«Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα. Δείτε τις επιχειρήσεις που κλείνουν… Δείτε την κατάσταση ανομίας… Δείτε την κατάσταση στην Παιδεία, που έχουμε μία ραγδαία οπισθοχώρηση. Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα.» Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στον Αλέξη Παπαχελά, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε για άλλη μία φορά το αίτημα για εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις κατά του Πρωθυπουργού, λέγοντας μάλιστα πώς «η παρουσία του μας κάνει χειρότερους μέρα με τη μέρα». «Δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη μου» είπε απαντώντας σε ερώτηση για την προσωπική τους σχέση. Παράλληλα έσπευσε να κλείσει εσωκομματικά μέτωπα πριν ανοίξουν: «Ο κύριος υπεύθυνος για την κρίση ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου», αποφεύγοντας να μιλήσει επί της ουσίας για το έλλειμμα του 2009 και τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή. «Ο Καραμανλής μπορεί να καθυστέρησε, αλλά πρότεινε στους πολίτες ένα συμβιβασμό για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.»
«Σημασία δεν έχει τι έγινε το 2009 και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%, αλλά το πώς θα βγούμε από το Μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας να πάρει θέση στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Εσπευσε δε να τονίσει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ενωμένη, δεν είναι κόμμα φεουδαρχών και πως ο ίδιος διατηρεί άριστες σχέσεις με τους πρώην προέδρους. Aπό την άλλη πρόσθεσε ότι θα επιχειρήσει ανανέωση στελεχικού δυναμικού, ενώ αν σχηματίσει κυβέρνηση, θα χρησιμοποιήσει και μη πολιτικά στελέχη. «Εχω ζήσει το σύστημα από μέσα, το γνωρίζω και ξέρω τις παθογένειες. Το στοίχημα είναι να πείσουμε ικανούς ανθρώπους να μπουν στην πολιτική.» Αναφερόμενος δε στο ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, το προσδιόρισε στην Κεντροδεξιά, κάνοντας το, αναμενόμενο, άνοιγμα προς το Κέντρο, ως και την Κεντροαριστερά. «Χωράει και ο παραδοσιακός κεντρώος, χωράει και ο μετριοπαθής φιλελεύθερος κεντρώος, χωράει και κάποιος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός.»
Ο πρόεδρος της ΝΔ ζητεί πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατό, δηλαδή εκλογές, αν και, φυσικά, δεν έχει τρόπο να τις προκαλέσει: «Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται.» Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση του θα καταργήσει τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και αναρωτήθηκε πώς βρέθηκαν αυτά τα ποσά από τους επιχειρηματίες που πήραν τις άδειες.
Οσον αφορά τις εξαγγελίες, ήταν μάλλον φειδωλός ή εγκρατής -εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. «Εγώ δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα αυξήσω τις συντάξεις» είπε.
Εξήγγειλε:
Χαλάρωση της υπερφορολόγησης και διεκδίκηση χαμηλότερων στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια με την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ από δημόσιες δαπάνες. Ομως δεν είναι εύκολη η κατάργηση του.
Καμία απόλυση στο Δημόσιο, ωστόσο περιορισμός προσλήψεων και αποτροπή εισόδου συμβασιούχων από το «παράθυρο». Οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσλαμβάνονται ως δόκιμοι για μία διετία και μετά θα μονιμοποιούνται.
Αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα πλαίσιο που θα συνιστά τομή, σπάσιμο εκλογικών περιφερειών, τροποποίηση του μπόνους.
«Μετά τον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα θέλουμε υπευθυνότητα, κανονικότητα, κάτι που θα κάνει τους Ελληνες καλύτερους. Ο κ. Τσίπρας μας κάνει χειρότερους κάθε μέρα… Εγώ θέλω να βγάλω τη χώρα από τα μνημόνια και ξέρω πώς θα το κάνω αυτό», είπε