Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που αιφνιδίασε την ασφάλεια του Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Ο χειμώνας στις σχέσεις κυβέρνησης συνδικάτων

«Αριστερή κυβέρνηση η οποία δεν συνομιλεί με τα συνδικάτα των εργαζομένων αλλά με τους εργοδότες δεν το είχαμε φανταστεί», σχολιάζουν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μια ακόμη απόδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με το συνδικαλιστικό κίνημα
Μιχάλης Μιχαήλ

Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις της κυβέρνησης με τα συνδικάτα και δεν υπάρχει πια καμία επαφή με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Διέρχονται «περίοδο των παγετώνων»: Αυτό έγινε εμφανές με τον κοινωνικό διαλόγο για το Ασφαλιστικό, ο οποίος ξεκίνησε με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων ενω δεν προβλέπεται αντίστοιχη συνάντηση με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Η δήλωση, μάλιστα, της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων, επειδή διαφωνούν με την κυβερνητική πρόταση στο Ασφαλιστικό, χαρακτηρίστηκε από συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ως «θεσμικό παράδοξο» για τον κοινωνικό διάλογο. «Αριστερή κυβέρνηση η οποία δεν συνομιλεί με τα συνδικάτα των εργαζομένων αλλά με τους εργοδότες δεν το είχαμε φανταστεί», σχολίασαν.

Εκτιμούν δε ότι η κατά τη κυβέρνηση συμφωνία των εργοδοτών για αύξηση των εισφορών, είναι απόρροια είτε δεσμεύσεων σε άλλους τομείς – υποσχέσεις για μείωση φορολογικών βαρών – είτε αποτέλεσμα εκβιαστικών διλημμάτων.

Τα ίδια στελέχη υπενθύμισαν ότι ακόμη και στην περίφημη μεταρρύθμιση Γιαννίτση, το 2001, στην οποία τα συνδικάτα είχαν διαφωνήσει πλήρως δεν είχαν αποκοπεί οι γέφυρες διαλόγου, ενώ διάλογος έγινε για τον νόμο Ρέππα, το 2003, για τη θέσπιση του νόμου Πετραλιά, το 2007, και για τον νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, το 2010.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης με τις ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι ανύπαρκτες και τεταμένες από το καλοκαίρι, όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσισε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

Η  ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, παρότι διαπιστώνουν ότι η ανασφάλεια των εργαζομένων για τις θέσεις εργασίας τους και το φάσμα της ανεργίας λειτουργούν αποθαρρυντικά σε μαζικές κοινωνικές αντιδράσεις.

Γενικότερα, οι σχέσεις της κυβέρνησης με τις ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι ανύπαρκτες και τεταμένες από το καλοκαίρι, όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσισε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Τότε η ΓΣΕΕ διαφώνησε με την απόφαση της κυβέρνησης και μάλιστα ο πρόεδρός της, Γιάννης Παναγόπουλος, είχε δεχθεί οξεία κριτική για αυτόν τον λόγο από τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Χριστόφορο Βερναδάκη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι είχε «εξαγοραστεί» ο ίδιος και ΓΣΕΕ για τη στάση τους. Κατατέθηκε αγωγή και η υπόθεση εκρεμμεί στη Δικαιοσύνη.

Το χάσμα έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις με την αποχώρηση της Λαϊκής Ενότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Αλέξη Μητρόπουλο και τους υπόλοιπους βουλευτές και κομματικά στελέχη, αποχώρησε σχεδόν το 90% των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, προεξαρχόντων των Δημ. Στρατούλη και Α. Καλύβη. Το πλήγμα που δέχθηκε το κυβερνών κόμμα στους μαζικούς χώρους είναι σημαντικό και δεν έχει αποκατασταθεί.

Κατά τις εκτιμήσεις των στελεχών της Λαϊκής Ενότητας, το εγχείρημα επανασύνδεσης με τους εργαζόμενους για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να είναι ατελέσφορο επειδή η ύφεση που προκαλείται από την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου και η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνουν ανελαστικές συνθήκες για την ευόδωση του.

Επιπλέον, οι στενές σχέσεις που διατηρούν ακόμη οι αποχωρήσαντες συνδικαλιστές με κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις στη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν αποκλείεται ορισμένοι βουλευτές, προσκείμενοι στους «53», υπό την πίεση πρώην συριζαίων συνδικαλιστών,  να υποχρεωθούν να παραδώσουν τις έδρες τους για να μην χρεωθούν τη ψήφιση του Ασφαλιστικού. «Μην ξεχνάτε ότι εμείς ξεκινήσαμε με 25 βουλευτές και τελικά 39 δεν ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο», σημείωνε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας.