Επικαιρότητα

Τι μάθαμε από την τελευταία δημοσκόπηση

Η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται με διψήφια ποσοστά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας φθείρεται, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ είναι εκτός Βουλής. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Και γιατί στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγεται πώς υπάρχει γκρίνια;
Protagon Team

Ηταν η πρώτη δημοσκόπηση μετά το καλοκαίρι – το πρώτο σχετικά ήρεμο καλοκαίρι που πέρασε η χώρα ύστερα από πέντε χρόνια. Μια σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, περίπου έναν χρόνο μετά την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ (και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων) στην εξουσία, μια «φωτογραφία της στιγμής», όπως συνηθίζουν να λένε οι πολιτικοί επιστήμονες, για την πρόθεση ψήφου των πολιτών το διήμερο 1-2 Σεπτεμβρίου, εν μέσω δηλαδή του σόου με τις τηλεοπτικές άδειες.  Διενεργήθηκε από το Πανεμιστήμιο Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, ο οποίος τη δημοσιοποίησε το βράδυ της Δευτέρας. Τι μάθαμε από αυτήν;

Κατ’ αρχάς η πρωτιά. Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεροποιηθεί σε διψήφια νούμερα, όπως καταγράφεται στην έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η ΝΔ εμφανίζεται να λαμβάνει ποσοστό 27,5% έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεταξύ τους διαφορά, πάντως, να έχει μειωθεί κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Ιουνίου (28,5% – 17%). Το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και στην παράσταση νίκης, καθώς το 52,5% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έναντι ενός 18,5% που θεωρεί ότι θα βγει ξανά πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υποτίθεται ότι στη ΝΔ υπάρχει ήδη μια «γκρίνια» επειδή η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκε ενώ αντιθέτως – και παρά την άγρια φορολόγηση των πολιτών μέσα στο καλοκαίρι – μειώθηκε. Από τη μία βέβαια, οι πολίτες δεν πλήρωσαν τους φόρους τους, όπως φάνηκε στην εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων. Από την άλλη όντως το εκλογικό σώμα διέκρινε στην αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη (ειδικά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών) μια αμηχανία και ένα πήγαιν’ έλα που απομάκρυνε μια κρίσιμη μάζα από το να δώσει στη ΝΔ την προτίμησή της. Ωστόσο σύμφωνα με κάποια γραμμή ανάλυσης που αρέσει στην Πειραιώς, η «χαλαρή» αντιπολίτευση της ΝΔ στερεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το ισχυρότερο πλεονέκτημά του, αυτό της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του. Ετσι στη ΝΔ περιμένουν απλά τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος – στην έρευνα του ΠΑΜΑΚ το 72,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο – και βεβαίως τη φθορά του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε όλη τη δημοσκόπηση

Στο δίπολο Αλέξης Τσίπρας – Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται ενώ ο Πρωθυπουργός έχει αρχίσει να φθείρει το πολύ δημοφιλές προφίλ που είχε χτίσει. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 22 μονάδες θετικής και πολύ θετικής γνώμης, ενώ ο κ. Τσίπρας ακολουθεί με 19 μονάδες. Η δημοσκόπηση καταγράφει μια φθορά της αξιοπιστίας του Πρωθυπουργού: ενόψει της ΔΕΘ, το 20% θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει πιο αξιόπιστο πρόγραμμα, έναντι του 13% που υποστηρίζει τον κ. Τσίπρα.

Ενα άλλο συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να θεωρούμε δυστυχώς δεδομένο και πολύ δύσκολο να αλλάξει στα επόμενα χρόνια το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα – στην τελευταία έρευνα του ΠΑΜΑΚ λαμβάνει 7,5%, ποσοστό ελάχιστα μικρότερο από αυτό της προηγούμενης δημοσκόπησης της 27-29 Ιουνίου.

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ μοιράζονται την τέταρτη θέση με 5,5%. Και αν αυτό για το ΚΚΕ είναι λίγο πολύ μια από τα ίδια, για το ΠΑΣΟΚ (και τη ΔΗΜΑΡ του) έχει μια ξεχωριστή σημασία εν μέσω των ζυμώσεων για τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού πόλου. Και τούτο διότι η παράταξη της οποίας ηγείται η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται να έχει αυξήσει την απήχησή της κατά μία μονάδα σε σχέση με πριν από δύο μήνες.

Παράλληλα το Ποτάμι εμφανίζεται καθηλωμένο σε ποσοστά που δεν υπόσχονται κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε περίπτωση αυτόνομης καθόδου στις επόμενες εκλογές: μόλις 1,5% για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Τι θα κάνει ο τελευταίος και τα υπόλοιπα στελέχη της Σεβαστουπόλεως; Οι διαβουλεύσεις με το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε μια αν όχι κρίσιμη σίγουρα μεταιχμιακή φάση, όπως λένε άνθρωποι με γνώση των συζητήσεων. Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης είπε τη Δευτέρα, πριν από τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης, ότι «το σχέδιο δεν είναι η συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ αλλά η δημιουργία μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής παράταξης με φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες. Θα πρέπει οι εκσυγχρονιστές και οι μεταρρυθμιστές της χώρας να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο που θα ξεπερνάει τους κομματικούς μηχανισμούς. Πρέπει να συσπειρώσουμε δυνάμεις που σήμερα βρίσκονται εκτός πολιτικής και μαζί με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ αλλά και μικρότερες δυνάμεις όπως είναι η ΔΗΜΑΡ και η Δράση να δώσουμε μια προοδευτική καινούργια απάντηση στα προβλήματα της χώρας. Η χώρα χρειάζεται ανανέωση και το κέντρο είναι πολύ μεγαλύτερο από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι», είπε.

Σε τι λοιπόν μπορεί να ελπίζουν στο Ποτάμι (και όσοι αναζητούν τη διαμόρφωση του προοδευτικού κέντρου); Στο 19% της αδιευκρίνιστης ψήφου της δημοσκόπησης, που προφανώς είναι και απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα άλλα, εκτός Βουλής βρίσκονται οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου που λαμβάνουν και πάλι 2%, ενώ αντιθέτως η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη αύξησε κατά μισή μονάδα το ποσοστό της και βρίσκεται στο 3,5%. Είδες οι αγάπες στον Τσίπρα και η «κυβερνησιμότητα»;