Ηξερε ο Αλέξης Τσίπρας αυτά που σχεδίαζε η ομάδα Βαρουφάκη για έξοδο από την ευρωζώνη; Ποια θα ήταν η εικόνα της Ελλάδας αν κατέρρεαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και ετίθετο σε εφαρμογή το περιβόητο «Σχέδιο Χ»;
Οι πολιτικοί μετασεισμοί μετά τις αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, οικονομολόγου και στενού συνεργάτη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, για τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του σχεδίου για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση κατάρρευης των διαπραγματεύσεων, συνεχίζονται.
Και ενώ ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί Εξεταστική για τη διαπραγμάτευση και την πορεία προς το τραυματικό για την οικονομία και τη χώρα δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που σκιαγραφούν ένα ιδιαίτερα ζοφερό, αν όχι εφιαλτικό, σενάριο για την Ελλάδα αν είχαν εισακουστεί τα σχέδια της ομάδας του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν δίστασε να μιλήσει για κίνδυνο κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» το πρωί της Τετάρτης και κληθείς να σχολιάσει τα όσα αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο Γκάλμπρεϊθ για το τι προέβλεπε το «Σχέδιο Χ», ο κ. Βενιζέλος θύμισε κάτι που ίσως τώρα να έχει ξεχαστεί: την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Πεντάγωνο λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα – και σύμφωνα με τον Γκάλμπρεϊθ ο υπουργός Αμυνας και ο στρατός θα αναλάμβαναν την τήρηση της τάξης στο ενδεχόμενο που θα ετίθετο σε εφαρμογή το σχέδιο…
«Εχουν ξανακουστεί από εμάς που λέγαμε τότε, όταν συνέβαιναν αυτά, πως πρόκειται για βαριά προσβολή των θεσμών, για κίνδυνο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Θυμάμαι όταν ο κ. Τσίπρας τρεις ημέρες πριν το δημοψήφισμα είχε επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Aμυνας, πράγμα παντελώς ασυνήθιστο σε προεκλογική περίοδο, είχα κάνει μία δήλωση ότι εδώ συμβαίνουν πράγματα πρωτόγνωρα και στέλνονται μηνύματα τα οποία είναι ύποπτα και προκαλούν ανησυχία. Στις 2 Ιουλίου του 2015. Και τότε υπήρχαν κάποιοι που αντιδρούσαν και έλεγαν ότι είμαστε υπερβολικοί, ότι αυτά είναι προϊόν της λύπης μας επειδή δεν βρισκόμαστε στην εξουσία ή επειδή πρώτη φορά η Αριστερά, με το ήθος της και την ιστορική της ας το πούμε βαρύτητα, ασκεί την εξουσία» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του στο Mega.
Ο ίδιος δε, προσέθεσε: «Αποκαλύπτεται σιγά-σιγά, μέσα από τις μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών, ότι εδώ περάσαμε ξυστά από την απόλυτη καταστροφή, από την κατάλυση των ελευθεριών, από την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είχε πει ο μαθητής μου και συνάδελφός μου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος τον Μάρτιο του 2015 ότι Grexit και επιστροφή στη δραχμή δεν μπορεί να γίνει υπό ομαλές δημοκρατικές συνθήκες και με σεβασμό των ελευθεριών και είχε στείλει και μία επιστολή τον Μάρτιο του 2015 στον κ. Τσίπρα».
«Εδώ δεν πρόκειται για το μοντέλο της Βενεζουέλας! Εδώ μιλάμε για απομονωτισμό επιπέδου Βορείου Κορέας, μην τρομάζουν οι λέξεις»
Και συνέχισε: «Λέει ο κ. Γκάλμπρεϊθ τώρα, με αφέλεια η οποία είναι τόσο προκλητική που συναντά την πονηριά βεβαίως, ότι είχαμε ετοιμάσει ένα σχέδιο το οποίο θα οδηγούσε σε κατάλυση των ελευθεριών, θα κατέβαινε ο στρατός στους δρόμους να ασκήσει εξουσία. Θα είχαμε όχι απλά και μόνο μία νομισματική αλλαγή, θα είχαμε μία αλλαγή του τρόπου ζωής, θα πηγαίναμε σε ένα ολοκληρωτικό αυταρχικό καθεστώς».
Ο κ. Βενιζέλος στάθηκε ιδιαίτερα στον συγγραφέα του επίμαχου βιβλίου, μίλησε για «απομωνοτισμό επιπέδου Βορείου Κορέας», αλλά και στο γεγονός ότι λαθεμένα – κατά την άποψή του – αναδεικνύνεται ο κ. Βαρουφάκης ως κεντρικό πρόσωπο της όλης υπόθεσης. Το κεντρικό πρόσωπο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος εν τη αφελεία του ή εν τη ειλικρινεία του, λέει αυτό που πιστεύει, την πεποίθησή του, λέει ότι κακώς δεν το κάναμε. Το λέει. Είναι πάρα πολύ λυπημένος που δεν έγινε και έχει ακούσει συζητήσεις πως αυτό θα γίνει, είναι και αναπόφευκτο, ότι τώρα και πάλι θα βρεθούμε σε αδιέξοδο και ως εκ τούτου, η μόνη λύση είναι αυτή! Εδώ δεν πρόκειται για το μοντέλο της Βενεζουέλας! Εδώ μιλάμε για απομονωτισμό επιπέδου Βορείου Κορέας, μην τρομάζουν οι λέξεις. Δηλαδή αυτό που δεν έζησε ως καθεστώς Ενβέρ Χότζα μέχρι το 1949 η χώρα, μετά το 1949, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, να το ζήσει αναδρομικά τώρα όταν ο κόσμος ασχολείται με το τί θα γίνει στον σκληρό ανταγωνισμό του 2020 και μετά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
«Η ενοχοποίηση του κ. Βαρουφάκη και η ανάδειξή του σε δήθεν κεντρικό πρόσωπο του τραγικού πρώτου επταμήνου, είναι μία υπερβολή η οποία λειτουργεί ως θώρακας για τις τεράστιες ιστορικές ευθύνες της πραγματικής ηγετικής ομάδας»
Και συνέχισε, λέγοντας πως το ότι δεν τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο δεν αθωώνει τους εμπνευστές του.
«Το γεγονός ότι δεν συνετελέσθη το αδίκημα δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν προπαρασκευαστικές πράξεις βαριάς επικινδυνότητας» είπε. «Διαφωνώ πλήρως με την ανάδειξη του κ. Βαρουφάκη σε κεντρικό παράγοντα. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα. Ηταν ένας καθηγητής ο οποίος γοήτευσε και γοητεύθηκε από την αντιμνημονιακή ευκολία, τη δημαγωγία, τον οποίο τον έκανε υπουργό, τον έβγαλε από υπουργό, με την ίδια ευκολία που τον έκανε, με την ίδια ευκολία τον ξέκανε και έβαλε τον κ. Τσακαλώτο. Ο κ. Τσίπρας έχει την εντολή, ο κ. Τσίπρας είναι αυτός ο οποίος έχει την ευθύνη και είναι προφανές τώρα ότι η ενοχοποίηση του κ. Βαρουφάκη και η ανάδειξή του σε δήθεν κεντρικό πρόσωπο του τραγικού πρώτου επταμήνου, είναι μία υπερβολή η οποία λειτουργεί ως θώρακας για τις τεράστιες ιστορικές ευθύνες της πραγματικής ηγετικής ομάδας».
Οσο για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Εκαναν το δημοψήφισμα, το εξευτέλισαν το δημοψήφισμα, γιορτάζουν τον εξευτελισμό της πλειοψηφίας που διαμόρφωσαν». Και συνέχισε: «Να γίνει αντιληπτό ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ότι κεκτημένα δημοκρατικά δεν υπάρχουν χωρίς να το θέλουμε, χωρίς να τα υπερασπιζόμαστε. Και η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου είναι το καθημερινό καθήκον όλων μας, από όποια θέση κι αν βρίσκεται ο καθένας».
Και κατέληξε: «Ο ελληνικός λαός ψήφισε όπως ψήφισε το Σεπτέμβριο, δε νομίζω ότι έδωσε κανένα συγχωροχάρτι ούτε έχασε τη μνήμη του, ούτε έχασε την ευαισθησία του και πιστεύω ότι όλα όσα αποκαλύπτονται τώρα είναι μία ευκαιρία να ξαναενωθούμε ως έθνος και ως λαός. Τώρα πρέπει να καταλάβουν όλοι, όλοι οι καλόπιστοι άνθρωποι που σκέπτονται, που δεν είναι φανατικοί, ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, ότι η αλήθεια είναι αυτή η οποία θα μας βγάλει από την κρίση και θα μας ξανακάνει ισχυρούς και αποτελεσματικούς και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στη διεθνή αγορά, στο διεθνή καταμερισμό, και μόνο έτσι θα ξανακερδίσουμε και την εθνική μας υπερηφάνεια. Έχει μεγάλη σημασία να ξαναενώσουμε τον κόσμο στη βάση της ιστορικής αλήθειας και της κοινής λογικής».