Στιγμιότυπο από διαδήλωση νοσηλευτικού προσωπικού στο Δρομοκαΐτειο | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Από το έκτακτο «χαράτσι» στον ΕΝΦΙΑ ως το 2031

Οσοι υποψιάζονταν ότι από τη στιγμή που επιβλήθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας δεν πρόκειται να φύγει, σωστά το υποψιάζονταν. Θα είναι μαζί μας τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια
Protagon Team

Το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, είναι μια ρήση που άξια γεννήθηκε στην Ελλάδα. Οταν αποφασίστηκε το τέλος για την ακίνητη περιουσία, ήταν έκτακτο και ήταν φθινόπωρο του 2011. Η τρόικα είχε αποχωρήσει ύστερα από τη νέα διαπραγματευτική τακτική του Βαγγέλη Βενιζέλου και προκειμένου οι δανειστές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο νέος τότε υπουργός Οικονομικών είχε προτείνει ένα «ντου» της Ελλάδας, είχε δηλαδή προτείνει το περιβόητο «χαράτσι».

Πέρασαν πέντε χρόνια. Το τέλος έγινε φόρος επί της ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας – φόρος που θα καταργείτο στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ – άλλαξε ονοματα και ποσά, όμως όχι μόνο δεν έπαψε να υφίσταται, αλλά τώρα προβλέπεται να διατηρηθεί τουλάχιστον ως το… 2031!

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση προγραμματίζει την ουσιαστική μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ για τουλάχιστον 15 χρόνια. Είναι η ίδια κυβέρνηση που είχε εκλεγεί υποσχόμενη την κατάργηση του. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που χαρακτήριζε τον ΕΝΙΦΑ «φόρο-αίσχος» και «παράλογο» και έλεγε πως «δεν διορθώνεται αλλά καταργείται».

Η ειδική έκθεση, όμως, η οποία συνοδεύει τον Αναπτυξιακό Νόμο που κατατέθηκε τη νύχτα της Πέμπτης Πέμπτη στη Βουλή, προβλέπει την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον μέχρι το 2031!

Εκθεση Αξιολόγησης Αναπτυξιακού Νόμου

Στην έκθεση Εκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων που προβάλλονται οι θετικές επιπτώσεις των επενδύσεων που θα χρηματοδοτήσει ο νέος Αναπτυξιακός, προϋπολογίζονται έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο για την επόμενη 15ετία. Συγκεκριμένα, προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 54,4 εκατ. από τον ΕΝΦΙΑ και 572,5 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ και 522,1 εκατ. ευρώ από τις Ασφαλιστικές Εισφορές.

Ο ΕΝΦΙΑ μπήκε όπως είπαμε στη ζωή μας το 2011. Αρχικά το ονομάζαμε Εκτακτο Ειδικό Τέλος (ΕΕΤΗΔΕ) και είχε χρέωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (έτσι στην καθομιλουμένη έγινε γνωστότερο ως χαράτσι), μετονομάστηκε σε Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το 2013 και στη συνέχεια μονιμοποιήθηκε ως ΕΝΦΙΑ.