Τα σενάρια πολλά, όμως το ζευγάρι που θα προκριθεί για τον τελικό της 10ης Ιανουαρίου ένα. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ πάντως έσπευσαν μαζικά στις κάλπες. Στιγμιότυπο από εκλογικό κέντρο της Κηφισιάς | INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Επικαιρότητα

Ουρές στις κάλπες – Ολα τα σενάρια για τα ζευγάρια του δεύτερου γύρου

Δείτε πώς διαμορφώνονται οι κινήσεις της επόμενης μέρας στην αξιωματική αντιπολίτευση με βάση τις πιθανότητες πρόκρισης στον «τελικό» της 10ης Ιανουαρίου. Το ιδεολογικό μπρα ντε φερ και οι σχέσεις-φωτιά των υποψηφίων
Σπύρος Μουρελάτος

Κορυφώνεται η αγωνία στη ΝΔ καθώς η διαδικασία εκλογής προέδρου έχει φτάσει στο τελικό στάδιο. Οι ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα είναι πολύ μεγάλες και οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν για το ποιοι από τους υποψήφιους θα περάσουν στο β’ γύρο ο οποίος θα είναι και ο τελικός. Ας ρίξουμε μία ματιά στα σενάρια για τα ζευγάρια και που μπορεί να προκύψουν από τις εκλογές της Κυριακής.

ΣΕΝΑΡΙΟ 1ο: ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ – ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ

Πρόκειται για το πιο «δημοφιλές» ζευγάρι των στοιχηματικών γραφείων. Οι μεταξύ τους σχέσεις είναι από ψυχρές έως και μηδαμινές, διέπονται, μάλιστα, από αμοιβαία καχυποψία. Εκπρόσωπος της μετριοπαθούς πτέρυγας του κόμματος και παλαιός κοινοβουλευτικός ο Μεϊμαράκης, εκπρόσωπος της νέας γενιάς και με πιο δεξιό προφίλ ο Τζιτζικώστας. Ο νικητής του δευτέρου γύρου θα καθορίσει και τη διεύθυνση της πολιτικής πυξίδας της Νέας Δημοκρατίας. Εάν επικρατήσει ο Μεϊμαράκης το κόμμα θα προσέλθει ευκολότερα σε μία συζήτηση για ευρύτερες συγκλίσεις με την κυβέρνηση, εάν κερδίσει ο Τζιτζικώστας το κόμμα εισέρχεται σε μία εποχή σκληρής – δομικής αντιπολίτευσης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2ο: ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Η ανάδειξη του συγκεκριμένου διδύμου στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης θα αποτελέσει την ξεκάθαρη επικράτηση των κεντροδεξιών δυνάμεων. Θα σηματοδοτήσει, μάλιστα, την εκ νέου μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας προς το φιλελεύθερο κέντρο και θα στείλει ένα καθαρό μήνυμα συνεννόησης με την κυβέρνηση σε ζητήματα μείζονος εθνικής σημασίας. Οι σχέσεις των δύο, ύστερα από μία σύντομη περίοδο εντάσεων, έχουν βελτιωθεί αισθητά. Υπάρχει μεταξύ τους αμοιβαία εκτίμηση και θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ο ηττημένος του ζευγαριού θα αποτελέσει την επόμενη ημέρα επίλεκτο μέλος της νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3ο: ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ – ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Το συγκεκριμένο δίδυμο θα αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το εάν η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα ή εάν πρέπει να υιοθετήσει μία πιο δεξιά ατζέντα, κατά τα πρότυπα του Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία ή κατά τα πρότυπα της προδικτατορικής ΕΡΕ.
Ιδρυτικό μέλος της ΝΔ ο Ευάγγελος Μειμαράκης, «μνημονιακή μετεγγραφή» ο Άδωνις Γεωργιάδης από το δεξιόστροφο ΛΑΟΣ. Ο νικητής του συγκεκριμένου μπρα ντε φερ καθορίζει και το κατά πόσον το κόμμα παραμένει κοντά στις καραμανλικές του ρίζες ή εάν τις εγκαταλείπει, επιχειρώντας να εγκολπώσει αμιγώς δεξιές δυνάμεις.

ΣΕΝΑΡΙΟ 4ο: ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Εάν το συγκεκριμένο δίδυμο «προκριθεί» στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας θα πρόκειται για μία νίκη της νέας γενιάς. Κοντά στα 40 ο κ.Τζιτζικώστας, την πέμπτη δεκαετία της ζωής του διανύει ο κ. Μητσοτάκης και κάπου εδώ σταματάνε οι συμπτώσεις. Γιατί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπόσχεται μαχητική αντιπολίτευση και δεν δείχνει διάθεση συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον εθνικά επικίνδυνο, ενώ ο πρώτος τη τάξει βουλευτής της Β’ Αθηνών τάσσεται υπέρ της στρατηγικής της συναίνεσης υπό συγκεκριμένους όρους, όπως ο από κοινού σχεδιασμός της κυβερνητικής ατζέντας σε μία σειρά κρίσιμων θεμάτων.

ΣΕΝΑΡΙΟ 5ο: ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ – ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Θα πρόκειται για έναν μίνι πολιτικό σεισμό στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και ευρύτερα, καθώς θα σημάνει την οριστική στροφή της Νέας Δημοκρατίας προς τη Δεξιά, αφήνοντας κρίσιμο ζωτικό χώρο στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, τον οποίο θα κληθούν πιθανότατα να καλύψουν κόμματα στα αριστερά της ΝΔ. Μείζον ερώτημα σε μία τέτοια περίπτωση είναι το πώς θα κινηθεί η καραμανλική πτέρυγα, καθώς πολλοί κομματικοί παράγοντες προεξοφλούν ότι η ενότητα θα τεθεί εν αμφιβόλω.

ΣΕΝΑΡΙΟ 6ο: ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Πρόκειται για το πλέον ενδιαφέρον πολιτικό δίδυμο, καθώς εκτός από την προσήλωση αμφοτέρων στην απαρέγκλιτη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης είναι γνήσιοι εκπρόσωποι των δύο συστατικών τάσεων του κόμματος, του φιλελεύθερου κέντρου ο πρώτος και της Δεξιάς ο δεύτερος. Πιθανή επικράτηση του πρώτου θα σημάνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί στο μονοπάτι της μετριοπάθειας, ούσα έτοιμη για πιθανές «πολιτικές συνέργειες», νίκη του δεύτερου θα προκαλέσει πόλωση στο πολιτικό σύστημα, καθώς το ΟΧΙ σε όλα θα είναι μόνιμη επωδός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι σχέσεις των δύο βρίσκονται πάντως σε πολύ καλό επίπεδο, καθώς υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση για τις υπουργικές τους επιδόσεις.