Υπάρχει ζωή στην Κεντροαριστερά; Ασφαλώς. Αλλά μπορεί εκτός από ζωή να υπάρχει και μέλλον για έναν χώρο όπου οι κορυφαίοι συζητούν ποιος πήρε τηλέφωνο ποιον και αν έπρεπε να τον έχει καλέσει με email και SMS; Αυτήν την ενοχλητική παραφιλολογία που γεννήθηκε το Σαββατοκύριακο και απογοήτευσε ψηφοφόρους και στελέχη, επιχειρούν πλέον να αφήσουν να ξεχαστεί όσοι ευελπιστούν να υπάρξει πρόοδος στο εγχείρημα – μια φυγή προς τα εμπρός, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Υπό αυτό το πρίσμα, τα απόνερα της «παρεξήγησης» που καταγράφηκε το Σαββατοκύριακο, όταν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δεν παρέστη στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έσπευσε να μαζέψει οριστικά η Φώφη Γεννηματά. Και το έκανε όχι με μία αλλά με δύο συνεντεύξεις της, πρώτα τη νύχτα της Τρίτης στην «Ανατροπή» του Mega και μετά το πρωί της Τετάρτης με συνέντευξή της στον ΒΗΜΑ FM.
«Οι φίλοι μιλάνε στο τηλέφωνο. Οι συνεργάτες και οι ξένοι μιλάμε με email. Επικοινώνησα για να τον καλέσω, αν και δεν κάλεσα κανέναν άλλον αρχηγό. Θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο και σωστό να έρθει εκεί, ο ίδιος και τα στελέχη του» ξεκαθάρισε στο Mega η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την πρόσκληση του κ. Θεοδωράκη στη συνδιάσκεψη.
«Ο Σταύρος κλήθηκε από μένα προσωπικά, τηλεφωνικά και ξεκαθάρισα ότι δεν έχει κληθεί άλλος πρόεδρος, διότι εδώ είχαμε μια συνάντηση εργασίας και όχι ένα συνέδριο με πανηγυρικούς χαιρετισμούς. Από την ώρα που είμαστε σε έναν προγραμματικό διάλογο με το Ποτάμι, ήταν λογικό να έχει το Ποτάμι παρουσία σε αυτή τη συνδιάσκεψη και είπαμε με μεγάλη μας χαρά να συμμετέχουν όλοι, και κοινοβουλευτική ομάδα και στελέχη και τα μέλη της επιτροπής. Είχε μια ανειλημμένη υποχρέωση και ζήτησε να εκπροσωπηθεί από τον Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος ήταν εκεί και ανακοινώθηκε ως εκπρόσωπος του Ποταμιού. Τελεία. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με κουτσομπολιά και παραπολιτική» συμπλήρωσε η κυρία Γεννηματά στον BHMA FM.
«Χωρίς κανέναν ηγεμονισμό, χωρίς κανέναν προαπαιτούμενο για να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα. Είναι εθνική ανάγκη. Θα πρέπει το Ποτάμι να ξεθολώσει το στίγμα του»
Και άντε, η παρεξήγηση λύθηκε, ο κ. Θεοδωράκης δεν μπορούσε, τον αντικατέστησε ο κ. Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, το συμβάν θεωρείται λήξαν. Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Υπάρχουν ελπίδες όταν ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει – το επανέλαβε και την Τετάρτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη – ότι η βασική «διαφωνία» είναι ο ρόλος του παλαιού ΠΑΣΟΚ και όσοι διατέλεσαν υπουργοί;
Η κυρία Γεννηματά, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM είπε: «Στόχος μου είναι να πετύχει η επιτροπή διαλόγου και στα τέλη Ιουνίου να έχουμε ένα πόρισμα, το οποίο θα βοηθήσει στα επόμενα βήματα. Θεωρώ εθνική ανάγκη να ανασυγκροτηθεί η Κεντροαριστερά σε αυτό το δίπολο που πάνε να συγκροτήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ένα δίπολο που δεν ξέρω πώς θα συγκροτηθεί, διότι όσο περισσότερο περνά ο καιρός τόσο περισσότερες ομοιότητες έχουν». Στην άλλη συνέντευξή της, στο Mega, κατήγγειλε και «σκοπιμότητα» ώστε «να μην φαίνεται η δουλειά που γίνεται ούτε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ούτε στην Επιτροπή Διαλόγου».
«Eχουμε δύο μήνες χρονοδιάγραμμα για να δούμε που συγκλίνουμε, σε ένα προγραμματικό πλαίσιο. Χωρίς κανέναν ηγεμονισμό, χωρίς κανέναν προαπαιτούμενο για να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα. Είναι εθνική ανάγκη. Θα πρέπει το Ποτάμι να ξεθολώσει το στίγμα του. Οι άνθρωποι στην Επιτροπή είναι αφιερωμένοι να δώσουν το παραδοτέο στο τέλος Ιουνίου» προσέθεσε.
«Η Κεντροαριστερά πρέπει να αποκτήσει ξανά δυνάμεις και ισχυρή επιρροή» είπε στο Mega ενώ σε μια αποστροφή άφησε αιχμές κατά όσων μιλούν για νέα κόμματα: «Οποιος θέλει να φτιάξει κόμμα, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό» είπε. Απέκλεισε δε τον Γιώργο Παπανδρέου από την συμπόρευση στην Κεντροαριστερά, λέγοντας ότι «έβαλε στο τραπέζι τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξάλλου ξεκαθάρισε στον ΒΗΜΑ FM ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα γίνει «δεκανίκι» της κυβέρνησης
«Εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία και προοπτική και κουράστηκα τους προηγούμενους μήνες να λέω ότι δεν θα γίνουμε δεκανίκι της κυβέρνησης για να συνεχίσει να υπάρχει. Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη θέση από το 2012 μέχρι σήμερα. Οτι το εθνικό συμφέρον αυτή τη στιγμή απαιτεί μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, η οποία να υπηρετεί μια συγκεκριμένη εθνική γραμμή. Αυτά τα φύγε εσύ-έλα εσύ, δεν οδηγούν πουθενά».
Η ίδια εξάλλου είχε ασκήσει σφοδρότατη και προσωπική κριτική στον Αλέξη Τσίπρα. «Ο κύριος Τσίπρας έχει παραδοθεί άνευ όρων, τα έχει δώσει όλα στον κύριο Σόιμπλε» είπε στην «Ανατροπή». Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως έχει μετατραπεί στον πιο «πρόθυμο πρωθυπουργό στην Ευρώπη», ενώ διερωτήθηκε «ως πότε το εθνικό συμφέρον θα έρχεται μετά τα όνειρα του καθενός να γίνει Πρωθυπουργός;».
«Το Ποτάμι λέει ότι το καινούριο δεν είναι οι πρώην υπουργοί»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης πάντως, δεν άφησε την ημέρα να περάσει χωρίς ένα σχόλιο για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
«Ο διάλογος για μία μεγάλη μεταρρυθμιστική παράταξη δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αυτά είναι δύο κόμματα που υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ούτε το ένα θα ενταχθεί στο άλλο» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Και προσέθεσε: «Το Ποτάμι λέει ότι το καινούριο δεν είναι οι πρώην υπουργοί. Αυτή είναι η διαφωνία μας. Εμείς λέμε ότι το καινούριο είναι το νέο αίμα της πολιτικής: Νέοι επιχειρηματίες, νέοι επιστήμονες, νέοι διανοούμενοι, οι οποίοι πρέπει να βγουν στην πολιτική και πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία. Προφανώς υπάρχουν και κάποιοι από τους παλιούς που πρέπει να είναι παρόντες, να δώσουν τους αγώνες τους, αλλά δεν θα προέλθει το καινούργιο από τους παλιούς υπουργούς. Aυτό αφορά και τη Νέα Δημοκρατία, αφορά και το ΠΑΣΟΚ. Αν θέλουν να το χωνέψουν, ας το χωνέψουν. Εμείς, πάντως, θα επιμείνουμε σε αυτή τη θέση μας» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.