Oλα τα νήματα που έχει στα χέρια της η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία οδηγούν στον Αμπού Αχμάντ: τον τζιχαντιστή που θεωρείται στέλεχος της Αμν αλ Καργί, της «υπηρεσίας πληροφοριών» του Ισλαμικού Κράτους και υπεύθυνης για τις επιθέσεις στο εξωτερικό. Το πρώτο σήμα στα ραντάρ της αντιτρομοκρατίας εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2015, αμέσως μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών στο Βερβιέ ανάμεσα σε βέλγους αστυνομικούς και μια ομάδα εξτρεμιστών.
Οι γαλλικοί «κοριοί», σε συνεργασία με την αμερικανική NSA, έπιασαν τους διαλόγους ανάμεσα στους τζιχαντιστές και έναν άνθρωπό τους στην Αθήνα – έναν άνθρωπο που αργότερα θα γίνει «διάσημος». Γιατί αυτός δεν είναι άλλος από τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, τον εγκέφαλο των επιθέσεων του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι. Οι ελληνικές αρχές τον έχασαν για λίγο. Αλλά βρήκαν υλικό που οδηγεί στον Αμπού Αχμαντ, δηλαδή τον «Θείο». Στις αρχικές ενδείξεις έρχονται στη συνέχεια να προστεθούν και άλλα στοιχεία. Πρώτο στοιχείο: Ο αριθμός του τηλεφώνου του «Θείου» εντοπίζεται γραμμένος σε ένα χαρτί που είχε επάνω του ένας από τους καμικάζι της επίθεσης στο Σταν ντε Φρανς. Δεύτερο: ο ίδιος αριθμός υπάρχει στη μνήμη του κινητού του Αντέλ Χανταντί, ενός ακραίου ισλαμιστή που υποδυόταν τον πρόσφυγα και συνελήφθη στην Αυστρία.
Αυτός είναι που θα δώσει κι άλλα στοιχεία στους ανακριτές του, ενώ κι άλλα ακόμη προκύπτουν από τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βέλγιο για τα γεγονότα του Βερβιέ. Οπως προκύπτει από τις υποκλοπές, ο Αμπααούντ είχε τηλεφωνικές επαφές από την Ελλάδα με ένα ανώτερο στέλεχος του ISIS που μέχρι στιγμής είναι γνωστός ως «Πατέρας». Ο άνθρωπος που αργότερα θα αιματοκυλούσε το Παρίσι ανησυχεί ότι θα τον εντοπίσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Για να αποτρέψει τον κίνδυνο, σκέφτεται να πληρώσει μια πόρνη για να υποδυθεί την αρραβωνιαστικιά του. Το σχέδιο, πάντως, φαίνεται να εγκαταλείφθηκε.
Οι αποκαλύψεις
Ο Χανταντί είναι ένας 28χρονος από την Αλγερία. Και σκιαγραφεί πολύ καλά το προφίλ του «Θείου». Λέει ότι είναι αυτός που τον κάλεσε σε ένα «σίγουρο σπίτι» στη Ράκκα, την άτυπη πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους. Στο ίδιο σπίτι βρίσκεται και ο 20χρονος Πακιστανός Μοχάμεντ Ουσμάν και άλλοι δύο νέοι, μεταξύ των οποίων ένας μελλοντικός βομβιστής αυτοκτονίας. Ο «Θείος» τούς αναθέτει την αποστολή να χτυπήσουν στην Ευρώπη, τους υποδεικνύει τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν, τους δίνει χρήματα. Για να επικοινωνεί χρησιμοποιεί το WatsApp, για να μεταφέρει χρήματα εμπιστεύεται το money transfert. Είναι ο άνθρωπος που δεν ασκεί μόνο την ηγεσία, αλλά έχει αναλάβει και την επιμελητεία.
Η δομή
Ανακρίσεις και πληροφορίες επιτρέπουν στις αρχές να κατανοήσουν καλύτερα την αλυσίδα που κατευθύνει μοναχικούς λύκους και ομάδες δράσης στο εξωτερικό. Στην κορυφή της αλυσίδας, ως κρίκος σύνδεσης με το Χαλιφάτο, βρίσκεται ο Μοχάμεντ αλ Αντνανί, εκπρόσωπος του ISIS και υπεύθυνος μιας ομάδας υπασπιστών στους οποίους αναθέτει διάφορες αποστολές. Στην πλειονότητά τους είναι γαλλόφωνοι. Στοιχείο όχι μικρής σημασίας δεδομένου ότι οι «μαθητές» τους αναλαμβάνουν να δράσουν στη Γαλλία, το Βέλγιο και κάποιες άλλες γειτονικές χώρες.
Οι τρύπες
Ευτυχώς, δεν είναι λίγες. Στην επίθεση στο Σταν ντε Φρανς δύο από τους καμικάζι απέτυχαν να μπουν στο γήπεδο επειδή δεν ήξεραν πώς να το κάνουν. Για τα εκρηκτικά χρησιμοποιούν ένα μίγμα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, τη Μητέρα του Σατανά. Στις Βρυξέλλες οι καμικάζι αναγκάστηκαν να αφήσουν μια βαλίτσα – βόμβα στο σπίτι επειδή το ταξί που πήραν για το αεροδρόμιο ήταν μικρό, ο Οσάμα Κραγιέμ αποφάσισε τελευταία στιγμή να μην ανατιναχτεί στο μετρό. Αφήνουν ίχνη παντού – από ψηφιακά στο διαδίκτυο έως πραγματικά από τις πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούν -, δεν εκπονούν εναλλακτικά σχέδια, κάποιοι έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με τις αρχές.
Συμπέρασμα; Ο «Θείος», ο «Πατέρας» και οι λοιποί «συγγενείς» δεν είναι ανίκητοι. Κάθε άλλο.