Οι Καλαματιανοί τον περασμένο Μάιο –την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών– είχαν να επιλέξουν τους εκλεκτούς τους ανάμεσα σε δέκα λίστες υποψηφίων. Ούτε μία, ούτε δύο… Ρεκόρ συμμετοχής, θα πείτε και το πλέον εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα: και οι δέκα λίστες κατάφεραν να εκλέξουν έναν έστω δημοτικό σύμβουλο. Ετσι, ο δήμαρχος που εξελέγη με διαφορά λίγων εκατοντάδων ψήφων στον β’ γύρο των εκλογών έφθασε στο δημοτικό συμβούλιο διαθέτοντας μόλις εννέα έδρες σε σύνολο 45.
Με λίγα λόγια, ανεξαρτήτως των προσώπων και των πολιτικών-ιδεολογικών καταγωγών τους, εκείνο που εισπράττει κανείς είναι μια εικόνα πλήρους κατακερματισμού της πολιτικής εκπροσώπησης μιας από τις πιο δραστήριες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας –μιας πόλης που χάρις στον ιστορικό δήμαρχό της Σταύρο Μπένο έγινε σημείο αναφοράς για τον δυναμισμό, την κουλτούρα, την εξωστρέφεια της.
Αλλά, ας πάμε λίγα βήματα παρακάτω. Ο κατακερματισμός της πολιτικής εκπροσώπησης –αποτέλεσμα των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό σύστημα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης– έφερε μαζί του, ένα μωσαϊκό συμπεριφορών που διαμόρφωναν το έδαφος για κάθε είδους δημαγωγούς, λαϊκιστές και «ψεκασμένους». Οι τελευταίοι δεν άργησαν να φέρουν και τους… σεναριογράφους της επιτυχημένης σειράς «TheBlacklist» που μετρά ήδη επτά κύκλους στο Netflix.
Η πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, όπου μια πλειοψηφία patchwork έδειξε κόκκινη κάρτα στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στη Καλαμάτα, ήταν βγαλμένη από επεισόδιο του «TheBlacklist» με τον Ρέιμοντ «Red» Ρέντινγκτον να έχει ενορχηστρώσει την παράσταση –από τα αγέννητα παιδιά και τους πατεράδες δίχως ισχυρό σπέρμα μέχρι τα απόνερα της σύγκρουσης παλαιών και νέων υπερδυνάμεων για το 5G…
Για να σας πω την αλήθεια δεν έψαξα να βρω τις ηλικίες των δημοτικών συμβούλων και, κυρίως, το τι θυμούνται από εκείνο το γλυκό φθινοπωρινό βράδυ – Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 1986– όταν ο Εγκέλαδος έπληξε την πόλη της Καλαμάτας, αφήνοντας πίσω του 35 νεκρούς, πάνω από 300 τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, καθιστώντας ακατάλληλα προς κατοίκηση επτά στα 10 κτίρια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Και αυτό για ένα και μόνο λόγο: η ανάπτυξη του δικτύου 5G με τις άπειρες δυνατότητες εφαρμογών που το συνοδεύουν μπορεί να δώσει λύση στη δύσκολη στιγμή μιας φυσικής καταστροφής όταν τα υπάρχοντα δίκτυα απαξιώνονται μέσα από την υπερχρήση των ανθρώπων που έχουν την ανάγκη να ενημερωθούν, να ακούσουν μια κουβέντα από τον δικό τους άνθρωπο, τον συγγενή τους ή τον γείτονα.
Και όχι μόνο αυτό. Ενα σύγχρονο δίκτυο 5G έχει την δυνατότητα να δώσει γρήγορα και αξιόπιστα μια «φέτα» – κοστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μιας δημόσιας υπηρεσίας όπως η Πυροσβεστική για να κάνει τη δουλειά της τις κρίσιμες ώρες που ακολουθούν από το γεγονός. Αρα, το θέμα δεν είναι αν θα βλέπουμε πιο γρήγορα και με καλύτερη ευκρίνεια τα βιντεάκια με τις τηλεοπτικές σειρές ή τους ποδοσφαιρικούς αγώνες αλλά το ευαίσθητο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας.
Αλλά, αυτό το στοιχείο, αυτή η πτυχή δεν μέτρησε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης που κατάφερε κάποτε να ξανασταθεί στα πόδια της χάρις στο δυναμισμό και το όραμα μιας δημοτικής αρχής όπως εκείνη του Σταύρου Μπένου.
Παρά τον φιλότιμο αγώνα του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου να περάσει προς την κοινή γνώμη το μήνυμα ότι «η προσπάθεια για τεχνολογική πρόοδο στις τηλεπικοινωνίες συνεχίζεται», το «τραύμα» που άφησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παραμένει… Και το «τραύμα» έχει να κάνει με την υποδοχή από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων της πιο απαράδεκτης έκφρασης τεχνοφοβίας των ημερών μας.
Σε δήλωση του (Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019) ο δήμαρχος παρά τις διαβεβαιώσεις του – «είμαστε υπέρ της τεχνολογικής προόδου»- συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά στο γήπεδο της δημαγωγίας και της παραπλάνησης των κάθε λογής λαϊκιστών, καιροσκόπων και τεχνοφοβικών.
Η δήλωση του δημάρχου: «Την απόφαση – αποτέλεσμα της απλής αναλογικής, να διακοπεί η σύμβαση με τη Wind και να επανεξετασθεί το θέμα όταν θα έχουν δοθεί όλες οι σχετικές με το 5G αδειοδοτήσεις στη χώρα, έλαβαν παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, οι οποίες δεν ανήκουν στην παράταξη του Δημάρχου και τις συνεργαζόμενες μ’ αυτήν. Εμείς ως Δημοτική Αρχή είμαστε υπέρ της τεχνολογικής προόδου, αφού εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Για τον λόγο αυτόν, γίνονται μετρήσεις με εξειδικευμένο εξοπλισμό, που μας έχει παραχωρηθεί.
«Ο κινητός σταθμός για μετρήσεις της στάθμης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που έχει παραχωρηθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στο Δήμο Καλαμάτας, κάνει εδώ και καιρό μετρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν το εύρος εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, στο οποίο λειτουργούν οι τοποθετηθέντες από τη Wind μηχανισμοί του 5G. Τα επίπεδα ακτινοβολίας, που έχουν μετρηθεί, είναι πολύ χαμηλότερα από τα αποδεκτά όρια.
«Οι μετρήσεις θα συνεχισθούν, ακόμη πιο εξειδικευμένες, μέχρι το τέλος του έτους. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα τα παρουσιάσουμε, προς τα ΜΜΕ και όσους θέλουν να ακούσουν, μέσα στον Ιανουάριο του 2020.
«Ο Δήμος Καλαμάτας είναι υπέρ της τεχνολογικής προόδου και απορρίπτει την αστήρικτη φοβία, η οποία εκμεταλλεύεται την άγνοια πολλών ανθρώπων.
«Δεν φοβόμαστε το μέλλον. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες, που ήδη εφαρμόζονται αλλού, απέναντι στη μικροπολιτική και το σκοταδισμό» (Πηγή: https://www.kalamata.gr/).
Αυτό που δυστυχώς δεν έκανε ο δήμαρχος για λόγους πολιτικού κόστους – παραφυλάνε οι δημοτικοί σύμβουλοι παρατάξεων που προέρχονται από την δεξαμενή των στελεχών και των ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς- το έπραξε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πήρε ξεκάθαρη θέση -«Ασφαλή τα δίκτυα»- και έθεσε τέλος στην παραπληροφόρηση και στα μικροπολιτικά «ήξεις, αφήξεις»…
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα επισημαίνει τα εξής:
- Ο αναπτυξιακός νόμος 4635/2019 που ψηφίστηκε από τη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου περιλαμβάνει σαφείς διατάξεις για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων και τον έλεγχό τους και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη βάση των οδηγιών που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί και του πλαισίου που έχει οριστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Ο έλεγχος για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία διενεργεί τακτικά μετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που εξέδωσε η ΕΕΑΕ στις 12 Μαρτίου 2019, «το 2018 δεν διαπιστώθηκαν εντός αστικού ιστού, σε καμία περιοχή της χώρας, υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία (…)».
Επιπροσθέτως, η ΕΕΑΕ διαθέτει κινητές μονάδες, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη δοθεί σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή τους.
- Τα σύγχρονα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η εγκατάσταση και λειτουργία των εν λόγω υποδομών γίνεται με πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, στο οποίο βεβαίως περιλαμβάνονται η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.
- Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5G και προχωρά με ταχύτητα προς αυτήν την κατεύθυνση.
- Τέλος, οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας για τα επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τη λειτουργία υποδομών. Οι συγκεκριμένοι φορείς διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και είναι οι μόνοι που είναι σε θέση να δώσουν ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για θέματα όπως η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ελλάδα» (πηγή: https://mindigital.gr/archives/1004)
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «λέει» τα αυτονόητα επαναφέροντας τη συζήτηση στο πεδίο του ορθού λόγου και της επιστημονικής αλήθειας και επαλήθευσης.
Σε πείσμα των κάθε λογής τεχνοφοβικών τα δίκτυα 5ης Γενιάς είναι η επόμενη γενιά τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας που θα αλλάξει άρδην την καθημερινότητα μας, τον τρόπο με τον οποίο προσφέρονται υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης ή ακόμη και τον τρόπο που δουλεύουμε… Τα δίκτυα που συνοδεύουν το μεγάλο στοίχημα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης θα προσφέρουν πιο έξυπνη και πιο άνετη διαβίωση και εργασία.
Από μια περιπλάνηση στο Διαδίκτυο βρήκα τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία. Τα «αφήνω» εδώ:
«Τα Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας 5ης Γενιάς μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνολογίες έξυπνης κεραίας (όπως πολλαπλή τροφοδοσία- πολλαπλές εξόδους- MIMO) που παράγουν ραδιο-σήματα όπου χρειάζονται. Οι συμβατικές κεραίες παρέχουν κάλυψη παρόμοια με τον τρόπο που ένας προβολέας φωτίζει μια ευρεία περιοχή. Οι νέες κεραίες είναι σαν φακός που παρέχει κάλυψη όπου χρειάζεται και μειώνει τα ανεπιθύμητα σήματα. Οι έξυπνες κεραίες αυξάνουν τη χωρητικότητα και βελτιώνουν την απόδοση.
Οι μικροκυψέλες (smallcells) χρησιμοποιούνται από τα υπάρχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για την παροχή τοπικής κάλυψης ή χωρητικότητας και η χρήση τους θα επεκταθεί με τα Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας 5ης Γενιάς. Έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε φώτα δρόμου ή εντός κτιρίων, όπου της πραγματοποιείται η χρήση κινητής τηλεφωνίας στις ανεπτυγμένες αγορές σε ποσοστό πάνω του 80%. Οι μετρήσεις σε μικροκυψέλες (smallcells) σε Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας 4ης Γενιάς από το Γαλλικό Οργανισμό Ραδιοφάσματος έδειξαν ότι τα επίπεδα των ραδιοσημάτων σε κοντινές περιοχές παρέμειναν πολύ χαμηλότερα από τις διεθνείς οδηγίες ασφάλειας».
Εν τέλει, η Καλαμάτα μας έδωσε ένα μάθημα – ένα καλό μάθημα για τη συνέχεια.
Το πρώτο αφορά την πολιτική και τους πολιτικούς. Η κυβέρνηση με την στάση της έδειξε τον δρόμο για την αντιμετώπιση της δημαγωγίας και του τεχνοφοβισμού. Την ίδια στιγμή, που το παράδειγμα των «έξυπνης πόλης» των Τρικάλων –με δήμαρχο την ενεργό πολίτη Δημήτρη Παπαστεργίου που εξελέγη πρόσφατα επικεφαλής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων– παραμένει ζωντανό παράδειγμα και σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα.
Το δεύτερο μάθημα αφορά τους επιστήμονες, τους ερευνητές και τις επιχειρήσεις. Ας φέρουμε τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η γενιά των 5G κοντά στους πολίτες γρήγορα, σωστά και αξιόπιστα. Στην εποχή της storytelling μετράει η βιωμένη εμπειρία του χειροπιαστού παραδείγματος.