«Θα βοηθήσω τον Ντέιβιντ να έχει κάτι στις βαλίτσες του, αλλά αυτός έχει να διαχειριστεί την κατάσταση μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ εμείς άμεσα». Αυτό φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο δεύτερο σκέλος της Συνόδου Κορυφής που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής. Όμως, άλλο αυτό, άλλο η σύγκρουση, άλλο η απειλή για βέτο και άλλο το βέτο…
Μοιάζει με ακόμη μία από τις διάσημες διαρροές του Μαξίμου προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη υπερδραματοποίηση στα πράγματα. Η διαρροή μάλιστα φέρεται να μοιράστηκε το απόγευμα της Παρασκευής και σε ξένα μέσα για να δημιουργήσει κλίμα. Και ήταν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να «εκφράσει τη διαφωνία του» με το τελικό κείμενο για την παραμονή της Αγγλίας στην ΕΕ. (Uk in EU) αν δεν υπήρχε σαφής δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα. Την ώρα που στην Αθήνα κυκλοφορούσε ως breaking news η είδηση ότι ο Τσίπρας απειλούσε με βέτο, κυβερνητική πηγή έλεγε στον κοινοτικό ιστότοπο euractiv ότι αν δεν υπήρχε η σχετική δέσμευση για αποφυγή κλεισίματος των συνόρων η ελληνική πλευρά θα διαφωνούσε. Τόνιζε, ωστόσο, ότι «υπογραμμίζουμε ότι δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη βέτο»…
Κάτι παρόμοιο έλεγαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και μέρες πριν από τη Σύνοδο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η Ελλάδα δεχόταν απειλές για κλείσιμο των συνόρων, μπορεί να αναθεωρούσε τη στάση της για το «UK in EU». Πάντως, το μόνο δραματικό το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες ευρωπαϊκές πηγές, ήταν οι απανωτές οι συναντήσεις του Ντέιβιντ Κάμερον άλλοτε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ και άλλοτε οι διμερείς με τους πρωθυπουργούς της ομάδας των τεσσάρων της Βίσεγκραντ που πίεζαν για το ζήτημα της διακοπής των κοινωνικών επιδομάτων στους Ευρωπαίους που εργάζονται στη Βρετανία (προσπαθώντας να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των υπηκόων τους που ζουν εκεί). Ούτως ή άλλως, κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να βάλει στο τραπέζι του Brexit – από πρωινό έγινε μεσημεριανό και τελικά δείπνο – το Προσφυγικό, όπως διέρρευσε ότι θα έκανε η ελληνική πλευρά. Και τελικά δεν το έκανε.
Κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να βάλει στο τραπέζι του Brexit το Προσφυγικό, όπως διέρρευσε ότι θα έκανε η ελληνική πλευρά. Και τελικά δεν το έκανε…
Τότε, γιατί κύκλοι των ευρωπαίων σοσιαλιστών (της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο) έσπευσαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να συνδέσει το Προσφυγικό και ιδιαίτερα τις απειλές για κλείσιμο των συνόρων με το θέμα της υιοθέτησης ομόφωνων συμπερασμάτων ως προς το Brexit; Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «η στάση αυτή του Αλέξη Τσίπρα οδηγεί στην ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και επαναφέρει την ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στη λογική της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συμπαράστασης». Η υποστηρικτική στον Τσίπρα διαρροή φαίνεται να συνδέεται με το φλερτ του έλληνα πρωθυπουργού με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές που για την ώρα είναι πιο έντονο από την πλευρά των Σοσιαλιστών. Και δεν φαίνεται επίσης να είναι ανεξάρτητη από το γεγονός ότι εντός της εβδομάδας έρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα. Ο Ιταλός (από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι) θα συναντηθεί με τους συγγενείς του στην ομάδα S&D (Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη), αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Και, βέβαια, θα κάνει το κλασικό προσκύνημα των Ευρωπαίων στη Μυτιλήνη για να δει από κοντά την κατάσταση. Αυτό το τελευταίο είναι μάλλον το πιο σημαντικό. Η ικανοποίηση που έσπευσε να εκφράσει ο επικεφαλής της ομάδας συνδέεται ευθέως με την αντίστοιχη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι Ιταλοί, οι οποίοι επίσης μιλούν για ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικό.
Όσο για τον έλληνα πρωθυπουργό, επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με μια προφορική δέσμευση των κρατών-μελών που βρίσκονται στον Βαλκανικό Διάδρομο ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα μέχρι την επόμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Δηλαδή όχι μέχρι τις 6 Μαρτίου. Για τη συνέχεια κανένας δεν εγγυάται τίποτα και κυρίως οι σκληροί της ομάδας Βίσεγκραντ. Και βέβαια η όποια δέσμευση δεν αφορά την ΠΓΔΜ που δεν είναι μέλος της Ε.Ε. ούτε της Σένγκεν.