Σε πολεμική ατμόσφαιρα έχει περιέλθει ο χώρος της Παιδείας με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργού Νίκου Φίλη για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου υπάρχουν διατάξεις οι οποίες έχουν προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων, όπως αυτή για τους πολυθρύλητους αιώνιους φοιτητές» οι οποίοι… επιστρέφουν (μετά την «κατάργησή» τους το 2012 με το νόμο Διαμαντοπούλου – φοιτητές που διαγράφηκαν λόγω μη εγγραφής τους σε δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα), αλλά και τις αλλαγές στον τομέα τις ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Ο κ. Φίλης πάντως διευκρίνισε ότι «το θέμα της ρύθμισης για τους φοιτητές που θα έχουν τη δυνατότητα επανεγγραφής, αφορά ενεργούς φοιτητές. Είναι φοιτητές που για δυο συνεχή εξάμηνα, για οποιονδήποτε λόγο, δεν πήγαν να εγγραφούν, είναι ενεργοί, δεν έχουν διαγραφεί, τους δίνουμε τη δυνατότητα να γραφτούν στο εξάμηνο τους».
Με άλλη ρύθμιση το υπουργείο Παιδείας αποκλείει τη μετακίνηση πανεπιστημιακών σε ΑΕΙ Αττικής και Θεσσαλονίκης από περιφερειακά Πανεπιστήμια.
Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε από σειρά -σχεδόν 20- τροπολογιών, εκ των οποίων οι εννέα ήταν υπουργικές και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλειονότητά τους εκπρόθεσμες.
Σχετικά με το ζήτημα των προσλήψεων, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος tovima.gr, ο υπουργός τόνισε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα ανακοινωθεί το νέο σύστημα διορισμών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ οι προσλήψεις φέτος θα είναι 20.800.
Επιπροσθέτως, με νέα απόφαση του σχετικά με τα ιδιωτικά σχολεία, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι θα ελεγχθούν και όλες οι απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Συγκεκριμένα, οι φετινές καταγγελίες σύμβασης στα ιδιωτικά σχολεία θα μπορούν να εξεταστούν ως προς την καταχρηστικότητά τους από τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε από τον υπουργό περισσότερο διάλογο για το ζήτημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς (Ποτάμι) πρότεινε να θεσμοθετηθεί μια 5μελής επιτροπή όπου θα συμμετέχει και το υπουργείο και η οποία θα κρίνει την καταχρηστικότητα της απόλυσης.
Η θέση της ΟΙΕΛΕ
«Η απόφαση αυτή του υπουργού Παιδείας ανακουφίζει δεκάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που απολύθηκαν φέτος αυταρχικά και άδικα. Πολλοί από αυτούς έχουν πολυετή (άνω των 15 ετών) προϋπηρεσία, μάλιστα κάποιοι από αυτούς βρίσκονταν ελάχιστο χρόνο πριν από τη συνταξιοδότησή τους. Επίσης, από την ημέρα που το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή, ακολούθησε ένα τσουνάμι εκκαθαρίσεων σε κάποια ιδιωτικά σχολεία που αποφάσισαν να ξεφορτωθούν τους “ανεπιθύμητους” πριν επέλθει έλεγχος νομιμότητας των καταγγελιών σύμβασης» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ).
«Μαύρη μέρα» λένε οι ιδιοκτήτες
Από την άλλη πλευρά, «μαύρη ημέρα για την ιδιωτική εκπαίδευση» χαρακτήρισε τη σημερινή (Τετάρτη) ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), με αφορμή την αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου (ψηφίστηκε τελικά το βράδυ της Τετάρτης).
Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΙΣ χαρακτηρίζει «ανάλγητο, καταστροφικό και αντικοινωνικό έργο» τις κινήσεις του υπουργού Παιδείας, και προσθέτει: «Η νομοθετική ρύθμιση του κ. Φίλη για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, δεν έρχεται, όπως διατείνεται, να βάλει τάξη σε κάποιο καθεστώς μαύρης εργασίας. Αντίθετα, οι ενδελεχείς έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στις επιχειρήσεις, αναδεικνύουν τα ιδιωτικά σχολεία σε “πρωταθλητές της νομιμότητας”, καταρρίπτοντας πλήρως τα ψεύδη της ΟΙΕΛΕ και του κ. Φίλη».
Ο ΣΙΣ επισημαίνει ότι η ηγεσία του υπουργείου, «αντί να βελτιώσει το επίπεδο των δημόσιων σχολείων, επιχειρεί να διαλύσει τα ιδιωτικά ώστε να μην υπάρχει μέτρο σύγκρισης, απαγορεύει να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς τους και να διατηρούν τους καλύτερους εκπαιδευτικούς στο προσωπικό τους και ακόμη απαγορεύει στα ιδιωτικά σχολεία να προσφέρουν στους μαθητές τους φροντιστηριακές ώρες στα βασικά μαθήματα και στις ξένες γλώσσες».
Παράλληλα, σημειώνει ότι με τις προβλεπόμενες αλλαγές, αφαιρείται η δυνατότητα από τα ιδιωτικά σχολεία να καλύπτουν βασικές μορφωτικές ανάγκες των μαθητών τους και των γονιών τους και οδηγεί «με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς, γραμματείς, οδηγούς, συνοδούς, φύλακες, καθαρίστριες κ.λπ.».
Παραιτήσεις στα Συμβούλια των ΑΕΙ
Εκτός αυτών η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ταράζεται από τις αλυσιδωτές παραιτήσεις των καθηγητών που μετέχουν στα Συμβούλια των ΑΕΙ με αιχμές κατά των κυβερνητικών επιλογών στον στρατηγικό σχεδιασμό των Πανεπιστημίων της χώρας.
Η αρχή έγινε τη Δευτέρα με την παραίτηση των μελών του Συμβουλίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ενώ την Τετάρτη ακολούθησαν οι παραιτήσεις στα Συμβούλια των: Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Στην πλειονότητά τους οι έλληνες επιστήμονες που ήρθαν από το εξωτερικό στη χώρα μας για να βοηθήσουν στην λειτουργία της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης δεν δέχονται την παράταση της θητείας τους από την κυβέρνηση κατά ένα χρόνο.
Η θητεία των μελών των Συμβουλίων των ΑΕΙ παρατάθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο βρέθηκε στην αμήχανη θέση να μην μπορεί να τα καταργήσει κατά την βούληση που είχε εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, καθώς αποτελούσαν όργανα που δεν είχαν αξιολογηθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά να μην έχει και νομικό πλαίσιο για την ανανέωση της θητείας των μελών τους. Στο ενδιάμεσο βέβαια με σειρά διατάξεων έχουν περιοριστεί όλες οι αρμοδιότητες τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Για την επαναφορά και ενίσχυση του θεσμού του Συμβουλίου Ιδρύματος στα ΑΕΙ, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Facebook ενώ τόνισε ότι σύντομα η Ελλάδα «θα γίνει κανονική χώρα και θα έχει και την εκπαιδευτική πολιτική που χρειάζεται και τον υπουργό Παιδείας που αξίζει».
Με αφορμή την επιστολή παραίτησης των έξι καθηγητών του Συμβουλίου Ιδρύματος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη ότι «η απελευθέρωση του ελληνικού πανεπιστημίου από τα δεσμά του χθες, θα αποτελέσει βασικό μέλημα και μία από τις προτεραιότητες της μελλοντικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο συντονιστής μορφωτικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, (πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ) Θεόδωρος Φορτσάκης. «Με οδύνη παρακολουθούμε τη συνεχή απαξίωση των πανεπιστημίων μας. Κάθε παραίτηση ανοίγει μία ακόμη πληγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας» καταλήγει.
Δήλωση για το θέμα των Συμβουλίων των ΑΕΙ έκανε και ο βουλευτής Αχαΐας της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» Θεόδωρος Παπαθεοδώρου:
«Η σημερινή παραίτηση μελών συμβουλίων Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΕΜΠ μετά από την άρνηση του υπουργού Παιδείας να προκηρύξει τις προβλεπόμενες εκλογές αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην ομαλή και δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων»