Με επιστολή Τσακαλώτου έγινε η αίτηση για το νέο πρόγραμμα από το Ταμείο. Ας το λέμε «Μνημόνιο», για να καταλαβαινόμαστε | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Ακυρώνεται το υπάρχον πρόγραμμα με το ΔΝΤ, πάμε για νέο Μνημόνιο

Στην ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος, που είχε συμφωνήσει το 2012 η ελληνική κυβέρνηση με το ΔΝΤ, προχώρησε η Ουάσινγκτον. Εκανε δεκτό το σχετικό αίτημα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών
Protagon Team

Επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές, αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η πληροφορία που δημοσίευσε νωρίτερα την Τρίτη ο ιστότοπος tovima.gr ότι έγινε δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος που είχε η Ελλάδα με το ΔΝΤ. Αυτό είναι κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου 2, το 2012.

Την ίδια ώρα οι συζητήσεις στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια του Kουαρτέτου μπαίνουν στα βαθιά για το ύψος του δημοσιονομικού κενού ως το 2018, το οποίο εκτιμάται σε 9 δισ. ευρώ από την πλευρά του Ταμείου. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ ήταν κοινή ώστε να αποφευχθεί η πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που σχετίζονται το πρόγραμμα.

Οπως σημειώνει από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την Ελλάδα, Αντρέας Αντριάνο, «το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, έπειτα από σχετικό αίτημα των ελληνικών Αρχών».

Αίτημα για νέο Μνημόνιο

Το πρόγραμμα θα εξέπνεε ούτως ή άλλως στο τέλος Μαρτίου του 2016, ενώ η κυβέρνηση -με επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου- έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το Ταμείο.

Ετσι, αν υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές μνημόνιο που ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής. Αυτό, θα πρέπει να «ταιριάξει» με το κείμενο της Κομισιόν (MoU), όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2 – τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.

Ομως, η πλήρης σύνταξη μνημονίου από την πλευρά τού ΔΝΤ (MEFP) θα οδηγήσει σε πιο αυστηρές και λεπτομερείς δεσμεύσεις και το αντίστοιχο μνημόνιο των Ευρωπαίων (MoU).

Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, πρόκειται για ένα «τεχνικό θέμα». Σύμφωνα πάντως με αρμόδιες πηγές, δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή -η ακύρωση του προγράμματος του 2012- να σχετίζεται και με τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το Ταμείο, απαιτώντας περισσότερα και πιο επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα, περικοπές συντάξεων καθώς και βαρύτερη φορολογία.

Την ίδια στιγμή, καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, για συζητήσεις όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις. Από την έκβαση των συζητήσεων αυτών, θα εξαρτηθεί και η ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής, προκειμένου να ολοκληρωθεί η Αξιολόγηση.