| Creative Protagon
Απόψεις

Χρονιά εκλογολογίας ή εκλογών το 2022;

Οι κύριοι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την ακριβή ημερομηνία που θα στηθούν κάλπες δεν θα είναι αποκλειστικώς δημοσκοπικοί, ούτε καν απολύτως εγχώριοι. Πολλοί τοποθετούν τους ισχυρότερους πόλους του πολιτικού αύριο στα άκρα του νέου γαλλο-ιταλικού άξονα...
Γιώργος Κουβαράς

Από την ώρα που ο Τσίπρας ζήτησε να φύγει ο Μητσοτάκης – με εκλογές – εν μέσω πανδημίας, κάτι παράξενο συνέβη. Κόπηκαν μαχαίρι τα σενάρια για πρόωρες κάλπες και οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή την άνοιξη του 2023.

Γιατί; Μόνο και μόνο επειδή τις ζητάει τώρα ο Τσίπρας, ή επειδή τις αποκλείει ο Μητσοτάκης; Οχι βέβαια! Ο πραγματικός λόγος για τον οποίον οι περισσότεροι δεν «αγοράζουν» το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η διεξαγωγή τους σε αυτή τη φάση δε θα άλλαζε απολύτως τίποτα. Απλώς θα έβαζε τη χώρα σε μια διπλή εκλογική διαδικασία (αρχικά με απλή και αμέσως μετά με ενισχυμένη αναλογική) για να προκύψει περίπου ο ίδιος συσχετισμός δυνάμεων που καταγράφεται σήμερα. Ισως με ελαφρά ενισχυμένο το ΚΙΝΑΛ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ακόμη κι αυτό αμφισβητείται, δεδομένου ότι το πέρασμα από τις εκλογές της απλής αναλογικής σε αυτές της ενισχυμένης λογικά θα ενισχύσει την πόλωση, άρα τα δυο μεγάλα κόμματα κι όχι το τρίτο που δεν φαίνεται διαθέσιμο για κυβερνητική συνεργασία.

Αρκεί όμως η εντύπωση των πολλών ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές, για να προβλέψουμε ότι όντως δεν θα γίνουν; Μάλλον όχι! Το 2022 θα είναι σίγουρα μια χρονιά εκλογολογίας. Μόλις με το καλό μας αφήσει η Ομικρον, μαζί με τις αμυχές (ή πληγές) που θα έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση, το αίτημα Τσίπρα για εκλογές θα επικαιροποιηθεί και ο Μητσοτάκης θα έχει μπροστά του όλα τα δεδομένα (οικονομικά, κοινωνικά και βέβαια… δημοσκοπικά) για να πάρει τις αποφάσεις του. Το φθινόπωρο του 2022 απέχει χρονικά μόνο μερικούς μήνες από την άνοιξη του 2023, πολιτικά όμως απέχει… έναν προϋπολογισμό κι ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι για να φτάσουμε σε εκλογές την άνοιξη του 2023, στο τέλος της τετραετίας, θα πρέπει να δούμε τους επόμενους μήνες είτε προοπτικές αναπτυξιακής απογείωσης της ελληνικής Οικονομίας είτε νέο, πολύ πιο χαλαρό, σύμφωνο Σταθερότητας στην ΕΕ. Αλλιώς, μπήκαμε ήδη σε εκλογική χρονιά!

Πολλοί ίσως έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο χρόνος των εκλογών θα κριθεί κυρίως από τα γκάλοπ, γιατί αυτά θα δείξουν στον Πρωθυπουργό πότε τον συμφέρει να στηθούν οι κάλπες. Η αλήθεια όμως είναι πιο σύνθετη. Για την ακρίβεια, ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα μπορεί να είναι στενά συνυφασμένος και με το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει τον ερχόμενο Απρίλιο στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, δηλαδή με το πολιτικό μέλλον του Μακρόν αλλά ακόμη και με το πολιτικό μέλλον του Ντράγκι.

Ο άξονας Μακρόν – Ντράγκι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια δημοσιονομικής χαλάρωσης της ΕΕ. Αν ο ένας χάσει τις εκλογές κι ο άλλος πάει για πρόεδρος – πράγμα που θα ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους δυο μήνες – τότε είναι φανερό ότι δημιουργούνται συνθήκες αβεβαιότητας στην Ευρώπη που δεν θα επιτρέπουν μακροπρόθεσμους εκλογικούς σχεδιασμούς στην ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση ακόμη κι ο χρόνος μέχρι τον Οκτώβριο θα μοιάζει αιώνας…