Επικαιρότητα

Το ΔΝΤ, το Βερολίνο και οι αντιφάσεις του Τσίπρα

Nέα παράμετρος αβεβαιότητας προστίθεται με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στους Financial Times. Πώς επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον τριβών με το Βερολίνο. Για «αντιφάσεις μέσα στην ίδια συνέντευξη» μιλούν οικονομικοί παράγοντες
Protagon Team

Μία νέα παράμετρο αβεβαιότητας και μία ένδειξη για τις διαθέσεις της κυβέρνησης να καλλιεργήσει ατμόσφαιρα διαπραγμάτευσης ή και ελεγχόμενης σύγκρουσης με τους δανειστές, προέθεσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στους Financial Times, η οποία δημοσιεύεται την Δευτέρα.

Ο κ. Τσίπρας ζητεί ευθέως με την νέα του αυτή συνέντευξη να μείνει το ΔΝΤ έξω από το ελληνικό πρόγραμμα, αναφέροντας ότι προκαλεί «απορία η μη εποικοδομητική στάση του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα».

«Πιστεύουμε πως μετά από έξι χρονια διαχείρισης αυτής της κρίσης, η Ευρώπη έχει πλέον τη θεσμική επάρκεια να αντιμετωπίσει ενδοευρωπαϊκά ζητήματα», σημειώνει ο Πρωθυπουργός.

Η δήλωση αυτή έρχεται μεν σε μία επικοινωνιακά ευνοϊκή για την κυβέρνηση συγκυρία, δεδομένου ότι η καλή εκλογική επίδοση των Podemos στις ισπανικές εκλογές της Κυριακής, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο κυβερνητικό επιτελείο, πλην όμως το κλίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν είναι ανάλογο.

Οπως σημειώνουν συνομιλητές διεθνών κύκλων στην Αθήνα, η νέα παρέμβαση του κ. Τσίπρα έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης σε σχέση με το πρόγραμμα που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει, είναι πολλές και τα κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Οικονομικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι με την δήλωσή του ο Πρωθυπουργός υποπίπτει και σε μία θεμελιώδη αντίφαση, δεδομένου ότι στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η έξοδος στις αγορές εντός του επόμενου έτους

Με την λήξη της συζήτησης για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ ξεκινά αμέσως η επόμενη φάση προς την τελική αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει τα καυτά ζητήματα, πρώτον του Ασφαλιστικού και δεύτερον της αλλαγής του φορολογικού και ασφαλιστικού καθετώτος των αγροτών. Οπως σημείωσε δε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις την προηγούμενη εβδομάδα, η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει και είναι άγνωστο αν θα έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Κατά την ερμηνεία των ίδιων πηγών και διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, η διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει ζήτημα για την συμμετοχή του ΔΝΤ και συνεπώς μίας εκ βάθρων αναθεώρησης του ίδιου του μηχανισμού στήριξης, δεν κρίνεται, αφενός, ως επικοιδομητική και, αφετέρου, ως ρεαλιστική.

Κατά τις εκτιμήσεις αυτές, στην τακτική του κ. Τσίπρα και στην αξίωση περί αποχώρησης του ΔΝΤ διακρίνεται μία απόπειρα να δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον τριβών με το Βερολίνο, κάτι το οποίο η Αθήνα δεν θέλει να κάνει ανοιχτά και γι’ αυτό επιχειρεί μία ελεγχόμενη σύγκρουση δια της τεθλασμένης. Είναι σε αυτό το πλαίσιο γνωστό ότι Ανγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν εκφραστεί και προσφάτως υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης. Πριν από μόλις δύο εβδομάδες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνιζε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συζητά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο δανειακό της πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, οικονομικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι με την δήλωσή του ο Πρωθυπουργός υποπίπτει και σε μία θεμελιώδη αντίφαση, δεδομένου ότι στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η έξοδος στις αγορές εντός του επόμενου έτους. «Οταν η υλοποίηση των δεσμεύσεων παραμένει σε εκκρεμότητα και εγείρεις ζητήματα τα οποία κανείς δεν είναι πρόθυμος να συζητήσει στην παρούσα συγκυρία, το μήνυμα που στέλνεις στις αγορές δεν είναι θετικό», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.