Μέχρι τώρα είχαμε εταιρείες που μετακομίζουν στη Βουλγαρία λόγω χαμηλότερης φορολογίας – ή λόγω υψηλής φορολόγησης στην Ελλάδα. Είχαμε και περιπτώσεις αυτοκινήτων με βουλγαρικές πινακίδες, λόγω χαμηλότερων τελών – ή λόγω των ακριβών τελών κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Ε, τώρα κινδυνεύουμε να έχουμε και περιπτώσεις κινητών τηλεφώνων από βουλγαρικές εταιρείες, με προφανή συνέπεια μία ακόμη μαύρη τρύπα για τα δημόσια έσοδα…
Αυτό προειδοποιούν στελέχη του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, απαντώντας στην επαπειλούμενη αύξηση των τελών χρήσης, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των «λύσεων» που μελετά η κυβέρνηση για αύξηση των φορολογικών εσόδων και περιλαμβάνεται στο Φορολογικό. Η γνωστή ιστορία: η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους αλλά τελικά κινδυνεύει να εισπράξει λιγότερα.
Οπως εξηγούν αναλυτές της αγοράς, η μεταφορά συνδέσεων σε γειτονικές χώρες, καθώς καταργείται και η περιαγωγή από το 2017, θα φέρει μείωση εσόδων και απώλειες και από τον ΦΠΑ.
Η αντίδραση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο ενδεχόμενο επιβολής αύξησης στα τέλη χρήσης είναι ήδη συντονισμένη. Ηδη έχουν σταλεί τα σχετικά μηνύματα στην κυβέρνηση με επαφές στελεχών του κλάδου. Κατ’ αρχάς επισημαίνουν πως μια τέτοια φορολόγηση θα πλήξει αφενός τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα που χρησιμοποιούν ως βασικό μέσο επικοινωνίας το κινητό τηλέφωνο αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή πορεία της χώρας καθώς στις τηλεπικοινωνίες βασίζεται η προώθηση τεχνολογιών αιχμής. Και βεβαίως θα ανοίξει το δρόμο για να μεταφερθούν συνδέσεις κινητής στη… Βουλγαρία!
«Ελπίζω πως θα υπάρξουν ωριμότερες σκέψεις. Αυτή τη στιγμή ο συνολικός φόρος ανέρχεται από ελάχιστο σε 33 σεντς/ευρώ για την καρτοκινητή και μέγιστο τα 46 σεντς/ευρώ στο συμβόλαιο» σημείωσε μιλώντας στο Real Fm ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος.
Μάλιστα ανέφερε ότι την ώρα που η χρήση κινητού στην ΕΕ γίνεται πιο φτηνή, καθώς από το 2017 καταργείται η περιαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση υποχρεωτικά, η Ελλάδα φαίνεται να επιβαρύνει τη μορφή αυτή επικοινωνίας. «Κατά συνέπεια» ανέφερε, «δεν μπορώ να το φανταστώ αυτό να είναι σαν σενάριο, το λέω σαν υποθετικό σενάριο, κάποιος από το Κουαρτέτο να σκέφτεται να αφήσει στην Ελλάδα με τόσο ψηλά το τέλος κινητής τηλεφωνίας, να παίρνει την ελληνική κίνηση και να την κυκλοφορεί κάπου στην Ευρώπη με ένα 12%-20% περιθώριο μικτού κέρδους»!
Ουσιαστικά αυτό που αναμένεται να γίνει εφόσον ισχύσει ένα τέτοιο μέτρο αύξησης του τέλους είναι «βουλγαροποιηθούν» οι συνδέσεις, εκτιμούν αναλυτές. Δηλαδή να υπάρξει δυνατότητα, με την κατάργηση της περιαγωγής, κάποιος να αγοράσει σύνδεση από άλλη χώρα τη Βουλγαρία ή και την Ιταλία π.χ. και να κάνει όλες του τις κλήσεις μέσω περιαγωγής χωρίς επιπλέον χρέωση. Στην Ελλάδα οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατ. Ακόμα και μια μικρή «έξοδος» θα καταγράψει πολλαπλάσιες απώλειες στα έσοδα.
«Οποιαδήποτε αύξηση είναι απαγορευτική γιατί θα επέτρεπε να γίνει παράκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τρίτους και να χάσει το κράτος τον ΦΠΑ που εισπράττει. Επειδή αυτά σε μια διεθνοποιημένη ευρωπαϊκή οικονομία μπορούν να γίνουν πραγματικότητα η σωστή πολιτική είναι να πέσει το τέλος» ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος.
Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει ζητηθεί συνάντηση των διευθυνόντων συμβούλων των εταιρειών με τον υπουργό Οικονομικών. Στόχος είναι να γίνει το συντομότερο δυνατόν, εφόσον δεν επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις και υπάρξει επιμονή με εφαρμογή της αύξησης της φορολογίας. Ελπίζω να υπάρξει σοφότερη πρακτική. Το μέλλον της παραγωγικότητας της χώρας πρέπει να χτιστεί στις νέες τεχνολογίες. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν εξυπηρετείται από υψηλότερους έμμεσους φόρους στην ελληνική οικονομία σε σχέση με άλλες αγορές, είναι τελείως λάθος λογική, χτίζουμε το επόμενο κεφάλαιο όπου θα συζητάμε γιατί στην επόμενη 10ετία είμαστε αντιπαραγωγικοί. Aρα πρέπει οι έμμεσοι φόροι να συνάδουν με τους μέσους ευρωπαϊκούς και σε καμία περίπτωση να ξεπερνούν τους υψηλότερους που είναι σήμερα» κατέληξε.