσει ένα «νεκροταφείο σωσιβίων» στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, θα κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις διεθνώς να κάνουν περισσότερα. «Αυτά τα σωσίβια αντιπροσωπεύουν και κάποιους ανθρώπους που πέθαναν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο – πρόσφυγες που προσπάθησαν να ξεφύγουν από εμπόλεμες ζώνες και να βρεθούν κάπου όπου υπάρχει ασφάλεια» είπε ο Σρικαντάν στον Independent.

Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη, 135 ηγέτες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στις εργασίες της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τους μετανάστες. Ενα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι η εξεύρεση τρόπου, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει εγκαίρως σε όσους την έχουν ανάγκη. Ωστόσο ο σκεπτικισμός είναι ήδη μεγάλος. Οι πρόσφυγες στον τεράστιο καταυλισμό του Ζαατάρι στην βόρεια Ιορδανία, εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

«Εχουν γίνει τόσες συζητήσεις και ακόμα η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει στο Χαλέπι. Ολόκληρος ο κόσμος και δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Για να λυθεί πλέον ένα πρόβλημα που συνεχίζεται για πέντε χρόνια είναι ανέφικτο», είπε στο Euronews ένας μετανάστης.