| SOOC
Απόψεις

Το ΚΙΝΑΛ ως «ΚΚΕ του Κέντρου»

Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται σταδιακά σε μία πολιτική δύναμη που δεν μεταφέρει ανταγωνιστική φόρτιση προς τα κόμματα εξουσίας, αλλά, αντιθέτως, τα τροφοδοτεί με στελέχη. Και το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών μας έδειξε ότι δύσκολα θα αντιστραφεί η πορεία προς μεγαλύτερη συρρίκνωση
Κώστας Γιαννακίδης

Στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ του προηγούμενου αιώνα, υπήρχαν στελέχη που είχαν στο βιογραφικό τους μία κάποια θητεία στην Αριστερά, κυρίως στα χρόνια πριν από τη δικτατορία. Κάποια νεανικά πολιτικά ένσημα στην ΚΝΕ ή στο «Εσωτερικό» δεν ξένιζαν κανέναν -άλλωστε δεν υπήρχε και ΠΑΣΟΚ την εποχή της πρώτης νιότης τους.

Στις κυβερνήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ νομίζεις ότι υπηρετούν την εκτέλεση μίας συνταγής που περιγράφεται σε ΦΕΚ. Αυτό έχει πολιτική αλλά και πρακτική προσέγγιση. Η ενσωμάτωση ανθρώπων από το ΠΑΣΟΚ συμβολίζει διεύρυνση προς το Κέντρο. Αλλά και από την άλλη, από αυτό το κόμμα έχουν περάσει τόσα στελέχη, ο αριθμός των οποίων δεν αντιστοιχεί πλέον στην εκλογική επιρροή του ΚΙΝΑΛ. Παραμένουν, όμως, έμπειρα και διαθέσιμα. Γιατί να μη βρουν δουλειά;

Είναι κάτι ακόμα, ξέρετε. Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχει εκφορτιστεί, δεν εκπέμπει ανταγωνιστική πολιτική ένταση, δεν λογίζεται ως υπολογίσιμος αντίπαλος στην αρένα της εξουσίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι έχουν ιδεολογική εγγύτητα, στη ΝΔ θυμούνται τα δύσκολα χρόνια της συγκυβέρνησης. Και γιατί να το κρύψομεν άλλωστε; Μετά από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται σε κάτι που θα παραπέμπει σε «ΚΚΕ του Κέντρου»: ένα σχήμα που, ακόμα και αν θέλει να κοιτάξει προς το μέλλον, οι ψηφοφόροι του θα ρίχνουν συναισθηματικές ματιές στο παρελθόν και σε ένα σκονισμένο κάδρο του Ανδρέα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό για το ΚΙΝΑΛ. Όχι επειδή ήταν μικρή η επίδοση στην κάλπη, αλλά επειδή άντεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας ηγεμονικό ρόλο στην Κεντροαριστερά. Και αν αύριο μετεξελιχθεί σε κάτι που θα θυμίζει Σοσιαλδημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να πείσει για τον ρόλο της ύπαρξής του. Καλή είναι η μνήμη και η αναφορά στον Ανδρέα, αλλά μακροπρόθεσμα οι ενδιαφερόμενοι ψηφοφόροι θα αποδημήσουν σε συνάντηση με τον πρόεδρο.

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις αναζητούνται ευθύνες από την ηγεσία. Θα ήταν άδικο να κρίνουμε αυστηρά τη Φώφη Γεννηματά. Θα μπορούσε, άραγε, να επαναπατρίσει μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων; Κακά τα ψέματα, όταν ο άλλος κρατάει το κράτος, δεν είναι εύκολο να του πάρεις εκλογική πελατεία. Κάποια πράγματα δεν τα καθορίζουν οι ηγεσίες, τα επιβάλλει η ίδια η ζωή. Εδώ και χρόνια το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ετεροπροσδιορίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ε, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πατάει στα πόδια του, οι πολλοί θα φύγουν από τη Χαριλάου Τρικούπη για την Κουμουνδούρου και οι λίγοι για την Πειραιώς.

Αντιστρέφεται αυτό; Όχι, δεν αντιστρέφεται, είναι πορεία χαραγμένη στον πολιτικό χάρτη.