Μια ακόμα εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, συναντά το «όχι» της τρόικας – και είναι να απορεί κανείς γιατί ένας Πρωθυπουργός εξαγγέλλει κάτι ως βέβαιο μόνο για να διαψευστεί λίγα 24ωρα μετά. Ισως γιατί και στη χώρα μας τα θαύματα διαρκούν τρεις μέρες – και οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ μετά βίας πέντε. Πιθανόν γιατί κάτι έπρεπε να πει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας. Μπορεί επειδή έπρεπε να στηθεί ένα ακόμα σκηνικό σύγκρουσης με τους κακούς ξένους…
Τώρα το πολυδιαφημισμένο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, ώστε εν συνεχεία να υπάρξει νέα ρύθμιση με στόχο να δοθεί ανάσα στην αγορά και να ενισχυθούν τα έσοδα των ταμείων, εμφανίζεται να συναντά τις «σοβαρότατες ενστάσεις των δανειστών», όπως το διατυπώνουν όλοι.
Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είπε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «επιφυλάχθηκαν» να δουν εμπεριστατωμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Στη συνέχεια, σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες «θα τοποθετηθούν».
«Εμείς θέσαμε την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για το “πάγωμα” οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία από 1/1/17, αλλά και τη ρύθμιση που ζητούν γιατροί δικηγόροι κλπ. για τα επαγγελματικά ταμεία που θα αναλάβουν τις επικουρικές και τα εφάπαξ», είπε ο κ. Κατρούγκαλος που σημείωσε πως η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη θα γίνει «την άλλη εβδομάδα, όταν θα έχουν φύγει από την Αθήνα».
Το σχέδιο προέβλεπε ασφαλιστική ενημερότητα σε οφειλέτες που θα σπεύσουν να πληρώσουν και θα είναι συνεπείς στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών τους, με ταυτόχρονο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η συζήτηση για τις οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων συνδέεται με τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και την ευρύτερη για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να κλείσουν όλα μαζί.
Η πρωθυπουργική εξαγγελία από τη ΔΕΘ προέβλεπε πάγωμα των παλαιών οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τώρα είναι στον αέρα. Οπως στον αέρα βρίσκεται και το αίτημα για μετατροπή των επικουρικών ταμείων των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και των ταμείων που χορηγούν το εφάπαξ, σε επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν υπήρξαν ενστάσεις των θεσμών σε ό,τι αφορά στα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «απλώς ενημερώσαμε για τις κινήσεις μας», ενώ δεν τέθηκε από την ελληνική πλευρά ούτε το θέμα της επιβολής πλαφόν 10% για τις περικοπές στα αναδρομικά, για το οποίο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προβλέπει κατώτερη δόση 50 ευρώ.
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση διατήρησης του αγγελιοσήμου (η προθεσμία λήγει 30 Σεπτεμβρίου) και ότι στη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και των εργοδοτών θα γίνει προσπάθεια να συμφωνηθεί η θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς που θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο. Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, είπε χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε να ζητήσετε να μπει ασφαλιστική εισφορά, κάντε το».