Σήμερα το Τείχος -όσο έχει απομείνει- είναι τουριστικό αξιοθέατο | EPA PHOTO/DPA/WOLFGANG KUMM
Επικαιρότητα

10.317 ημέρες χωρίς το Τείχος του Βερολίνου, μία περισσότερη από όσες «έζησε»

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θυμούνται τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν το στρατοκρατούμενο όριο που χώριζε τις δύο πλευρές της πόλης
Protagon Team

Οσο υπήρχε ένα από τα πιο δυνατά σύμβολά του Ψυχρού Πολέμου έμοιαζε ότι θα κρατήσει για πάντα.

Τελικά έπεσε -μεταφορικά περισσότερο παρά κυριολεκτικά- μέσα σε λίγες ώρες στις 9 Νοεμβρίου 1989 από μια βιαστική δήλωση ενός ανατολικογερμανού υπουργού.

Σήμερα Δευτέρα είναι μια ξεχωριστή ημέρα γιατί έχει περάσει μία ημέρα περισσότερη από τη διάρκεια ζωής του Τείχους. Το Τείχος χώριζε στα δύο την πόλη για 28 χρόνια, δύο μήνες και 27 ημέρες ή 10.316 ημέρες.

Με άλλα λόγια, έχει περάσει περισσότερος χρόνος από τότε που έπεσε το τείχος από αυτόν της ύπαρξής του – και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν ξέχασαν την ιδιαίτερη επέτειο.

Η ανοικοδόμηση άρχισε το 1961 για να περιορίσει την συνεχή ροή Ανατολικογερμανών προς το Δυτικό Βερολίνο και άρα τη Δυτική Γερμανία.

Η Deutsche Welle επισημαίνει ότι 28 -και κάτι- χρόνια μετά την πτώση οι ιστορίες όσων προσπάθησαν να διαφύγουν με πραγματικό κίνδυνο της ζωής τους ακόμη βγαίνουν στο φως. Πολλοί εκτελέστηκαν επί τόπου από τους ανατολικογερμανούς φρουρούς.

Οσοι δεν μπορούσαν να περάσουν πάνω από το τείχος αναζητούσαν δρόμο κάτω από αυτό. Υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκαν 75 σήραγγες που φαίνεται ότι έμειναν πολύ καλά κρυμμένες γιατί η είσοδος μίας από  αυτές εντοπίστηκε μόλις πρόσφατα.

Η Deutsche Welle περιγράφει την προσπάθεια του 19χρονου τότε Καρλ-Βόλφγκανγκ Χολτσάπφελ που ήθελε να σκάψει από το Δυτικό στο Ανατολικό Βερολίνο για να βοηθήσει να διαφύγουν κάποια συγκεκριμένα άτομα.

Οι πληροφορίες για την ύποπτη δραστηριότητα έφτασαν στα αφτιά της διαβόητης μυστικής αστυνομίας Stasi που συνέλαβε 20 άτομα, τα οποία δεν ξαναείδε κανένας.