Ενα μουσείο καφέ στήθηκε μέσα στον υπέροχο χώρο των Φούρνων | Kική Τριανταφύλλη
Επικαιρότητα

H Τεχνόπολη γέμισε με άρωμα καφέ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, από  13-15 Μαϊου ήταν αφιερωμένο στην κουλτούρα του καφέ. Στην Τεχνόπολη στο Γκάζι οι λάτρεις του είδους δοκίμασαν καφέδες από όλο τον κόσμο και επικοινώνησαν με τους πρωταγωνιστές της διεθνούς σκηνής του καφέ
Κική Τριανταφύλλη

Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση μπαίνοντας την Παρασκευή το μεσημέρι στην Τεχνόπολη μόλις άνοιξαν οι πύλες του χώρου όπου φιλοξενήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο το 1ο Φεστιβάλ Καφέ στην Ελλάδα, ήταν ένας αριθμός που ακούστηκε από τα μεγάφωνα.  Μου φάνηκε εξωπραγματικό είναι όμως πραγματικό το νούμερο: ο  τζίρος του καφέ στη χώρα μας είναι ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, ποσόν τεράστιο που όμως δικαιολογεί την ανάγκη μιας τέτοιας διοργάνωσης.

Μια παλιά φωτογραφία, έξω από το κατάστημα του Λουμίδη στην Αθήνα, παρουσιάστηκε στον χώρο της έκθεσης

Στους στεγασµένους και τους υπαίθριους χώρους της Τεχνόπολης στο Γκάζι στήθηκαν 150 περίπτερα και ένα μοναδικό μουσείο που αφηγείται την ιστορία του καφέ στην Ελλάδα. Ισάριθµοι εκθέτες υποδέχθηκαν επισκέπτες από  την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για 25.000 επισκέπτες.

Το Athens Coffee Festival είναι ένας νέος θεσµός, αφιερωµένος στον καφέ και την κουλτούρα του, µε γαστρονοµικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και εµπορικό περιεχόµενο, στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και αµερικανικών φεστιβάλ. Και για πρώτη φορά στα χρονικά, οι επιχειρήσεις εισαγωγής, επεξεργασίας και εµπορίας καφέ και συναφούς εξοπλισμού, θα έλθουν σε απευθείας επαφή µε το ευρύ κοινό.

Σακιά με κόκκους καφέ από διάφορες χώρες

Επαγγελµατίες και απλοί λάτρεις του καφέ ενημερώθηκαν για τις νέες τάσεις και τεχνικές που κυριαρχούν στη διεθνή σκηνή του καφέ, δοκίμασαν ποικιλίες από όλο τον κόσµο και μυήθηκαν στα μυστικά του espresso και του hand brew από ταλαντούχους baristas. Επίσης, παρακολούθησαν εκπαιδευτικά σεμινάρια και παρουσιάσεις, και συνομίλησαν με έµπειρους roasters, εξειδικευµένους αγοραστές καφέ από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα είχε περισσότερες από 45 ώρες ζωντανών εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, επιδείξεων και σεμιναρίων επιμορφωτικού χαρακτήρα με εισηγητές πρωταγωνιστές της διεθνούς αγοράς του speciality coffee, όπως ο Joseph Brodsky, ο Graciano Cruz και ο Enrico Meschini, καταξιωμένους έλληνες και ξένους baristas, roasters και αγοραστές καφέ, αλλά και εξειδικευμένους δημοσιογράφους από το εξωτερικό, όπως η Sarah Allen (Barista Magazine), ο Michal Molcan (Standart Magazine) και Henry Wilson (Perfect Daily Grind).

Γενική όψη του χώρου της Τεχνόπολης με τα περίπτερα των εκθετών

Στις εκδηλώσεις του Athens Coffee Festival έλαβαν επίσης μέρος ως εισηγητές οι τρεις φετινοί παγκόσμιοι πρωταθλητές (από τους πέντε διαγωνισμούς που έχουν διεξαχθεί ως τώρα): ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος (Coffee In Good Spirits), Κώστας  Κομνηνάκης (Ibrik) και Alexandru Niculae (Roasting), ενώ παρόντες είναι  και οι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές Στέφανος Δωματιώτης, Τάσος Δεληχρήστος, Γιώργος Κουστουμπάρδης και Σταύρος Λαμπρινίδης.