Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε την Παρασκευή ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε – χωρίς να έχει επί της ουσίας ιδιαίτερη σημασία το τι είπε, καθώς ήταν μία δική του ερμηνεία της πραγματικότητας την οποία οι περισσότεροι παρακολούθησαν σιωπηλοί – και απήλθε.
Εχοντας περιγράψει το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου και τη σύνταξη των 384 ευρώ ως θεμέλια της ανθρώπινης και της πολιτικής αξιοπρέπειας, ο Πρωθυπουργός αποχώρησε επιδεικτικά από την συνεδρίαση άμα τη λήξει της ομιλίας του. Δεν είχε προγραμματισμένη άλλη κρίσιμη συνάντηση. Απλώς δεν είχε καμία διάθεση να ακούσει τίποτε άλλο.
Και με την αποχώρησή του, έληξε και η συνεδρίαση, χωρίς να πάρει τον λόγο κανείς και για τίποτε. Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης ενημέρωσε απλώς ότι αργότερα το απόγευμα θα αποφασιζόταν ποιος θα μιλούσε κατά την διήμερη συζήτηση των δύο νομοσχεδίων – τομών.
Η στάση αυτή του Πρωθυπουργού και η μεθόδευση της σιωπής στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε αδιαμαρτύρητα. Ο βουλευτής Δράμας και συνοδοιπόρος των «53», Χρήστος Καραγιαννίδης παρενέβη μόλις η ηγεσία της ΚΟ επέβαλε τη λήξη και εξέφρασε εν πολλοίς τις διαθέσεις που επικρατούν – δεδομένου δε ότι έως και πρόσφατα τέτοιες πρακτικές δεν ήταν ανεκτές στην Αριστερά της Κουμουνδούρου.
«Θα τη δώσουμε τη μάχη αυτή με όλο το παλιό πολιτικό σύστημα και θα κερδίσουμε όπως κάναμε όλες τις άλλες φορές το 2015». Το αν εννοούσε ο κ. Τσίπρας προσφυγή στις κάλπες αργά ή γρήγορα θα το ξέρουμε
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραγιαννίδης απευθύνθηκε στο προεδρείο της ΚΟ και είπε σε έντονο ύφος: «Τι θα γίνει, θα κάνουμε κανονική Κοινοβουλευτική Ομάδα;», ενώ συνέχισε την διαμαρτυρία του λέγοντας: «Θα μιλήσουμε κι εμείς ή μόνο θα ενημερωνόμαστε; Εχουμε εδώ και δυόμιση μήνες που περνάμε μέτρα και μέτρα και δεν ξέρουμε τι γίνεται».
Η στάση αυτή είναι προάγγελος των όσων θα επακολουθήσουν, κατά την ανάγνωση τουλάχιστον όσων έχουν εικόνα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέτρα του Σαββατοκύριακου, κολοβά, αναποτελεσματικά και εν πολλοίς αδιάφορα για τους δανειστές και το επικείμενο Εurogroup της Δευτέρας, φαίνεται πως είναι το όριο των βουλευτών – ή τουλάχιστον κάποιων εξ αυτών.
Εφόσον απαιτηθούν και άλλα, τα οποία ήδη σπεύδει να απορρίψει ο Ευκλείδης. Τσακαλώτος με την επιστολή του προς τους ομολόγους του, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς να αποδειχθεί ότι έχει ξεπεράσει το σημείο καμπής και ότι όλες οι ισορροπίες είναι πλέον πολύ εύθραυστες.
Πιθανώς αυτό να αποτελεί και ένα από τα στοιχεία που γνωρίζει καλά ο Πρωθυπουργός, καθώς το παιχνίδι των (αν)ισορροπιών είναι εκείνο που γνωρίζει καλύτερα απ’ οτιδήποτε άλλο. Γι’ αυτόν πιθανώς τον λόγο και φρόντισε στην ομιλία του να αφήσει κάποιες υπόνοιες για εκλογές. Ενα ενδεχόμενο που για εκείνον μπορεί να λειτουργεί ως απειλή προς τους επίδοξους αμφισβητίες και επικριτές του και για άλλους ως λυτρωτική διέξοδος για απεμπλοκή της Αριστεράς από την κόλαση των Μνημονίων. Γι’ αυτό ήταν και η μοναδική αναφορά του κ. Τσίπρα που χειροκροτήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι.
«Στη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της επιτροπείας δεν πρόκειται να αναζητήσουμε στηρίγματα στο παλιό πολιτικό σύστημα», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Θα τη δώσουμε τη μάχη αυτή με όλο το παλιό πολιτικό σύστημα και θα κερδίσουμε όπως κάναμε όλες τις άλλες φορές το 2015». Το αν εννοούσε προσφυγή στις κάλπες αργά ή γρήγορα θα το ξέρουμε.
Πάντως στην επιστολή της προς το Eurogroup η Κριστίν Λαγκάρντ μιλούσε για πολυετή επιτροπεία της χώρας.