Επικαιρότητα

Γιατί η CIA φοβάται τον Τραμπ

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ισχύει στις ΗΠΑ από το 1952, η CIA οφείλει να ενημερώνει πλέον για τις επιχειρήσεις της τόσο τη Χίλαρι Κλίντον όσο και τον Ντόναλντ Τραμπ. Ηδη όμως εκφράζονται ανησυχίες για τι μπορεί να του ξεφύγει
Protagon Team

Είναι σώφρον να ενημερωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ για τις μυστικές εκθέσεις της CIA; Ή μάλλον: είναι ποτέ δυνατόν να παρασχεθούν απόρρητες πληροφορίες σε έναν υποψήφιο που κάλεσε μια ξένη χώρα να υποκλέψει την ηλεκτρονική αλληλογραφία της αντιπάλου του – ακόμη κι αν το έκανε για πλάκα όπως λέει ο ίδιος; Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό. Είναι ουσιαστικό και απασχολεί έντονα τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Γιατί σύμφωνα με μια πρακτική που πρώτος υιοθέτησε ο Χάρι Τρούμαν το 1952, όταν οι υποψήφιοι πρόεδροι λάβουν το χρίσμα των κομμάτων κι επισήμως θα πρέπει να ενημερώνονται από τις εκθέσεις που συντάσσει η CIA και οι υπόλοιπες υπηρεσίες ασφαλείας για τον εν ενεργεία πρόεδρο.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και ότι η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ θα αρχίσουν να λαμβάνουν αναλύσεις γενικού περιεχομένου, περιλαμβανομένων και αυτών για την τρομοκρατία. Κι όποιος νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου, θα λαμβάνει κανονικά στους τρεις μήνες μέχρι την ορκωμοσία του όλο το πακέτο των πληροφοριών με τις επιχειρήσεις της CIA σε εξέλιξη.

Αλλά το ενδεχόμενο να είναι ο Τραμπ αυτός, προκαλεί έναν κάποιο πανικό στα ανώτατα κλιμάκια των υπηρεσιών ασφαλείας. Υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA ξεκαθάρισε μάλιστα στους New York Times ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στα briefing της υπηρεσίας του με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών: «Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η αλήθεια και φέρεται ανεύθυνα όταν του γνωστοποιείς κάποια» δήλωσε ανώνυμα στην εφημερίδα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν μπορούν να κρατήσουν διαφορετική στάση απέναντι στους δύο υποψήφιους – αν και, όπως φαίνεται, θα το ήθελαν. «Δεν είναι δική μας δουλειά να κρίνουμε την αξιοπιστία του επόμενου προέδρου, είναι καθήκον των ψηφοφόρων» λέει επισήμως ο Κλάπερ.

Επιφυλάξεις πάντως δεν διατυπώνονται μόνο με τον θεσμικά απρόβλεπτο Τραμπ για τον οποίο μάλιστα κάποια μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν να εξαιρεθεί από την ενημέρωση – «Εάν δεν μπορούν να τον εξαιρέσουν, ας του δίνουν τουλάχιστον ψεύτικες πληροφορίες» πρότεινε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ράιντ χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Μια κάποια αμηχανία υπάρχει και απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, η οποία εκτέθηκε και εξέθεσε τη χώρα της σε κίνδυνο όταν χρησιμοποιούσε το προσωπικό της email ως υπουργός Εξωτερικών. Ο διευθυντής της FBI Τζέιμς Κάμεϊ την κατηγόρησε για «μη επιμέλεια» σχετικά. Οι δύο υποψήφιοι, πάντως, δεν μπορούν να συγκριθούν. Γιατί εάν στην περίπτωση της Χίλαρι μιλάμε για ένα λάθος, στην περίπτωση του Τραμπ μιλάμε για έγκλημα. Κι αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύουν οι Γάλλοι, το δεύτερο είναι πάντα χειρότερο.