Από αριστερά: Πικραμμένος, Βενιζέλος, Κουτρουμάνης, Λυκουρέντζος. Οι υποθέσεις και των τεσσάρων μπήκαν στο αρχείο | CreativeProtagon
Απόψεις

Το ανεμογκάστρι της Novartis

H υπόθεση Novartis θυμίζει ένα λάστιχο που ξεφουσκώνει σιγά-σιγά. Ενδεχομένως, όσοι επένδυσαν σε αυτήν, να ισχυριστούν ότι οι εμπλεκόμενοι κατάφεραν να καλύψουν τα ίχνη τους όπως κάνει η γάτα πάνω στην άμμο της. Όμως τώρα το επιχείρημα περί σκευωρίας, ακούγεται πιο πειστικό
Κώστας Γιαννακίδης

Αν θέλεις να περιγράψεις την υπόθεση Novartis με δύο λόγια, χρειάζεσαι μόλις τέσσερα πρόσωπα.

Θα ξεκινήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον άνθρωπο που μας σύστηνε την υπόθεση ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους. Θα σταθείς μπροστά στον Παναγιώτη Πικραμμένο, να δακρύζει στο βήμα της Βουλής, έχοντας μπροστά του μία κάλπη με το όνομά του. Θα ακούσεις τη δήλωση του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να καταθέσει ότι χρηματίστηκαν πολιτικοί. Και τέλος θα φτάσεις στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ελέγχεται, βάσει ενδείξεων, όχι επειδή πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, αλλά επειδή επί των ημερών του έγιναν ανατιμολογήσεις φαρμάκων. Ειδικά στην περίπτωση Λοβέρδου, περισσότερο εντυπωσιάζει η δήλωση με την οποία υποδέχθηκε τις εξελίξεις. Μίλησε για συμμορία κακοποιών.

Μέχρι και την προηγούμενη Κυριακή διαβάζαμε για τις διώξεις που έρχονται, για αποκαλύψεις που θα γκρεμίσουν καριέρες και κόμματα, για το σκάνδαλο που θα επανακαθορίσει το πολιτικό σκηνικό. Και τι έχουμε προς το παρόν; Τζίφος. Ανεμογκάστρι. Κλούβιο αβγό. Αέρας κοπανιστός.

Στη Βουλή είχαν στηθεί δέκα κάλπες για την παραπομπή εμπλεκομένων στη Δικαιοσύνη. Για τους τέσσερις, δηλαδή Βενιζέλο, Πικραμμένο, Κουτρουμάνη, Λυκουρέντζο, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Ενδεχομένως να μπουν και σε αυτούς ιδέες για να κινηθούν εναντίον όσων τους ενέπλεξαν.

Για άλλους πέντε η έρευνα συνεχίζεται. Σαμαράς, Στουρνάρας, Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Σαλμάς. Αν η Ιωάννα Μάνδρου του ΣΚΑΙ έχει έγκυρο ρεπορτάζ, για τους περισσότερους από αυτούς η υπόθεση θα μπει στο αρχείο εντός των επομένων ημερών. Η ίδια δημοσιογράφος, επικαλούμενη εισαγγελικές πηγές, είπε ότι δεν βρέθηκαν χρήματα σε κανέναν, ούτε σε συγγενείς τους. Και σε αυτές τις περιπτώσεις τα χρήματα είναι ό,τι και το πτώμα στον φόνο. Αν δεν τα βρεις, δεν υπάρχει έγκλημα.

Οφείλουμε, βέβαια, να περιμένουμε την κρίση της Δικαιοσύνης για όσους η έρευνα βρίσκεται υπό εξέλιξη. Δεν αποκλείεται τώρα να εμφανιστούν μάρτυρες που ήρθαν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους και αποφάσισαν να καταθέσουν ότι είδαν σακούλες με λεφτά να εξαφανίζονται μέσα σε υπουργικά γραφεία.

Αυτή τη στιγμή, η υπόθεση Novartis θυμίζει ένα λάστιχο που ξεφουσκώνει σιγά-σιγά. Ενδεχομένως όσοι επένδυσαν σε αυτήν, να ισχυριστούν ότι οι εμπλεκόμενοι κατάφεραν να καλύψουν τα ίχνη τους όπως κάνει η γάτα πάνω στην άμμο της. Όμως με βάση την εικόνα που έχουμε τώρα, το επιχείρημα περί σκευωρίας, ακούγεται πιο πειστικό.

Έστησαν δέκα κάλπες. Ενέπλεξαν δύο πρώην πρωθυπουργούς, ο ένας εξ αυτών είχε διατελέσει και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Του πέταξαν λάσπη, αλλά ο λεκές έμεινε στα δικά τους χέρια. Κάποια στιγμή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Αλλά προς το παρόν θα πρέπει να βρει καμιά καλή δικαιολογία προς τον πολιτικό του προϊστάμενο για τη δουλειά που δεν έγινε.