Την Κυριακή η Βουλή -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου που μάλλον δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα- θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, με βαρύ λογαριασμό λίγο ως πολύ για την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.
Από τη Δευτέρα ξημερώνει μια νέα φορολογική ημέρα με επιβαρύνσεις, συντελεστές, ειδικά ταμεία για την περιουσία του Δημοσίου και κόφτες, την οποία προσπαθεί να ανιχνεύσει ο κυριακάτικος Τύπος.
Το Βήμα μετρά το «πόσο θα πληρώσουμε το υπερμνημόνιο Τσίπρα», με τον λογαριασμό να πέφτει βαρύς από τον «ΕΝΦΙΑ-φωτιά», τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τους «φόρους σε όλα». Καταλογίζει δε στην κυβέρνηση απόλυτη υποταγή στις απαιτήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ότι ψηφίζει περισσότερα από όσα κατήγγειλε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Καθημερινή της Κυριακής η οποία βλέπει ενόψει «φοροκαταιγίδα με αβέβαιο το χρέος». Κεντρικό θέμα τα παζάρια για το χρέος στα οποία επιδίδονται ερήμην της Ελλάδας, κατά την εφημερίδα, ο Σόιμπλε και η Κριστίν Λαγκάρντ. Η εφημερίδα φιλοξενεί ακόμα τη συνέντευξη ενός παλιού γνώριμου της ελληνικής κρίσης, του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος τονίζει ότι «η ρύθμιση του χρέους δεν θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα».
Η Real εστιάζει στους πλειστηριασμούς και το πώς άμεσα, από τον Ιούνιο, «5.000 ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί». Σταδιακά μέσα στο 2016 θα βρεθούν στο στόχαστρο «έως 30.000 δανειολήπτες», ενώ αυτοί από τις ευπαθείς ομάδες που προστατεύονται είναι μόλις 57.000. Πέρα από τα «κόκκινα στεγαστικά», τα ξένα funds εποφθαλμιούν τη διαχείριση και «πράσινων» (ενήμερων) αλλά και κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, γράφει η εφημερίδα.
Το Εθνος έχει ρεπορτάζ για το χρέος και παρουσιάζει το προσύμφωνο για την ρύθμιση του. Oπως αναφέρει, η Αθήνα και οι θεσμοί έχουν καταλήξει σε τρεις άξονες.
Πρόκειται για την επιμήκυνση των λήξεων με στόχο τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης (μια πρόταση που να θυμίσουμε ότι έχει γίνει και από το ΔΝΤ) αλλά και τη χρήση των αδιάθετων ποσών από τον ESM για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων από το ΔΝΤ. Επιπλέον, συζητείται και η εφαρμογή χρηματοοικονομικών εργαλείων για την σταθεροποίηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα.
Τέλος το Πρώτο Θέμα αναφέρεται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και αφιερώνει το κεντρικό θέμα στην «φιλεleft αυταπάτη του ΣΥΡΙΖΑ», την αντίφαση δηλαδή ανάμεσα στην ιδεολογία και τις πρακτικές του κόμματος. Τα πειράματα μας οδήγησαν σε νέους φόρους, εκτιμά η εφημερίδα που μιλά για «πρωτοφανή απώλεια της εθνικής κυριαρχίας».