Ηταν μία συγκλονιστική κούρσα. Η πιο συγκλονιστική στη ζωή και στην καριέρα του Σπύρου Γιαννιώτη. Ηταν μία μυθική προσπάθεια από τον μεγαλύτερο σε ηλικία κολυμβητή που συμμετείχε στον αγώνα των δέκα χιλιομέτρων. Ομως έχασε το χρυσό μετάλλιο για μία χεριά καθώς ο ολλανδός αντίπαλος του χτύπησε πρώτος τον πίνακα τερματισμού αν και ο Γιαννιώτης πέρασε πρώτος τη νοητή γραμμή τερματισμού. Στην αρχή οι διοργανωτές έδωσαν πρώτο τον Γιαννιώτη. Αργότερα, όμως έδωσαν πρώτο τον Βίρτμαν αν και έχουν τον ίδιο χρόνο. Τρίτος ήταν ο γάλλος Ολιβιέ. H Eλληνική Ολυμπιακή Επιτροπή υπέβαλε ένσταση επί του αποτελέσματος. Ομως ο Σπύρος Γιαννιώτης είπε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Tι έγραφε ο Γιώργος Μαυρωτάς για τον Σπύρο Γιαννιώτη, το 2013
Ας είναι. Ηταν η δικαίωση ενός υπεραθλητή που δεν του άξιζε να τον θυμόμαστε με την πίκρα για το χαμένο μετάλλιο στο Λονδίνο, όταν τερμάτισε τέταρτος και δεν ανέβηκε στο βάθρο για λίγα δευτερόλεπτα. Ο Γιαννιώτης αξίζει πια να αντιμετωπιστεί ως ένα αθλητικό φαινόμενο αφού στα 36 του χρόνια κολύμπησε αυτήν την απόσταση με επίδοση ολυμπιακής διάκρισης.
Ο Γιαννιώτης ξεκίνησε συντηρητικά και στα πρώτα 2,5 χιλιόμετρα ήταν 23ος με ένα λεπτό διαφορά από τον προπορευόμενο αθλητή. Στα 5 χιλιόμετρα ήταν 22ος με 1,5 λεπτό διαφορά από τον Αυστραλό Πουρτ. Ωστόσο ανέβασε ρυθμό καθώς στα 7,5 χιλιόμετρα ήταν 14ος και τα έδωσε όλα για όλα, για το μετάλλιο! Στα τελευταία 2,5 χιλιόμετρα έκανε την επίθεση του. Και στα τελευταία 400 μέτρα έκανε τη συγκλονιστική επίθεση. Στα τελευταία πενήντα μέτρα ήταν ένα σώμα μπροστά από τους αντιπάλους του. Ο Ολλανδός ήρθε δίπλα του. Το χρυσό μετάλλιο χάθηκε στη χεριά…
«Είναι η καλύτερη στιγμή της ζωή μου. Στα τελευταία μέτρα φανταζόμουν τον εαυτό μου στο βάθρο. Είμαι ευτυχισμένος, για μένα το μετάλλιο αυτό είναι σαν χρυσό. Δεν μου βγήκε η χεριά, δίκαια το πήρε ο Ολλανδός, το είδα και στο βίντεο» είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο ασημένιος ολυμπιονίκης. Ο Γιαννιώτης δεν συγκράτησε τους λυγμούς της συγκίνησης, αναλογιζόμενος το μέγεθος της προσπάθειας που έκανε εδώ και τόσα χρόνια.
Με την κούρσα αυτή ο Σπύρος Γιαννιώτης αποχαιρετά στα 36 τον αθλητισμό και είναι ο μοναδικός Ελληνας κολυμβητής που έχει διπλή συμμετοχή σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων, το 2004 στην Αθήνα που ήταν 5ος και 7ος. Από το 2000 στο Σίδνεϊ και μετά έχει πάρει μέρος σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ έχει αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης πολλές φορές ενώ το 2013 στη Βαρκελώνη αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία ανοικτής θάλασσας.