Προς στιγμή ερωτήματα και πολλαπλές ερμηνείες προκάλεσε η απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να δηλώσει «παρών» στη ψηφοφορία στη Βουλή για τον Αναπτυξιακό Νόμο. Κυριότερη η εντύπωση ότι η τελική απόφαση υπαγορεύτηκε από πολιτικά κριτήρια και εντάσσεται σε ευρύτερη τακτική οριοθέτησης των σχέσεων με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πως ήταν το «κλείσιμο του ματιού», στο κυβερνών κόμμα για τα «δύσκολα» του εκλογικού νόμου και της Συνταγματικής Αναθεώρησης που έπονται το επόμενο διάστημα.
Ή πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θέλησε να ταυτιστεί με τη ΝΔ η οποία καταψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όπως και το ΠΟΤΆΜΙ,και επεδίωξε να το εκμεταλλευτεί εμφανιζόμενη ως «σκιώδης» αντιπολίτευση όπως είχε συμβεί με την προ δεκαημέρου τροπολογία για τις υπεράκτιες εταιρείες.
«Τίποτα απ’ όλα δεν ισχύει», διαβεβαιώνουν κοινοβουλευτικά στελέχη της ΔΗΜ.ΣΥΜΠ. απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε «πονηρή» ερμηνεία της στάσης στη Βουλή. Ο λόγος εξηγούν είναι απλός. Καταρχήν η πεποίθηση είναι ότι δεν είναι υπεύθυνη στάση να είναι κανείς a priori αρνητικός σε οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει την περιβόητη ανάπτυξη.
Τούτου δοθέντος το ερώτημα είναι κατά πόσο οι κυβερνητικές προτάσεις συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση. «Οχι», απαντούν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναδεικνύοντας την ατολμία της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.
Οπως εξήγησαν κατέθεσαν πολλές προτάσεις για την βελτίωση του νομοσχεδίου, οι οποίες είτε δεν έγιναν δεκτές από τη κυβέρνηση είτε έγιναν κατά το ήμισυ, όπως, για παράδειγμα, το να δοθεί παράταση στα παλιά αναπτυξιακά σχέδια μέχρι το τέλος του 2017. Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, δέχθηκε η παράταση να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
Επίσης από την συζήτηση, προσθέτουν, έγινε σαφές ότι η κυβερνητική πρόταση λειτουργεί μάλλον αποθαρρυντικά στις επενδύσεις, όπως οι διατάξεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το βαθμό επιχορήγησής τους, ο τρόπος που θα χρησιμοποιούνται οι εγγυητικές επιστολές καθώς και η γενικόλογη ρήτρα απασχόλησης και πως θα βαθμολογείται.
Ετσι κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε να δοθεί θετική ψήφος αλλά ούτε και να απορριφθεί όταν έστω και δειλά έγιναν κάποια μικρά βήματα . Κατέληξαν λοιπόν στο «παρών».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία συντόμως με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς ώστε να βρεθεί τόπος συνεννόησης που θα διαμορφώσει ένα συνολικό πλέγμα αναπτυξιακών διευκολύνσεων.