Μπορεί να πέρασε, αλλά η ουσία ήταν αλλού. Σε αυτά που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας.
Το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες) από την Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής, στα άρθρα, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του. «Κατά» ψήφισαν επί της αρχής η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου.
Ωστόσο, τα όσα είχαν προηγηθεί κατά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ήταν αυτά που έδωσαν το στίγμα.
«Παρά την αντίδραση του κατεστημένου και παρά την παραμονή της χώρας υπό καθεστώς επιτήρησης, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα με το παράλληλο πρόγραμμα. Είναι ένα νομοσχέδιο για την προστασία των αδυνάτων που δεν έχει γραφτεί στα αγγλικά. Γράφτηκε εδώ και αφορά τον ελληνικό λαό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους, μίλησε για άλλη μία φορά περί διαπλοκής, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του συγκρούεται με τα συμφέροντα που συνδέονται, πολιτικά, με την αντιπολίτευση. «Εμείς όσες απειλές και εκβιασμούς αν δεχθούμε δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτόν τον αγώνα θα τον πάμε μέχρι το τέλος και θα τον κερδίσουμε.» Ενταση προκλήθηκε όταν ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «προστασία των φοροφυγάδων».
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας ότι η χώρα αποκόμισε οφέλη: «Δεν μπορεί κανένας ευθυνόφοβος γραφειοκράτης και καμία ξενοφοβική κυβέρνηση να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα. Καμία επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη και καμία ενέργεια δεν θα είναι χωρίς συνέπειες». Επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προσφυγική και την οικονομική κρίση σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος και υπογράμμισε ότι η χώρα το έπραξε αυτό «όχι ως υποχρέωση, αλλά ως χρέος έναντι των δικών μας αξιών». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια ΕΕ που εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη, με έλλειψη αλληλεγγύης και αντιλήψεις που προκρίνουν την αλά καρτ αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται ακροδεξιές και λαϊκιστικές δυνάμεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» είναι μία «παράσταση», κατηγορώντας την κυβέρνηση για εξαγγελία μέτρων χωρίς αντίκρυσμα. «Η διεθνής εικόνα της χώρας είναι στο ναδίρ, η χώρα είναι απομονωμένη και αντιμετωπίζεται με καχυποψία, η κυβέρνηση καθυστέρησε να τηρήσει τις συμφωνίες που η ίδια υπέγραψε και οδηγήθηκε στην αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί»» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Μια άδεια Βουλή
Αυτό που έχει τη δική του σημασία είναι πως η αίθουσα της Ολομέλειας, σχεδόν, άδειασε μετά την ομιλία των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό είναι πως η ομιλία της Φώφης Γεννηματά έγινε μεταξύ… συγγενών και φίλων. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο που χειρίζεται ο Πρωθυπουργός το Προσφυγικό και στάθηκε στην στάση που κρατούν οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, μετά από δικές της προσπάθειες. «Εχουμε στείλει πολλές επιστολές, είμαστε συνεχώς στα τηλέφωνα για να είναι φιλικοί απέναντί μας ο Σουλτς, ο Πιτέλα, ο Γκάμπριελ και ο Στάινμαϊερ. Κι εσείς τι κάνετε; Είστε ιδεοληπτικός, ανίκανος και ανεύθυνος», τόνισε η κυρία Γεννηματά, η οποία αποκάλυψε πως η ίδια ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που θα γίνει το πρωί της Τρίτης.
«Υπέγραψαν Μνημόνιο και τώρα θέλουν και παυσίπονο», τόνισε κατά την ομιλία του ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος δήλωσε πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μόνο που κάνουν είναι να υπόσχονται… ανακουφίσεις στο εκλογικό σώμα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων κατηγόρησε την ΕΡΤ και τον τρόπο που λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άφησε αιχμές για τη λειτουργία της Βουλής, χαρακτηρίζοντας τον Νίκο Βούτση και το Προεδρείο του Σώματος ως… διακοσμητικά στοιχεία. Ο κ. Λεβέντης παραδέχθηκε για ακόμη μία φορά πως ο ίδιος ήταν υπέρ της επέμβασης του ΝΑΤΟ στο θέμα του Προσφυγικού, ωστόσο κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο για παιχνίδι εντυπώσεων στο θέμα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων προέβλεψε πως το Ασφαλιστικό δεν θα περάσει από την παρούσα Βουλή και ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση για να μπορέσει ο τόπος να συνεχίσει χωρίς εκ νέου εκλογές. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο εάν δεν υπάρχει προοπτική για απλή αναλογική. «Μόνο το 50% συν μία ψήφο αναγνωρίζουμε, όλα τα άλλα είναι πυροτεχνήματα», συμπλήρωσε.
Κόντρα με τον Σαμαρά στο επίκεντρο
Μπορεί ο Πρωθυπουργός να αναγνώρισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στο θέμα του Προσφυγικού κρατά στάση εθνικής συνεννόησης, ωστόσο ανέβασε τους τόνους, απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου της ΝΔ για το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα»της Αριστεράς. «Οταν μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα να είστε πιο προσεκτικός. Εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων τις πήγαμε στη Δικαιοσύνη, δεν τις κρατήσαμε στα συρτάρια μας, ούτε δίναμε εντολές σε υπαλλήλους του ΥΠΕΞ να μην τις πάρουν. Και πρέπει να απολογηθείτε γι’ αυτό», είπε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο υπουργό Εξωτερικών σύμφωνα με τα οποία το 2012 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε να πάρει την λίστα Μπόργιανς. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε επιπλέον, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ότι «η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά στην οποία ήσασταν πρωτοκλασάτος υπουργός προστάτευσε φοροφυγάδες» και πρόσθεσε: «Οσο τους προστατεύσατε τους φοροφυγάδες, τους προστατεύσατε. Τέλος πια η προστασία».
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν απάντησε στις εγκλήσεις Τσίπρα περί διαφθοράς. Προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι δεν σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Πρωθυπουργός και απέφυγε να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά στις κατηγορίες Τσίπρα. Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί στο Προσφυγικό και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αίσθηση προκάλεσε πως ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν πήρε τον λόγο και δεν μίλησε στην Ολομέλεια.